Meest gebruikte medicijnen en de vergoeding

Koen Kuijper 5 reacties

MedicijnenWe zijn inmiddels gewend geraakt aan het gebruik van medicijnen, voor ieder kwaaltje wordt wel een pilletje geslikt, maar welke medicijnen worden nu het meest gebruikt in Nederland en waar dienen deze voor? Verder is het nuttig om te weten welke vergoeding je voor deze medicijnen ontvangt van jouw zorgverzekeraar en of er sprake is van het eigen risico of een eigen bijdrage.

Bekijk hieronder deze top vijf met beschrijving en vergoeding:

Meest gebruikte medicijnen

1. Diclofenac: is het meest gebruikte medicijn in Nederland. Het wordt gebruikt als pijnstiller met een ontstekingsremmende functie. Het kan daarom ook worden gebruikt om koorts te verlagen. Diclofenac heeft ook zijn werking bij chronische aandoeningen zoals reuma en jicht.

Vergoeding

Diclofenac wordt – op recept – volledig vergoed door de basisverzekering. Wel kan er sprake zijn van een preferentiebeleid.

2. Amoxicilline: is een antibioticum dat wordt gebruikt tegen een groot aantal infecties die ontstaan door bacteriën. De werkzame stof verhindert de vermenigvuldiging van de bacterie. Het middel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor behandeling van acute bronchitis, hersenvliesontsteking en huidinfecties.

Vergoeding

Amoxicilline wordt – op recept – volledig vergoed vanuit het basispakket. Wel kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar alleen de preferente middelen volledig vergoed.

3. Omeprazol: remt de productie van maagzuur. Het wordt gebruikt bij infecties in het maag-darmkanaal en verkleint de kans op maagzweren die ontstaan door het gebruik van pijnstillers.

Vergoeding

Omeprazol wordt – op recept – alleen vergoed bij chronisch gebruik.

4. Doxycycline: is een antibioticum die net zoals Amoxicilline wordt beschreven bij een groot aantal infectie(s)(ziekten). Het medicijn wordt bijvoorbeeld gebruikt bij longontsteking, urinewegontsteking, ziekte van Lyme en een aantal SOA’s.

Vergoeding

Doxycycline wordt volledig vergoed via de basisverzekering. Wel kan de zorgverzekeraar een preferentiebeleid hanteren voor bepaalde merken. Hier houdt de huisarts of apotheker rekening mee.

5. Ibuprofen: is een ontstekingsremmende pijnstiller die pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt. Het kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld gewrichtspijn, migraine, hoofdpijn en reuma.

Vergoeding

Ibuprofen wordt volledig vergoed via de basisverzekering vanaf 600 mg dosering. Voor lagere doseringen zul je het volledige bedrag zelf moeten betalen. Let ook op het preferentiebeleid (hieronder uitgelegd).

Preferentiebeleid

Zorgverzekeraars en zorgpolissen kunnen verschillen van elkaar als het gaat om de vergoeding van medicijnen. Zo zijn er zorgverzekeraars die alleen een bepaald merk van een medicijn (werkzame stof) vergoeden. Daarin heeft een bepaalde fabrikant dus de voorkeur en worden middelen van een ander merk soms niet volledig vergoed. Waardoor je zelf een deel moet bijbetalen. Meestal komen hier prijsafspraken bij kijken. Dit noemt men het preferentiebeleid.

Als een dokter op medische noodzaak een bepaald merk voorschrijft kan het preferentiebeleid worden genegeerd. De patiënt hoeft dan op voorschrift van de dokter niet bij te betalen voor een bepaald, niet-preferent merk van een werkzame stof. Kijk voor vergoeding van jouw verzekeraar voor een bepaald medicijn op mijnmedicijnvergoeding.nl

Eigen risico

Voor alle medicijnen die op recept worden voorgeschreven geldt het eigen risico van de zorgverzekering. Dat betekent dat je ieder jaar eerst zelf bedrag betaalt, alvorens je van jouw zorgverzekeraar een vergoeding ontvangt. Het eigen risico is niet hetzelfde als eigen bijdrage (meer informatie).

5 reacties

 • SSander

  Er zit een foutje in de rekensom voor eigen risico in de tabel staat 1014,00 word vergoed maar in de tekst €1040

 • Ssdedoo

  bij omeprazol wordt gesproken over vergoeding amoxiline??

  “3. Omeprazol: remt de productie van maagzuur. Het wordt gebruikt bij infecties in het maag-darmkanaal en verkleint de kans op maagzweren die ontstaan door het gebruik van pijnstillers.
  Vergoeding
  Amoxicilline wordt – op recept – volledig vergoed vanuit het basispakket. Wel kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar alleen de preferente middelen volledig vergoed.”

  Omeprazol wordt overigens niet vergoed. alleen bij chronisch gebruik.

  • KKoen

   Bedankt voor je feedback. We hebben het foutje hersteld.

 • RRenze

  Leuk artikel. Misschien nog goed om te vermelden dat Ibuprofen pas wordt vergoed vanaf 600MG. De reguliere tabletten die je bij de supermarkt kan kopen, meestal 200MG of 400MG moet je toch echt zelf betalen.

  • KKoen

   Bedankt voor je feedback. Het is verwerkt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.