Ik wil overstappen, maar heb ik dan wel vrije artsenkeuze?

Ik wil overstappen, maar heb ik dan wel vrije artsenkeuze?

Artikel door: Bart Koenraadt - 6 reacties

Ik wil overstappen, maar heb ik dan wel vrije artsenkeuze?

Vrije zorgkeuzeBen jij een van de velen die nog twijfelt om voor 2015 van zorgverzekeraar te wisselen? Door de komst van de budgetpolis is er steeds meer keuze voor het afsluiten van een zorgverzekering. Door deze ‘keuze-stress’ maken veel mensen zich zorgen dat ze een polis kiezen waarbij ze geen vrije artsenkeuze hebben. Die zorgen en stress zijn echter niet altijd terecht. De zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl en op de site van de verzekeraar zelf wordt aangegeven in hoeverre er sprake is van vrije artsen- en ziekenhuizenkeuze.

Hoe kun je de budgetpolis herkennen?

In de zorgvergelijker is het verschil tussen de budgetpolis met beperkte artsenkeuze (budget keuze) en de andere polissen apart weergegeven. Dat kun je hieronder, in de kolom ‘zorgkeuze’, zien. Bij ruime en vrije keuze kun je stellen dat er eigenlijk altijd sprake is van vrije artsenkeuze. Bij deze polissen worden er geen ziekenhuizen uitgesloten. In het zeldzame geval komt het voor dat bepaalde klinieken of specialisten geen contract hebben afgesloten met de zorgverzekeraar. Men noemt dit niet-gecontracteerde zorgaanbieders.

Bij de ruime keuze-polis (natura) ontvang je voor deze niet-gecontracteerde zorg een iets lagere vergoeding dan bij de vrije keuze-polis. Onder het volgende kopje (verschil polissen) worden de verschillen tussen de polissen nog verder uitgelegd.

Hoe herken je budgetpolis

Polisverschil

Wat zijn nu de werkelijke verschillen tussen de budgetpolis (budget zorgkeuze), de reguliere naturapolis (ruime zorgkeuze) en de restitutiepolis (vrije zorgkeuze)? Bij welke polis kan ik zelf mijn ziekenhuis en specialist kiezen en bij welke polis ben ik aangewezen op een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders?

Hieronder worden de verschillen toegelicht.

Budget naturapolis
Beperkte zorgkeuze
Reguliere naturapolis
Ruime zorgkeuze
Restitutiepolis
Vrije zorgkeuze
Hoeveel mensen hebben deze polis? Ongeveer 4,5 procent van de Nederlanders Ongeveer 70,5 procent van de Nederlanders Ongeveer 25 procent van de Nederlanders
Premie Lage premie Lage tot gemiddelde premie Gemiddelde tot hoge premie
Spoedeisende hulp en huisarts Je kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorg Je kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorg Je kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorg
Vrije artsenkeuze? Voor planbare zorgvormen, zoals een knieoperatie of oncologische zorg ga je naar een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgaanbieders. De zorgverzekeraar zorgt dat er een ziekenhuis bij jou in de buurt zit. * Bij de meeste polissen zijn alle of vrijwel alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Voor specialistische zorg kies je uit een ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde specialisten, zorgaanbieders en klinieken. Alle ziekenhuizen zijn gecontracteerd. Voor specialistische zorg kies je uit een zeer ruim aanbod gecontracteerde specialisten, zorgaanbieders en klinieken.
% vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg Is een zorgaanbieder of ziekenhuis niet gecontracteerd? Dan wordt doorgaans 50 tot 75 procent van het gebruikelijke of marktconforme tarief vergoed. Is een zorgaanbieder niet gecontracteerd? Dan wordt doorgaans 70 tot 80 procent van het gebruikelijke of marktconforme tarief vergoed. Is een zorgaanbieder niet gecontracteerd? Dan wordt 100 procent van het marktconforme of wettelijke tarief, dat geldt voor de behandeling, vergoed.
Hulpmiddelen  bestellen Meestal alleen mogelijk bij online leveranciers Doorgaans bij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciers Bij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciers
Herhaalrecepten (apotheek) Meestal alleen mogelijk via online apotheken Doorgaans bij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde apotheken Bij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde apotheken
Declareren en inzien zorgzaken Meestal alleen mogelijk via internet Meestal mogelijk via internet en via post Meestal mogelijk via internet en via post

* Wordt een behandeling of operatie alleen gedaan in een ziekenhuis die niet-gecontracteerd is en valt de dekking onder de basisverzekering? Dan wordt de behandeling toch volledig vergoed.

6 reacties

 • JJ.Louter-Visser

  Ik heb keel en slokdarm kanker gehad heb nu chronisch oedeemfysio 1x per week. Wordt altijd helemaal vergoed. Blijft dat zo❓Verzekering Zilveren Kruis 3 sterren

 • CCorry

  Ik wil graag overstappen, naar een goedkope aanbieder maar durf dat niet. Mijn man is n.l. opgenomen
  in verpleeghuis met Dementie. Wij moeten leven alleen AOW en heel klein pensioen van 32.00 euro p.m. Ik vraag mij af wat is wijsheid? heeft U een oplossing?

 • KKarin

  Dan kun je toch beter een budget polis nemen. Want acute behandeling en ehbo zorg moet vergoed worden begrijp ik en Planbare zorg kun je uitzoeken.

 • Hharr

  maar goed ook.

 • PPeter

  Beste Bart,

  Voor alle 3 de polissen geldt een volledige vergoeding voor spoedzorg. Als ik bijvoorbeeld mijn been breek en in een ziekenhuis behandeld wordt waar mijn verzekering geen afspraken mee heeft gemaakt, moet ik dan na mijn spoedbehandeling worden over geplaatst naar een ziekenhuis waar mijn verzekering wel een afspraak mee heeft gemaakt? M.a.w. moet ik dan na een spoedeisende operatie gedurende een periode dat ik in nog aan bed gebonden ben door een tractie in een ander ziekenhuis gaan doorbrengen?

  • PPeters

   Bij spoedeisende zorg en acute behandelingen die plaats moeten vinden dan vervalt het hele verhaal van de contractering. De budget polis is alleen van kracht bij planbare zorg.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.