Nieuwe bril of lenzen nodig? Wat vergoedt de zorgverzekering!

Koen Kuijper 0 reacties

Brillen en lenzen vergoedingMeer dan de helft van de Nederlanders gebruikt een bril of lenzen bij het zien of lezen. De kosten hiervan kunnen op langere termijn flink oplopen. Voor een goede bril van een onbekend merk betaal je al snel 100 tot 150 euro (incl. montuur). Bij de duurdere merken kan de prijs behoorlijk oplopen. Hetzelfde geldt voor lenzen, waarvan de kosten doorgaans nog hoger liggen dan bij een bril.

Soms kan een aanvullende zorgverzekering met dekking voor brillen en lenzen daarom voordelig uitpakken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Maar welke kosten worden nu precies gedekt door de basis- en aanvullende zorgverzekering?

Basisverzekering

Brillen en lenzen worden normaal gesproken niet door de basisverzekering gedekt. Alleen in speciale gevallen heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van een bril of een paar lenzen, zoals bij een buitengewone oogafwijking. Alle gevallen waaronder vergoeding wel plaatsvindt vanuit de basisverzekering, staan vermeld in het reglement hulpmiddelen van de betreffende zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering

Normaliter heb je voor dekking van de kosten van een bril of lenzen dus een aanvullende zorgverzekering nodig. Er bestaan echter forse verschillen tussen verschillende aanvullende pakketten en zorgverzekeraars. Zowel in de hoogte als het percentage van de vergoeding kunnen er verschillen zitten. Verder gelden er soms één of meer beperkingen, zoals:

  • De maximale vergoeding geldt per twee of drie kalenderjaren
  • De maximale vergoeding is eenmalig, dus voor de gehele duur van de afgesloten verzekering
  • De vergoeding verschilt voor jongeren onder de 18
  • Er wordt alleen vergoed vanaf een bepaalde oogafwijking, bijvoorbeeld vanaf 4 dioptrieën (-4 / +4)
  • Alleen de glazen worden vergoed en niet het montuur
  • (Volledige) vergoeding vindt alleen plaats als de zorgverzekeraar een afspraak heeft gemaakt met de opticien(s) waar je de bril of de lenzen koopt
  • Er geldt een andere (of aparte) vergoeding voor lenzen

Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is het in het algemeen verstandig om te kijken naar de beperkingen die van toepassing zijn. Op ZorgWijzer.nl vind je een vergoedingspagina voor brillen en lenzen. Op de pagina wordt ook aangegeven of er beperkingen zijn in het kader van de eerste twee puntjes hierboven. De overige beperkingen zijn te vinden in de polisvoorwaarden van de verschillende zorgverzekeraars.

Overstappen

Overstappen naar een andere zorgverzekering met dekking voor brillen en lenzen kan:

  • Verzekerden die naast fysiotherapie en/of alternatieve geneeswijzen ook een bril of lenzen (nodig) hebben. Een aanvullende verzekering afsluiten puur voor het feit dat je een bril of lenzen nodig hebt, is doorgaans niet voordelig. In dat geval is het meestal gunstiger om de kosten van een bril uit eigen zak te betalen (uitzonderingen daargelaten).
  • Verzekerden die hun tegoed voor brillen/lenzen al hebben verbruikt, maar binnen niet al te lange tijd een nieuwe bril of lenzen willen schaffen. Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar en een ander aanvullend pakket, heb je namelijk recht op de vergoedingen uit het nieuwe, afgesloten pakket. In de zorgvergelijker kan er worden vergeleken op brillen en lenzen vergoeding.

Belangrijk: bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan een medische selectie van toepassing zijn voor de duurdere aanvullende en tandartsverzekeringen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.