Ontslag dreigt voor mbo’ers in de zorg

Bart Koenraadt geen reacties

ThuiszorgEen forse groep zelfstandigen met een mbo-diploma in de zorg raken volgend jaar veel cliënten kwijt. Sterker nog, vanaf begin volgend jaar dreigen deze verpleegkundigen bijna al hun cliënten kwijt te raken. Dit komt omdat zorgverzekeraars de voorkeur geven aan verpleegkundigen met minimaal een hbo-opleiding. Inkoopcontracten van grote verzekeraars CZ en Menzis maken dat duidelijk. Uit het contractbeleid van deze zorgverzekeraars blijkt dat ongeveer 1.500 zelfstandigen mogelijk hun baan kwijt raken. Dat meldt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Veel zzp’ers die lid zijn van de vereniging maken zich grote zorgen. Het gaat hier vooral om de groep verpleegkundigen met een mbo-opleiding die werkzaam zijn in de AWBZ zorg. Veel AWBZ taken zullen volgend jaar namelijk overgaan naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit kan grote consequenties hebben voor de verpleegkundigen aangezien contracten via de zorgverzekeraar worden afgesloten. Geen contract betekent geen werk.

Zorgverzekeraars zouden vanaf 1 januari vrijwel uitsluitend verpleegkundigen met een hbo-opleiding contracteren, omdat zij doorgaans beter zijn opgeleid voor het indiceren en organiseren van zorg bij cliënten thuis. De V&VN geeft echter aan dat zzp’ers van verschillende niveaus prima kunnen samenwerken en er dus geen aanleiding hoeft te zijn om zoveel contracten stop te zetten.

Eerder ook al problemen voor de zzp’er

Vorig jaar waren er ook al problemen voor zzp’ers in de zorg, omdat zij achteraf 21 procent btw moesten afdragen voor hun werkzaamheden. Hierdoor raakten veel zelfstandigen de vergunning (VAR-wuo) kwijt. Sowieso hebben zzp’ers in de zorg altijd al problemen gehad met hun positie. Ziekenhuizen, artsen, instellingen en zorgverzekeraars vinden het namelijk administratief erg omslachtig om zaken te doen met zelfstandigen.

Bron: Volkskrant.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.