Zorgverzekering in 2015? Lastminute checklist!

Koen Kuijper 4 reacties

Nog minder dan twee dagen om over te stappen naar een andere, misschien wel goedkopere of beter dekkende zorgverzekering. Toch blijft een goede vergelijking belangrijk. Ik som in dit artikel nog een aantal checks op die je kunt doen voordat je een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Check de premie vs. dekking

De premie blijft een belangrijke factor bij de vergelijking. Wat betaal je per maand en wat krijg je daar als verzekerde precies voor terug. Weeg de premie af tegen de dekking en vrijheid van artsenkeuze die je wenst. Een zorgverzekering is en blijft persoonlijk. Wat voor de ene een prima dekking is, is voor de andere veel te beperkt.

Check het eigen risico

Het standaard eigen risico bedraagt 375 euro in 2015. Je betaalt het eigen risico voor veel zorg die valt onder dekking van de basisverzekering, bijvoorbeeld verblijf in het ziekenhuis en geneesmiddelen. Het eigen risico is met maximaal 500 euro te verhogen in ruil voor een korting op de maandelijkse premie. Dit houdt echter in dat je eigen risico echter met maximaal 875 euro kan worden belast in plaats van de gebruikelijke 375 euro. In dat geval is het handig om te weten wat wel en niet onder het eigen risico valt.

Sommigen hebben moeite met het betalen van het eigen risico. Vaak is het mogelijk om met jouw zorgverzekeraar een betalingsregeling te treffen waardoor je het eigen risico in termijnen betaald. Informeer naar de mogelijkheden.

Check de vrije artsenkeuze

De keuze om zelf je arts of ziekenhuis te kiezen, blijft voor veel mensen een belangrijk aspect bij het kiezen van een zorgverzekering. Met de komst van de budgetpolis zijn er nu bepaalde zorgverzekeringen waarbij je voor planbare zorg (zoals een knieoperatie) lang niet altijd je eigen specialist of ziekenhuis kiest. Je hebt dan de keuze uit een select aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken waarbij de nota volledig wordt vergoed, rekening houdend met de dekking en eigen risico/eigen bijdrage. Voor niet-gecontracteerde zorg ontvang je doorgaans een lagere vergoeding bij een budgetpolis, meestal rond de 60 procent van het gebruikelijke of marktconforme tarief dat geldt voor de behandeling.

Bij een reguliere naturapolis heb je als verzekerde in principe wel vrije artsenkeuze. Je kiest namelijk uit een zeer ruim aanbod van ziekenhuizen, specialisten en andere zorgverleners. Dat betekent dat je in de praktijk eigenlijk vrij kunt kiezen naar welk ziekenhuis (en dus welke arts) je gaat. Nu kan het soms voorkomen dat bepaalde klinieken of specialisten niet zijn gecontracteerd. Ga je als patiënt toch naar zo’n niet-gecontracteerde kliniek? Dan ontvang je een minder hoge vergoeding van de zorgverzekeraar. Meestal 70 – 80 procent van het gebruikelijke of marktconforme tarief dat geldt voor de behandeling. Strikt genomen heb je bij een reguliere naturapolis dus geen ‘volledig’  vrije artsenkeuze, maar in de praktijk is er meestal geen merkbare beperking bij het kiezen van een specialist of ziekenhuis.

Het verschil met de restitutiepolis ten opzichte van de naturapolis, is dat niet-gecontracteerde zorg bij deze polis ruimer wordt vergoed. In plaats van 80 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief ontvang je 100 procent van het gemiddeld contracteerde (marktconforme) of wettelijke vastgestelde tarief dat geldt voor een bepaalde behandeling/zorgbehandelcode. Daarnaast is het aantal gecontracteerde zorgverleners bij een restitutiepolis soms (maar niet altijd) iets groter dan bij een naturapolis. Dat betekent echter niet dat alle klinieken of zorgverleners zijn gecontracteerd.  De verzekerde ontvangt alleen een hogere vergoeding dan bij een naturapolis voor datgene wat niet-gecontracteerd is. Daarom spreekt men in praktijk van ‘volledig’ vrije artsenkeuze.

Overigens is het wel even belangrijk om te weten dat je voor eerstelijns zorg, zoals huisartsenzorg en de tandarts, zelf kunt blijven kiezen bij wie je geholpen wilt worden. Ook voor spoedeisende zorg is er geen sprake van inperking van artsenkeuze. Kijk voor een handig overzicht van de verschillende polissen op deze pagina.

Check de klantbeoordelingen

Tot slot is het handig  om even te kijken hoe andere verzekerden/klanten denken  over een bepaalde zorgverzekeraar. Uit de klantbeoordelingen  en ervaringen is vaak veel nuttige achtergrondinformatie te halen. ZorgWijzer.nl heeft al bijna 2000 klantbeoordelingen verzameld van alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Zorgverzekering vergelijken

4 reacties

 • IIvanka

  Beste Koen,
  is er een overzicht van de vergoedingen van alle verzekeraars bij niet-gecontracteerde zorg? (Ik zou mijn klanten willen laten weten wat ze vergoed krijgen van fysiotherapie, en ik ben niet gecontracteerd)

  Bedankt, Mvg Ivanka

  • KKoen

   Besta Ivanka.

   Wij beschikken niet over een dergelijk overzicht. Uiteraard verschilt de vergoeding per polis bij niet-gecontracteerde zorg. Een restitutiepolis vergoed 100 procent van het gebruikelijke/marktconforme tarief voor een bepaalde behandeling. Deze tarieven zijn vaak afgestemd op de gecontracteerde tarieven.

 • CC.Roozenbeek

  Wordt artrose in de voeten, gelijk behandeld voor vergoeding als reuma?

 • CC.Roozenbeek

  Bedankt voor het artikel Polisverschil! Ik heb toen een restitutiepolis genomen.
  Wordt een staaroperatie van uit de basisverzekering volledig vergoed?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.