Welke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie in 2015?

Welke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie in 2015?

Artikel door: Bart Koenraadt - 14 reacties

Welke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie in 2015?

fysiotherapieVanaf 2015 wordt het moeilijker om een zorgverzekering af te sluiten waarbij fysiotherapiebehandelingen onbeperkt wordt vergoed. Dat blijkt uit een rondgang van ZorgWijzer.nl bij alle aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. In totaal is het volgend jaar mogelijk om bij 9 zorgverzekeraars een aanvullend pakket af te sluiten waarbij fysiotherapie onbeperkt gedekt is. Dat zijn er drie minder dan in 2014. Bovendien geldt er in veel gevallen dat er eerste een medische selectie moet worden ondergaan.

Ook stijgt de aanvullende premie voor alle pakketten in 2015 met maximaal 20 euro per maand. In gevallen dat de premie wel daalt, is de dekking aangepast naar 36/40 behandelingen en 1250 euro per jaar.

Onbeperkt fysiotherapie in 2015

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Onbeperkte fysiotherapie in 2015

Opvallend is dat, van de grote zorgverzekeraars, alleen Zilveren Kruis Achmea een pakket met uitgebreide dekking voor fysiotherapie aanbiedt. Wel is de dekking in 2015 beperkt tot maximaal 40 behandelingen per jaar. In ruil daarvoor is de medische selectie niet langer van toepassing voor dit pakket. De premie bij Zilveren Kruis kan overigens hoger uitvallen dan in het overzicht getoond, aangezien zij een leeftijdsafhankelijke zorgpremie hanteren voor aanvullende pakketten. Hoe ouder je bent, hoe meer je betaalt. Bij FNV Menzis geldt dat je lid moet zijn van de FNV om die verzekering af te kunnen sluiten.

Aanvullende voorwaarden

Voor de zorgverzekeraars die geen medische acceptatie hanteren, kan er in sommige gevallen gelden dat er eerst toestemming moet worden gevraagd aan de zorgverzekeraar nadat de patient een X aantal behandelingen heeft ondergaan. Pas na toestemming mogen de resterende, benodigde behandelingen worden voortgezet. Zonder toestemming kun je in dat geval uiteindelijk geweigerd worden na bijvoorbeeld 40 behandelingen, bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een medische noodzaak. Er zijn namelijk zorgverzekeraars die fysiotherapie alleen onbeperkt vergoeden als er sprake is van een medische noodzaak, dus op voorschrift van een (huis)arts. In de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar is dergelijke informatie te vinden.

Medische selectie

Voor de basisverzekering is wettelijk vastgesteld dat een verzekerde niet geweigerd kan worden op basis van leeftijd of gezondheid. Voor een aanvullende verzekering geldt die plicht niet waardoor sommige zorgverzekeraars een medische selectie voeren. Dat komt vooral voor bij pakketten met een uitgebreide dekking, zoals pakketten die onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Wil je meer informatie over de medische selectie en de zorgverzekeraars die dit hanteren? Bekijk dan dit artikel op ZorgWijzer.nl.

Vergoeding uit basisverzekering

Er is ook een mogelijkheid om onbeperkt fysiotherapie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering, maar alleen als je een aandoening hebt die op de ‘chronische aandoeningenlijst’ staat. Dan betaal je de eerste 20 behandelingen bij de fysiotherapeut uit eigen zak en vanaf de 21ste behandeling ontvang je een volledige vergoeding van de zorgverzekeraar (je betaalt wel eerst het eigen risico). Deze dekking loopt gewoon door na een jaar, want de dekking geldt niet per kalenderjaar maar per aandoening.

Conclusie

In 2015 is de keuze om onbeperkt fysiotherapie vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed te krijgen beperkter en wordt het bovendien in veel gevallen duurder. Een volledig overzicht van alle zorgverzekeraars die fysiotherapie vergoeden vind je hier of vergelijk de verschillende zorgverzekeringen op onze zorgvergelijker.

14 reacties

 • MM damen

  Welke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie

 • GGreg

  Er zijn diverse sportscholen waar begeleiding gegeven wordt.
  Als je al een wat hoger tarief van €40 a €50 per maand neemt is dit vaak al
  een inclusief abonnement.
  Zonder benodigde begeleiding kun je al gauw trainen van €15,-.
  Tegen lage abonnement kosten staat “commitment”, bijv. een jaar contract.
  Je kunt elke dag en elk moment van de dag komen trainen, ‘s ochtends t/m ‘s avonds.
  Hiermee bespaar je onnodige fysio kosten.
  Let wel dat je uiteraard bij een fysiotherapeut onder begeleiding blijft, maar niet om daar oefeningen te doen welke je zelfstandig in een sportschool kunt doen.
  Hierdoor ga je dus alleen functioneel naar de fysio en bespaar je een groot gedeelte.
  Veel fysiotherapeuten werken tegenwoordig samen met sportscholen, je ziet dus ook steeds meer medisch-fitness .
  Informeer uiteraard goed welke sportscholen in de buurt begeleiding en kwaliteut leveren, daarnaast zijn er sportscholen met keurmerken.

  Ik vind het vervelend voor diegene welke lijden onder premie verhoging en bezuinigingen.
  Mijn advies is dan ook laat het er niet bij zitten en zoek naar andere mogelijkheden.
  Ik hoop dat ik een ieder hiermee verder op weg kan helpen.
  Sterkte
  Groetjes Greg

 • CChrista Leenders

  Hallo zit bij CZ. En kom steeds Fysio te kort.
  Ik heb sarcdoise, reuma, slaapapneu, te lage suiker, en dunnevezel neuropathie en botontkalking. En astma en copd 1. Dus ik heb veel fysio nodig. Maar ik krijg geen onbeperkt fysio. Nee ze hebben veel liever dat je 10 dagen in het ziekenhuis ligt. Ben op dekkerswald geweest en daar moet je veel sporten onder begeleiding. Dan vergoeden ze dat wel. Wil je dat zelfde programma buiten dekkerswald doen om niet in het ziekenhuis toekomen. Vergoeden ze het niet. Belachelijk gewoon.

 • DDiana

  Bij de Friesland wordt de fysio niet onbeperkt vergoed, zelfs niet met een doorverwijzing van de specialist. Hoe kunnen ze op kantoor bepalen of je het nodig hebt of niet? Het is schandalig dat mensen die serieus wat mankeren en fysio nodig hebben om het dagelijks leven dragelijker te maken, zo behandelt worden!

 • RRoel

  Er is nog een verzekeraar die onbeperkt fysio levert in 2015 voor een lage premie!

  Zelf heb ik elke week 2 behandelingen nodig ivm reuma.

  Voor 152,66 per maand en dan heb je vrije keuze. Het kan nog goedkoper, maar dan ben je gebonden aan de afspraken die de verzekeraar heeft gemaakt.

  • BBob

   Bij wie is dat Roel?

  • KKaat

   Ben ook erg benieuwd welke verzekeraar dat is! Kin je dat nog even doorgeven Roel??

 • Kkees

  Wij zitten bij Menzis/FNV wegens een ongeval in 2010 moet mijn vrouw minimaal 1x per week naar fysiotherapie / Osteopathie om de klachten onder controlle te houden dit was onbeperkt in pakket 2 echter nu moet ze daarvoor pakket 4 hebben incl een verklaring dat het chronisch is om onbeperkt te houden wat ik begrijp .
  Ik neem aan dat die verklaring van de specialist moet komen echter gaat dit niet voor januari 2015 komen ivm een geschil tussen de verzekeringsmaatschappijen hoe pak ik dat aan ?

 • GGerard Koerts

  Zilveren kruis achmea in pakket 4 is maar 40 behandelingen ipv onbeperkt zoals in artikel wordt beweerd!!

  • KKoen

   Beste Gerard,

   In de tabel staat duidelijk bij Zilveren Kruis: onbeperkt aantal behandelingen in 2014 en nog maar 40 in 2015.

 • AAnnette

  Waarom is de fysio zo belachelijk duur aan het worden binnen de aanvullende zorgpremie. Ik heb nodig: 1 x in de week bekken fysio i.v.m. verklevingen na buiksnede en afknelling van zenuw(en) en 1 x per maand manuele fysio i.v.m. val van fiets en trauma in de schouder/nek. Als ik de gehele premie bij elkaar op tel betaal ik deze behandelingen in 2015 gewoon zelf met de verhoging naar 200 euro per maand basis/aanvullend. Iemand die hulp nodig heeft word weer geraakt. Ik mag hopen dat de mensen achter de verzekeraars deze kwalen zelf eens voelen, en dan mag je nogmaals kijken naar de premie (wellicht kom je dan thuis te zitten in de wao, omdat de pijn ondragelijk is). Ik wil best iets meer betalen voor mijn eigen zorg, maar jullie maken er wel een potje van met de absurde hoge premie berekeningen. Door de fysio kan ik een redelijk normaal leven lijden en werken. Waar jullie mee bezig zijn is mensen zoals ik op kosten te jagen. Wellicht kunnen jullie beter kijken wat minder kost. Wellicht kom ik zo, omdat ik niet de fysio krijg welke mij op de been houd, weer in het medische circuit, omdat ik het niet meer uithoud van de pijn en dat kost veel meer dan de fysio die ik jaarlijks gebruik. Stof tot nadenken! Als jullie niet verblind waren/zijn door de euro tekens, maar verder kijken dan de inkomsten, kunnen jullie veel betere zorg leveren voor de mensen die het echt nodig hebben. Ik heb er ook niet om gevraagd, maar probeer wel het beste eruit te halen wat ik kan ondanks mijn beperkingen. Ik moest het even kwijt.

  • BBeethoven

   Hallo Annette,

   Informeer eens bij izz in Nijmegen,wel wat duurder in extra verzorgd 3 pakket, maar dan ook onbeperkt fysio,500 euro dekking alternatieve therapie, tandarts 750 euro dekking voor controle gaatjes,wortelkanaalbehandeling etc, 1500 euro dekking
   Kronen ,wij zijn beiden ziek al 30 jaar tevreden bij izz trouwens ook nog 90 euro dekking voor steunzolen en 340 euro per 3 jaar voor brillen succes!

   Hans

 • AAnneke

  Beetje een domme regeling van de verzekeraars….je gaat je toch niet eerst verzekeren en een hoog pakket aanschaffen, en dat je dan alsnog na de 40 e behandeling afgewezen gaat worden. Blijf het trouwens absurd vinden dat alleen mensen met een chronische code volledige vergoeding krijgen. Heb zelf een Hernia en Lipoedeem….hoe ga ik dat allemaal bekostigen dit jaar. Zelf betalen is geen optie, 1 lymfedrainage behandeling kost €80,- per uur en fysio €40,- per half uur….dat is €120,- per week!!!!! Tel uit je winst.

  • LLil

   Beste Anneke,
   Ik schrijf een artikel over deze ontwikkeling binnen de fysiotherapie en hoop dat je geïnteresseerd bent om wat vragen te beantwoorden. N.a.v. bovenstaand bericht ben ik erg benieuwd naar je verhaal! Mvg Lilian

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.