Minder overstappers van zorgverzekering in 2015

Koen Kuijper geen reacties

OverstappenOngeveer 1 miljoen mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering voor 2015. Ondanks dat de premies en het eigen risico omhoog zijn gegaan, zijn er toch iets minder overstappers dan vorig jaar.  Opvallend is dat de keuze voor een restitutiepolis ten opzichte van vorig jaar is toegenomen, ondanks het feit dat vooral deze polis duurder is geworden. Verder koos een kwart van de verzekerden voor alleen een basisverzekering, dus zonder aanvullende dekkingen.

Oorzaak

ZorgWijzer.nl wijt de lichte daling van het aantal overstappers aan de politieke commotie rondom de vrije artsenkeuze en de ‘overstapangst’ die daaruit voort is gekomen. Veel mensen waren bang dat ze niet langer hun eigen arts konden kiezen als ze zouden overstappen. Sinds 2014 worden er namelijk verschillende budgetpolissen aangeboden waarbij je voor planbare zorg, zoals een staaroperatie, alleen in een select aantal ziekenhuizen de behandeling vergoed krijgt. Bij de reguliere naturapolis worden geen ziekenhuizen uitgesloten, terwijl dit door veel mensen wel wordt gedacht. De budgetpolis is dan ook minder populair in vergelijking met vorig jaar.

Laatste dagen extra druk

De laatste vijf dagen van het jaar was het topdrukte bij zorgverzekeraars en vergelijkingssites. Ruim 40 procent van de overstappers is in die laatste dagen geswitcht van zorgverzekering.

1 februari

Tot 1 februari 2015 is het nog mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De voorwaarde is wel dat je oude zorgverzekering reeds is opgezegd. Dit moest uiterlijk 31 december zijn gebeurd.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.