Info en vergoedingen oefentherapie: Mensendieck en Cesar

Koen Kuijper 6 reacties

Mensendieck- en Cesar oefentherapie zijn beiden paramedische behandelmethodes die worden uitgevoerd volgens de theorieën van Bess Mensendieck. Begin 20e eeuw ontwikkelde zij een basis voor oefeningen die zich richten op het oplossen, verminderen of voorkomen van lichamelijke klachten die ontstaan door verkeerde houdingen en bewegingen van het menselijk lichaam. Deze klachten ontstaan onbewust of door een afwijking of ziekte van de patiënt.

Welke klachten kunnen behandeld worden?

De klachten die behandeld kunnen worden, zijn onder andere hoofdpijn- en spanningsklachten, spier- en gewrichtsklachten (van voeten tot nek), motorische klachten of chronische aandoeningen. Deze klachten ontstaan vaak onbewust: we zijn in de hele dag in beweging (lopen, tillen, bukken) of nemen een bepaalde houding aan (staan, leunen, zitten of liggen). Iedereen voert deze houdingen en bewegingen uit op een bepaalde manier volgens zijn/haar gewoonten. Soms kan er echter iets niet kloppen aan die gewoonte, waardoor er klachten ontstaan, zoals:

 • Je zit voortdurend onbewust verkeerd achter je computer, waardoor je nek en schouder pijn gaan doen.
 • Je loopt krom waardoor er klachten ontstaan in je rug
 • Je gebruikt de verkeerde spieren tijdens het bukken en tillen, waardoor deze overbelast raken

Hoe kan oefentherapie helpen?

Door de Mensendieck of Cesar oefentherapie word je door middel van herhaalde oefeningen, houdingen en correcties van de therapeut aangeleerd om een juiste houding aan te nemen of een juiste beweging uit te voeren. De therapie richt zich vooral op houdingen en bewegingen in alledaagse activiteiten.

Bij Mensendieck en Cesar is het belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht(en) en dat je vervolgens bewust wordt van de correcte houding en/of beweging. Na verloop van tijd en veel oefening zullen jouw aangeleerde bewegingen en houdingen automatisch verlopen en de klachten verdwijnen of sterk verminderen.

Zijn er verschillen?

Marie Cesar was een student van Bess Mensendieck die een eigen visie had op de ideeën en oefeningen van Mensendieck. Zij ontwikkelde daarom een eigen methode. Hoewel er vroeger nog wel wat kleine verschillen waren, zijn de methodes tegenwoordig vrijwel identiek. Er kunnen natuurlijk wel kleine verschillen zitten in de wijze waarop Mensendieck- en Cesar oefentherapeuten hun vak beoefenen.

Mensendieck en Cesar zijn officieel erkend en worden door vele oefentherapeuten in Nederland toegepast. Ook de vergoeding voor Mensendieck- en Cesar oefentherapie vallen onder dezelfde categorie. Hieronder lees je meer over deze vergoedingen.

Welke vergoeding krijg ik voor oefentherapie?

De vergoeding voor Mensendieck- en Cesar oefentherapie is verschillend voor kinderen en volwassen. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Bij kinderen

Bij kinderen verandert ieder jaar het lichaam en daarmee ook hun bewegingspatroon. Door deze snelle groei zijn zij gevoeliger voor groeistoornissen en motorische stoornissen die ontstaan door een slechte houding of verkeerde motoriek. Voor kinderen kan oefentherapie daarom van grote waarde zijn, mochten er bij jouw kind ooit klachten ontstaan.

Kinderen ontvangen een ruimere vergoeding voor oefentherapie dan volwassenen. Zij komen in ieder geval in aanmerking voor 9 gratis behandelingen vanuit het basispakket. Als deze niet afdoende zijn (de klachten houden aan), heeft het kind nogmaals recht op 9 behandelingen. In het kader van vergoeding is het wel belangrijk dat jouw oefentherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Voor vergoeding van alle behandelingen die na de 18e behandeling komen, is een aanvullende zorgverzekering vereist, tenzij het kind een (chronische) aandoening heeft die op de door de minister van VWS vastgestelde lijst staat. In dat geval wordt 100 procent vergoed van de alle benodigde behandelingen vanuit de basisverzekering. Voor kinderen geldt geen eigen risico. Kijk voor de aanvullende zorgverzekeringen in het overzicht.

Bij volwassenen

Als volwassene heb je in principe geen recht op vergoeding van oefentherapie vanuit de basisverzekering. Op deze regel geldt wel een uitzondering:

 • Je hebt een (chronische) aandoening die – op de door de minister van VWS vastgestelde – lijst staat.

In dat geval betaal je de eerste 20 behandelingen eenmalig (dus niet de eerste 20 per jaar) uit eigen portemonnee. Daarna ontvang je voor alle benodigde behandelingen vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Let erop dat het eigen risico wel van toepassing is.

Eventueel kun je jezelf aanvullend verzekeren voor de eerste 20 behandelingen. Hetzelfde geldt voor patiënten die klachten en aandoeningen hebben die niet op de vastgestelde lijst zijn.

Vergoedingsoverzicht

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je in jouw pakket zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst. Voor de therapie die uit het aanvullende pakket wordt vergoed betaal je geen eigen risico.

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoedingen-oefentherapie-3

6 reacties

 • Nnanda duin

  Ik zou graag willen weten hoe actueel de tabel is. Dan kan ik deze plaatsen op onze website, met een link natuurlijk naar de zorgwijzer 🙂

  • KKoen

   Beste Nanda,

   U kunt het beste refereren naar deze pagina op ZorgWijzer: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/fysiotherapie

   Op deze pagina staan de vergoedingen voor fysiotherapie en oefentherapie (die overeenkomen). Deze pagina completer en actueler.

 • SSmit

  Een duidelijk verhaal, alleen mis ik nog wat zorgverzekeraars en verschillende pakketten, kunnen deze nog toegevoegd worden? o.a. 2 en 3 sterren van Zilveren Kruis.

 • JJack

  Ik vind het een goed artikel. Begrijpelijke taal en goed informatief

 • Nnoordermeer

  Ik ben zelf oefentherapeut ,. Zou je de verschillen a.u.b. uit bovenstaande stuk willen halen. Klinkt erg banaal en is niet van belang en waar. We zijn 1 beroep geworden en willen ons juist als een geheel naar buiten brengen. Verschillen zitten evt. ook in het individu, noem je ook niet en bovenstaande zijn niet waar.

  • KKoen

   Beste Noordermeer,

   We hebben het artikel aan de hand van uw feedback aangepast.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.