Wanneer krijg je pedicurezorg vergoed (en hoeveel)?

PedicureDe voeten van de mens hebben veel te verduren waardoor voetklachten kunnen ontstaan, zoals eelt, wondjes, likdoorns of ingroeiende nagels. Met een pedicurebehandeling kunnen dit soort klachten snel worden verholpen. Pedicure is een zorgsoort die erg belangrijk kan zijn voor mensen met reumatoïde artritis en/of diabetes. Deze groep heeft namelijk een verhoogde kans op de genoemde voetklachten. Pedicure kan dan helpen bij de behandeling van de klachten en bij het onderhouden van de voeten. Soms wordt je met jouw klachten doorverwezen naar een podoloog, podotherapeut of andere voetspecialist. Uiteraard kan pedicure ook nuttig zijn voor mensen die wel voetklachten hebben, maar niet lijden aan diabetes of reuma.

NIEUW: actuele en complete vergoedingen voor pedicure

Wanneer krijg je pedicurezorg vergoed?

Pedicure is bedoeld voor mensen die voetzorg echt nodig hebben. Het knippen en lakken van de nagels of andere cosmetische ingrepen worden daarom niet vergoed via de basis- of aanvullende zorgverzekering. Pedicure wordt alleen vergoed door:

 • De basisverzekering: voor diabetes patiënten met diabetes en met een Simm’s classificatie van twee of hoger
 • De basisverzekering: voor diabetes patiënten met diabetes en met een Simm’s 1 classificatie. (hiervoor gelden aanvullende voorwaarden, zie hieronder)
 • De aanvullende zorgverzekering: voor patiënten met reumatoïde artritis, een dwarslaesie of anderzijds medisch noodzakelijke klachten.
 • In sommige gevallen wordt pedicure ook vergoed voor verzekerden die een herseninfarct hebben meegemaakt. Informeer jouw zorgverzekeraar en polis voor de voorwaarden.

Voetcontrole- en onderzoek

Het uitvoeren van een voetcontrole- en onderzoek worden vergoed vanuit de basisverzekering voor diabetespatiënten. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een zogenaamde Simm’s classificatie vastgesteld die aangeeft hoe hoog het risico op voetwonden.

Voorwaarden

Voor vergoedingen vanuit het basispakket betaal je normaliter een eigen risico. Uitzondering hierop zijn diabetespatiënten. Zij kunnen voor pedicure behandelingen gebruik maken van ketenzorg, onderdeel pedicurezorg. Zorgverzekeraars maken in dit opzicht echter wel onderscheid tussen medische zorg en persoonlijke verzorging. De persoonlijke verzorging wordt niet meer bij alle ketenzorg partners in Nederland vergoed. Er dient dan alsnog een bijdrage betaalt te worden door de cliënt. Overleg met jouw huisarts of je gebruik kunt maken van ketenzorg.

Van jouw huisarts of specialist krijg je dan een verwijzing mee waarop staat dat je voetverzorging nodig hebt in verband met jouw diabetes. Op de verwijzing moet staan:

 • Om welke Simm’s classificatie het gaat (alleen Simm’s 1 en hoger kunnen worden vergoed).
 • Een Simm’s 1 classificatie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als de patiënt vanwege beperkingen (zoals cognitieve of bewegingsbeperkingen) niet in staat is tot zelfmanagement/zelfbehandeling van de voet. Dit moet vermeldt staan op de verwijzing.
 • Dat de pedicure staat ingeschreven bij het register van ProCert of RPV en dat de pedicure een certificaat voetverzorging bij Diabetici heeft.

Aan de bovenstaande voorwaarden moet worden voldaan indien de patiënt aanspraak wil maken op vergoeding vanuit de basisverzekering.

Hoeveel krijg je vergoed?

Patiënten die voldoen aan de eisen en criteria voor pedicure bij een diabetische voet krijgen in principe alle benodigde behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor verzekerden met reumatoïde artritis of een andere medische noodzaak is een aanvullende zorgverzekering nodig voor vergoeding van pedicure. Sommige zorgverzekeraars (zoals CZ) vergoeden pedicure (via de aanvullende zorgverzekering) ook voor patiënten met diabetes en een Simm’s 0 of 1 classificatie, maar die wel in staat zijn tot zelfmanagement.

De mate van vergoeding is afhankelijk van de afgesloten polis. Hieronder een overzicht van beschikbare pakketten:

NIEUW: actuele en complete vergoedingen voor pedicure

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoedingen-pedicure

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

30 reacties Wanneer krijg je pedicurezorg vergoed (en hoeveel)?
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Stef
  Schreef op om 10:21

  Het blijft raar dat alleen RA als reumatische aandoening voor vergoeding wordt onderkend. Ik heb al 20 jaar Ziekte van Bechterew en kan inmiddels door mijn verstijfde ruggewervels niet meer mijn eigen voeten verzorgen met alle klachten die daarvan het gevolg zijn. Bij navraag bij de zorgverzekeraar (CZ) wordt gemeld dat dit geheel niet vergoed wordt, ook niet deels, of uit de (maximale) aanvullende verzekering. Men geeft aan dat dit door de overheid wordt bepaald. Is dat juist? En is er daardoor werkelijk geen enkele zorgverzekeraar in Nederland die deze zorg wel zou vergoeden?

  Je reageert op
  Stef Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Marijke Hoefakker
  Schreef op om 11:54

  IK ben al 15 jaar diabetes patient en ga naar de pedicure omdat er een risico is dat ik als ik het zelf doe, er wondjes kunnen ontstaan waardoor ze niet snel genezen i.v.m. de diabetes. Nu krijg ik geen vergoeding voor deze behandeling sinds 3 jaar ik ben bij menzis verzekerd eerder kreeg ik het wel vergoed bij Zilveren Kruis. Graag zou ik de pedicure behandeling vergoed hebben daar ik ook aanvullend ben verzekerd,Garant verzorgd 3 wat heeft dan zo’n aanvullende verzekering voor nut?Mijn ver.z.nr. is 6267270 300 bij Menzis.: Groet, Marijke.

  Je reageert op
  Marijke Hoefakker Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Paulette
  Schreef op om 12:12

  Ik vind ‘t ‘n beetje vreemd dat er gesproken wordt over diabetes en reumapatiënten, als ‘enigen’ die voetzorg écht nodig hebben. Bij mij is mijn ruggengraat vastgegroeid door spondylodese en ik kan dus NIET bukken, waarom zou ik dan zelf (terwijl ik dit dolgraag liever zelf zou doen) bij een pedicure alles moeten betalen? Ik vind dat ik ook recht heb op ‘n vergoeding; probeer je teennagels maar eens te knippen als je niet kunt bukken, én dat lijkt me toch ook wel ‘voetzorg die je écht nodig hebt’ …..

  Je reageert op
  Paulette Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • P. van Dijk
  Schreef op om 11:47

  Ik betaal mijn pedicure 6 keer per jaar 5 euro per keer. Daarna moet ik haar de rest van het jaar voor iedere behandeling 27 euro betalen. Is dat juist? Ik heb zorgprofiel Simms 2.

  Je reageert op
  P. van Dijk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jan van der Stelt
  Schreef op om 12:04

  Hallo,

  Ik heb een dwarslaesie , mij is nu aangeraden door mijn behandeld arts om na een pedicure te gaan.
  ik kan mijn voeten zelf niet verzorgen, maar mijn zorgverzekering zegt dat zij dat niet betalen, als ik suikers had gehad dan wel. Ze geven zelfs toe dat dit eigenlijk niet kan.
  Wat ik wel kan doe is een module aan zetten om zo in aanmerking te komen voor een klein beetje vergoeding.
  DIT HOORT TOCH IN MIJN GEVAL GEWOON IN HET BASIS PAKKET?

  Je reageert op
  Jan van der Stelt Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • ag
  Schreef op om 14:34

  mijn moeder krijgt ivm diabeet pedicure vergoed maar ze ziet erg slecht kan ze dan ook de vingernagel knipbeurt ook vergoed krijgen van de verzekeraar krijgt ze geen duidelijk antwoord

  Je reageert op
  ag Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mike
  Schreef op om 19:53

  Zorgprofiel 2 en Diabetes 1 De pedicure word dus vergoed uit de basis maar moet nu wel bijbetalen bij de pedicure.En ik heb nog wel een extra verzekering

  Je reageert op
  Mike Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Lucia
  Schreef op om 10:16

  Waarom moet een podotherapeut het behandelplan opstellen ? En wat kan je precies van zo ‘n bezoek aan die therapeut verwachten?
  Een behandelplan opstellen klinkt zo vaag?

  Je reageert op
  Lucia Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • coby
  Schreef op om 09:50

  Hoe gaat het bepalen van een zorgprofiel als je bij de internist onder controle staat?

  Je reageert op
  coby Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Pedicuresalon Suzan
  Schreef op om 11:08

  De zorgvergoeding omtrent diabetische voetzorg is inderdaad per 1 januari 2015 gewijzigd. Voor sommigen positief, voor anderen helaas negatief.

  Bent u diabeet en gaat u of wilt u naar de pedicure? Laat dan eerst via de huisarts uw zorgprofiel bepalen. Dit doet de huisarts, de diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Heeft u zorgprofiel 2 of hoger, dan wordt u doorverwezen naar de podotherapeut. Deze stelt een behandelplan op. Vervolgens kunt u naar een pedicure. De podotherapeut weet welke pedicures bij hem/haar een overeenkomst hebben (dit is voor de declaraties).

  De podotherapeut koopt zorg in, vandaar dat alleen datgene vergoedt wordt wat in het behandelplan staat. Dit kan de pedicure dan ook bij de podotherapeut in rekening brengen. Onderling zijn hierover prijsafspraken gemaakt.

  Het kan zijn dat de pedicure meer kosten maakt omdat u bijvoorbeeld een uitgebreidere behandeling krijgt. Denk hierbij aan het cosmetische deel of voorrij kosten bij ambulant bezoek. Dit mag de pedicure bij u in rekening brengen. Overigens dient zij dit wel van tevoren met u te overleggen.

  Je reageert op
  Pedicuresalon Suzan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Ria Agterberg
  Schreef op om 08:41

  Ik heb lympoedeem in mijn onderbenen en last van doornwratten en extreem veel eelt onder mijn voeten. Mijn specialist zegt dat ik niet zelf het eelt moet verwijderen maar dit door een goede pedicure moet laten doen. Maar ik heb een ww-uitkering die binnenkort afloopt en kan de pedicure niet meer betalen.
  Is er een zorgverzekeraar die wel de pedicure vergoed ook als je geen diabetics of reuma hebt maar wel probleemvoeten.

  Je reageert op
  Ria Agterberg Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • kees
  Schreef op om 15:58

  na keuring worst de pedicure zorg vergoed
  blijk dat ik nog 7,50 euro moetbetalen voor bv
  het gebruik van de instrumenten de huur van de pedicure ruimte
  etc

  Je reageert op
  kees Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Marian
   Schreef op om 10:29

   Hallo, ik heb diabetes type 1, kom al jaren bij de pedicure. Heb Simms 2 classificatie, Zorgprofiel 3. Pedicure zegt nu dat ik € 12,50 moet bijbetalen omdat zij haar factuur niet volledig vergoed krijgt van de Podotherapeute én Btw moet afdragen.
   Klinkklare nonsens! Niets bijbetalen! Volgens Zilveren Kruis moeten de pedicure én podotherapeute dat zelf uitzoeken/uitvechten en krijg ik alles vergoed vanuit de basisverzekering. Dus mensen, niets bijbetalen!

   Je reageert op
   Marian Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Petra
   Schreef op om 14:31

   Beste Marian,
   Het is geen klink klare nonsens als hè moet bijbetalen, pedicure die een overeenkomst hebben met podotherapeuten die zijn aangesloten met jou zorgverzekering, bepalen sinds 2015 jou, behandelplan. Jij moet via jou diabetesverpleegkundige of jou praktijkondersteuner jou zorgprofiel laten bepalen.
   Alleen wat de podotherapeut bepaald word vergoed en dat kan zijn dat nagelknipper daar niet bijhoort. Dan mag je blij zijn dat jou pedicure jou 12,50 telt voor nagelknipper, een koopje. Als je wil weten of dat juist is, kan je je podotherapeut bellen en vragen of jou pedicure juist heeft gehandeld.succes
   Pedicure salon prachtige voeten

   Je reageert op
   Petra Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • lida
  Schreef op om 17:52

  Sim 1 en zorgprofiel 2 geeft recht op pedicure ui basisverzekering, maar hoe zit het met je eigen risico? Gaat dat daaraan op?

  Je reageert op
  lida Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • maarten karssen
  Schreef op om 12:41

  Ik ben diabetes type 1, ben verzekerd bij de MENZIS met verzorgd 3 en kom al jaren bij een pedicure met diabetes aantekening. Vorig jaar heb ik al een formulier ingediend voor de classificatie. Moet ik nu de volgende stappen bewandelen, Eerst naar de diabeetverpleegkundige, dan naar de podotherapeut en als er toestemming is kan ik de pedicure declareren. Wat een bureaucratie.

  Je reageert op
  maarten karssen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Spaansen
   Schreef op om 18:24

   Mijn vriendin type 1 en neuropathie tot aan de knie heeft het ook doorlopen , nu word zelfs alles vanuit de basis vergoed . Niet leuker wel makkelijker hu hu

   Je reageert op
   Spaansen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • e.a.g.brokjs
  Schreef op om 10:32

  Geachte lezer of lezeres.
  Waarom wordt er alleen gesproken over diabetes type 2?
  Heb al ongeveer 40 jaar type 1, loop om de 6 weken naar de pedicure voor blauw wordende nagels, die er dan weer na een poosje afvallen. Ben bezig via mijn diabetesverpleegkundige zorgprofiel 2 te krijgen. Ben ook in behandeling bij de podotherapeut. Collectief via mijn werkgever verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea.
  Heb in 2002 een cva gehad.
  Groetjes en prettige dagen.

  Je reageert op
  e.a.g.brokjs Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Joop
   Schreef op om 15:34

   Hier klopt volgens mij niets van. Alle informatie over vergoedingen vanuit de basisverzekering in 2015, die ik heb gelezen, hebben het over diabetes type1 én 2. Vanaf zorgprofiel 2 (vergelijkbaar met simm 1) krijg je pedicure kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

   Fijne feestdagen,

   Joop

   Je reageert op
   Joop Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 14:21

   Het is inmiddels gecorrigeerd. Het zorgprofiel bepaald of men recht heeft op pedicurezorg: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pedicure

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Marc
  Schreef op om 16:39

  Diabetespatiënt vraagt zich het volgende af: In jullie zorgwijzer staat: ‘Pedicure is bedoeld voor mensen die voetzorg echt nodig hebben. Het knippen en lakken van de nagels of andere cosmetische ingrepen worden daarom niet vergoed via de basis- of aanvullende zorgverzekering.’ Toch zegt mijn podotherapeut én de huisarts dat het knippen van nagels wél onder de basisverzekering valt. De medisch pedicure mag het probleem vervolgens oplossen en behandelingen verrichten welke niet vergoed worden?

  Je reageert op
  Marc Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jannie
  Schreef op om 18:01

  waarom wordt bij mensen,zoals ik,met diabetes 1 de voetzorg niet meer vergoed,
  hebben die geen last van voetproblemen?

  Je reageert op
  Jannie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • harr
  Schreef op om 16:39

  Veel verzekeringen gaan maar tot 138 euro per jaar.
  Veel pedicures rekenen nu al meer.
  Wordt tijd dat vele verzekeringen de verzekering voor diabetese voetverzorging gaan verhogen.naar een uitbetaling van 138 per jaar naa160 per jaar.

  Je reageert op
  harr Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Petri Kiewiet
  Schreef op om 12:21

  Raar dat je geen vergoeding krijgt ook al spuit je en gebruikt 2 soorten diabetes medicijn. Je zou denken dat je daardoor misschien problemen voorkomt.
  Een korting zou ook op zijn plaats zijn omdat een geclassificeerde pedicure erg uur is en je dan noodgedwongen naar een thuiswerkster gaat zonder die aantekeningen.

  Je reageert op
  Petri Kiewiet Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • sinttruijen
  Schreef op om 13:08

  de meeste verzekeringen zijn er onduidelijk in wat de vergoeding betreft,bij wie krijg ik het nog wel vergoed ik heb sim classe 0 en mellis 2

  Je reageert op
  sinttruijen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mevr. F.S.G. van Soeren-Berghout
  Schreef op om 23:13

  Hoe is het met zorgverzekeraar Aevitae? Daar ben ik nl. verzekerd.

  Je reageert op
  Mevr. F.S.G. van Soeren-Berghout Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Mevr. F.S.G. van Soeren-Berghout
  Schreef op om 23:12

  Ik mis zorgverzekeraar Aevitae. Daar ben ik verzekerd. Hoe is het daarbij?

  Je reageert op
  Mevr. F.S.G. van Soeren-Berghout Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • pedicure veerman
  Schreef op om 10:42

  De praktijkondersteuner van de huisarts geeft een verwijzing . Dat doet iedere praktijkondersteuner als deze de voeten gescreend heeft en het nodig vindt dat een pedicure de voeten doet. Zij kijkt welk type diabets de patient heeft en welke simms en welk zorgprofiel daarbij hoort. Aan de hand van deze gegevens kan bekeken worden of er een vergoeding gegeven wordt. Dit doet de verzekeraar dus de verwijzing moet opgestuurd worden.

  Je reageert op
  pedicure veerman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Marieke
  Schreef op om 08:35

  Is voor de aanvullende verzekering een verwijsbrief nodig als er sprake is van medisch noodzakelijke klachten? Er zijn namelijk maar weinig huisartsen die hiervan op de hoogte zijn en dus geen verwijsbrief willen uitschrijven.

  Je reageert op
  Marieke Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws