Overstappen zorgverzekeraar lastig voor chronisch zieken

Overstappen zorgverzekeraar lastig voor chronisch zieken

Artikel door: Koen Kuijper - 15 reacties

Overstappen zorgverzekeraar lastig voor chronisch zieken

chronisch ziek overstappenVanuit de politiek wordt het vaak gezegd: overstappen van de ene naar de andere basisverzekering is voor iedereen mogelijk, ongeacht of je jong, oud, gezond of ziek bent. Zorgverzekeraars hebben namelijk een acceptatieplicht voor de basis zorgverzekering. Toch is overstappen voor sommige groepen lastiger dan wordt gesuggereerd, zeker nu dat bekend is geworden dat bepaalde AWBZ-taken worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. Of te wel, geldt de basis acceptatie voor de basisverzekering wel echt voor iedereen?

Chronisch zieken en gehandicapten

Chronisch zieken en gehandicapten maken vaak gebruik van verschillende hulpmiddelen en voorzieningen, zoals een speciaal bed, een matras, een katheter, wondpleisters of infuuspompen. Deze middelen en voorzieningen worden geleverd door bedrijven en zorginstellingen. Zorgverzekeraars contracteren deze bedrijven en instellingen zodat de verzekerde recht heeft op een volledige of een zo hoog mogelijke vergoeding.

Hier doet zich echter een probleem voor: als je als chronisch zieken overstapt krijg je te maken met een andere zorgverzekeraar en dus ook andere zorg contractering. Het zou zomaar kunnen dat het geleverde bed of de infuuspomp moet worden teruggeleverd, omdat de huidige leverancier geen contract heeft met de nieuwe zorgverzekeraar. En dat terwijl je als chronisch zieke zo lang hebt gezocht naar het juiste bed of de voor jou geschikte infuuspomp.

Ook voor andere hulpmiddelen en voorzieningen kunnen dit soort problemen zich voordoen. Chronisch zieken zijn qua hulpmiddelen en zorgvoorzieningen zeer afhankelijk van hun leverancier. Daardoor is overstappen niet bepaald aantrekkelijk, ook al zouden ze financieel wel kunnen besparen op hun maandelijkse premie. Wil je als chronisch zieke of gehandicapte toch overstappen? Dan moet je wel heel nauwlettend kijken naar de gecontracteerde zorgaanbieders van de verschillende zorgverzekeraars. Een omslachtig en zenuwslopend proces. Natuurlijk kan het lonen om toch over te stappen. Zaak is dan wel dat het een en ander rondom gecontracteerde zorgaanbieders is uitgezocht en dat je weet uit welke leveranciers je kunt kiezen voor de hulpmiddelen en voorzieningen die je nodig hebt.

Mensen met een PGB

Volgend jaar wordt de kwestie echter nog ingewikkelder, omdat een aantal taken die nu nog onder de AWBZ vallen worden overgeheveld naar het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Val je onder de Zvw en heb je een pgb, dan is het niet mogelijk om het persoonsgebonden budget (pgb) dat je hebt aangevraagd en gekregen, mee te nemen naar de nieuwe zorgverzekeraar (waar je naar wilt overstappen). De verzekerde dient in dat geval opnieuw een pgb aan te vragen. Met alle gevolgen van dien: een nieuw budgetplan, nieuwe zorgcontracten (met andere zorgaanbieders), een nieuwe indicatie en de onzekerheid of de zorgverzekeraar met het pgb akkoord gaat.

Kortom, overstappen naar een andere basisverzekering is voor chronisch zieken, gehandicapten en mensen met een pgb een wel hele lastige, bijna onmogelijke opgave.

15 reacties

 • Pp hansen

  Dit is toch precies wat de overheid wil. Onduidelijkheid en verwarring zaaien, en tegelijkertijd suggereren dat iedereen optimale zorg krijgt.
  Het doel is altijd hetzelfde: korten op de zorg. Iedereen geen geld is OOK gelijk.
  En ja: outsourcen van de zorg naar de gemeenten zonder bijbehorend geld is gewoon bedrog: verrek maar, zoek het zelf maar uit enz enz enz enz

 • SSmits

  vorig jaar een pgb gehad van 3 maanden terwijl ik voor langer dan een jaar ben geindiceerd. Het ging fout toen ik nast pv, begeleiding ind. Ging aanvragen. Toen hebben ze alles gestopt. Daar zit ik nu, maanden lang, nubijna een jaar zonder zorg. Mijn leven staat op z’n kop. Geen hulp, geen helemaal niets! en wat ik heb? zware sommatische klachten, kan niet meer lopen en mijzelf verzorgen. Wat nu?

 • AAngela

  Het word eens tijd dat de dames en heren uit de politiek eens 1 maand meten leven als iemand die chronisch ziek is. Inclusief alle ongemakken en met het geld wat deze mensen per maand (verdienen of krijgen). Dan piepen ze wel anders.
  Dat zouden ze echt eens moeten doen.

  Of hun handen uit de mouwen steken in de zorg zodat ze weten hoe ard dezemensen moeten werken.

  • RRon

   Stop nou eens te denken dat ze het weten, te denken dat we stemmen op volksvertegenwoordigers.
   De banken en bedrijven regeren, de poppetjes in Den Haag zitten in hun broekzak.
   Rutten en de rest van het misdaadkartel weten echt heel goed dat ze de micro economie omzeep helpen ten goede van de macro economie.
   Onze taak, werken en belasting betalen, SVP tegen je pensioen netjes doodgaan. That’s it!

 • AAngela

  Het wordt tijd dat de dames en heren in de politiek eens ze

 • KKees van Zandwijk

  Zorg en eigen bijdrage word 2015 duurder, en mijn zorgtoeslag gaat naar beneden. Wij worden bestolen.

 • Hharr

  Wtcg voor chronisch zieken en gehandicapten met 1 jauari 2014 vervallen.ondersteuning vanuit de WMO van uw gemeente.of bijzondere bijstand

  • Hharr

   En zo gaan we door met korten.

 • Hharr

  Als het zo doorgaat geen van tweëen meer.

  Misschien gaat er een voedselbank in de wachtkamer van de dokter komen?.
  Dan kan men toch nog gebruik maken van de dokter.
  Hier moet men nog even over denken zeker?.
  Erg he, wie zou dit onzinnige plan ten uitvoer willen brengen? Rutte misschien of Samsom?.

  Laten ze gelijk dan daar juristen zetten die gelijk de Staat aanklagen voor ons wat ze het chronische volk aandoen Want ook daar is er voor deze groepen uit de bevolking geen geld meer voor.

  En zo gaan we weer terug naar 1986 – 1989 toen verdiende men tegen de 1.436 u ziet het goed
  1990 naar 19.000, 1993 naar 21.781, 1994 21.781 geen verhoging in bruto salaris
  2009 32.500, 2010 32.500, en 2012 naar de 33.000 is ongeveer 2.546 schoon
  .
  En hier probeerd men nu weer aftehalen voor diegene die dit nu netto verdienen met werken.

  Bekijk dit bedrag eens ten opzichte van de AOW en pensioentje als je heel je leven hard hebt gewerkt. Ga je in de AOW met 400 pensioen of minder, er wel heel hard erop achteruit.

  Van dit bedrag als iedereen dit had

  AOW

 • EEmile

  Triest dat de VVD met steun van de PvdA van de crisis gebruik heeft kunnen maken om een begin te maken met de altijd al gekoesterde wens om de verzorgingsstaat af te schaffen. Vanzelfsprekend zijn het de chronisch zieken waar in de toekomst minder geld voor wordt uitgegeven. Daarbij past natuurlijk geen organisatie waarbij zorgvragers voordelen kunne behalen. Het wachten is op Amerikaanse toestanden waarbij de verzekeringsmaatschappijen het volledig voor het zeggen krijgen.

 • Hharr

  Het wordt deze mensen die een PGB hebben ook niet makkelijker gemaakt.
  Zou dat niet eens moeten gebeuren in deze tijd van ouder worden, en niet alleen maar premie verhogen en eigenbijdragen verhogen?.

  Dus deze groep mensen zitten dus altijd bij de zelfde verzekeraar ondanks dat deze veel duurder is dan naar waar zij misschien zich bij zouden willen verzekeren.
  Hier zou toch door de verzekeraars iets moeten gebeuren waardoor dit voor de groep het zelfde kan blijven.
  Er zijn buffers genoeg om dit voor de groepen te verwezelijken.

 • SSamantha

  Ik ben blij dat ik in 2013 overgegaan ben naar mijn huidige verzekeraar.
  Geen bulk van een zorgverzekeraar die een steeds dikker plafond wil,maar 1 waarmee ik kan overleggen op menselijke manier.
  En restitutieverzekering met schappelijke prijs.

  • MMaartje

   Hoi Samantha,

   Bij welke verzekering zit jij?

   Groetjes

 • NNicole

  En het overgangsrecht van het PGB (van AWBZ naar ZVW)? Ben je dat ook kwijt bij een overstap.

 • MMaria

  Overstappen was al niet makkelijk voor chronisch zieken, nu is het zowat onmogelijk geworden. De komende 6 weken worden we weer overspoeld met items over overstappen, internetpolissen, Eigen Risico verhogen, het nut van aanvullende verzekeringen. Dit alles om de kosten te drukken. Chronisch zieken hebben het nakijken. Voor ons is er niets te kiezen, in januari zijn we al 375 euro kwijt, aanvullende verzekeringen kunnen we niet schrappen enz. Compensatie wordt steeds minder dus ……. gaan we in 2015 naar de supermarkt of naar de dokter ?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.