Consument in problemen door verhoging eigen risico

Bart Koenraadt 8 reacties

ZorgpremieSteeds meer Nederlanders verhogen het eigen risico vrijwillig van hun zorgverzekering en komen daardoor in de problemen, doordat ze uiteindelijke zorgkosten niet kunnen betalen. Het verhogen van het eigen risico is mogelijk met maximaal 500 euro, waardoor de zorgpremie lager uitvalt, maar heeft als nadeel dat bij eventuele onvoorziene zorgkosten de rekening niet betaald kan worden. De grote zorgverzekeraars uiten donderdag hun zorgen over dit groeiende probleem. Het wettelijk verplichte eigen risico stijgt in 2015 van 360 naar 375 euro.

Zorgverzekeraars

Zilveren Kruis Achmea heeft inmiddels 240.000 verzekerden met een betalingsregeling voor het eigen risico. Dat is een stijging van 80.000 ten opzichte van een jaar eerder. VGZ telt 250.000 klanten die de rekening niet meer kunnen betalen; een verhoging van 50.000 met een aantal jaar geleden. Ook andere zorgverzekeraars zien een vergelijkbare stijging. Volgens de directeur van VGZ beseffen veel mensen pas wanneer ze in het ziekenhuis terecht komen waarvoor ze eigenlijk hebben gekozen, wanneer er opeens een bedrag van honderden euro’s betaald moet worden.

Vrijwillige verhoging

De afgelopen jaren verhogen steeds meer mensen het eigen risico. Het wettelijk verplichte eigen risico is in 2015 en kan dus maximaal worden verhoogd naar 875 euro. De maandelijkse premiekorting bij een eigen risico van 875 euro kan oplopen tot 25 euro, of te wel 300 euro op jaarbasis. Uit de eerste gebruiksgegevens van de zorgvergelijker op ZorgWijzer.nl blijkt ook dat voor 2015 weer meer Nederlanders het eigen risico hoger inzetten. In de maand november koos zeventien procent daarvoor.

Betalingsregeling

De meeste zorgverzekeraars bieden overigens wel een betalingsregeling aan voor het eigen risico, wanneer het bedrag niet in een keer betaald kan worden. Maar dat geldt niet wanneer er is gekozen voor een vrijwillige verhoging van dit bedrag.

Niet overstappen

Overigens is het ook niet mogelijk voor verzekerden met een betalingsachterstand van het eigen risico of zorgpremie om over te stappen van zorgverzekeraar. Dat kan pas wanneer de schuld is afbetaald.

8 reacties

 • SSjaak

  Uitzuigers zijn jullie

 • Hharr

  Hoe kan je nog vrijwillegerswerk doen met een AOWtje.
  En met een eigenrisico van 375?
  en alles wat er nog eens bij komt?
  Wordt het niet eens tijd dat deze regering optreed en dit eens gaat veranderen?.

 • Hharr

  Helemaal mee eens Jan.
  Iedere keer dat uitzoeken van welke premie ieder jaar.
  En dan nog al die verhogingen.
  We merken allemaal dat het niet goed gaat zo maar Rutte en Samsom laten het zo.

  Zorg net zo als in Engeland gratis.
  Schaam me om Nederlander te zijn en dat deze ellende allemaal van deze regering afkomt zonder dat het Volk dit wil in deze ellende te zitten.

 • Hharr

  Hier moet de regering voorzorgen en snel ook.
  Want wie kan dit allemaal nog betalen?
  Wij willen wel maar kunnen het zo niet meer.
  Fijne kersdagen.

  Janet,

  Uitkering op bijstandsniveau is niet veel leg eens wat uit?.
  Want velen zouden dit wel willen , maar zogauw je in de AOW komt lukt je dit niet meer..

 • Jjanet aalderink

  Ik heb een chronische ziekte en een WAO uitkering op bijstandsnorm. Gelukkig kan ik de eigen risico wel in een keer betalen. Dat doe ik door een jaar van tevoren elke maand een bedrag te storten op mijn spaarrekening. Misschien een idee voor ander

 • JJan

  De grote aantallen mensen met betalingsachterstand toont aan dat het huidige Zorgstelsel op de schop moet. Wat koopt de klant voor concurrentie tussen ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen en andere belanghebbende partijen ? Helemaal niks: de kosten van de zorg worden alleen maar hoger. Als we nu eens gaan kijken naar landen om ons heen (Engeland, Duitsland) dan moet er toch een systeem bedenkbaar zijn waar dure managers, gebouwen van verzekeraars, uitkeren van winsten, sjoemelen met zorg in het algemeen uitgeschakeld kunnen worden. Weg met Eigen risico, weg met variabele premies, weg met exorbitant verdienende specialisten, gewoon een Nationaal Ziekenfonds (wens Groen Links) waarin de staat grenzen en premies vaststelt. Iedereen dezelfde (lage) premie, geen gelazer elk jaar van welke zorgverzekering/zorgverzekeraar moet ik nemen. De dokters gewoon in overheidsdienst. En wil je iets meer dan Jan met de Pet (een eigen kamer, of een bad met gouden kranen) , dan kan iedereen een premieafhankelijke aanvullende verzekering afsluiten.

  • JJane

   Dan moet je zeker niet naar Duitsland kijken, Jan. Daar worden de mensen gek van al die eigen bijdrages die ze moeten betalen of onderzoeken die ze helemaal zelf moeten betalen. En sjoemelen kunnen ze daar ook wel: denk aan het gerommel met de wachtlijsten voor orgaandonatie in de afgelopen jaren. En ziekenhuizen blijken vaak artsen onder druk te zetten om winstgevende behandelingen uit te voeren; of deze in het belang zijn van de patient, speelt daarbij een ondergeschikte rol. Sommige artsen geven er om die reden de brui aan.
   Verder is er nog steeds een systeem van ziekenfonds-particulier en veel particulier verzekerden (zelfstandigen bijvoorbeeld) kunnen de premies niet meer dragen. Sommigen in Duitsland kijken belangstellend naar het Nederlandse systeem van een basisverzekering.
   Waarmee ik niet wil zeggen dat ik het hier ideaal vind, verre van dat. Een verplicht eigen risico van 375,- is natuurlijk belachelijk hoog. Het verbaasd me niet dat daardoor betalingsproblemen ontstaan. Nu wordt er in de media beweerd dat die problemen zijn ontstaan door het EXTRA eigen risico van 500,- Euro, dat is natuurlijk flauwekul. Daar kies je namelijk helemaal zelf voor. Het verplichte eigen risico is het echte probleem. Zelfs met een modaal inkomen is dat een hele hap uit je maandelijkse budget, laat staan met een minimum.

  • Hharr

   Deze regering hapt teveel uit ons magere inkomen.
   Maar als je dit zegd is het niet waar.
   Maar gewoon een optelling zegd al genoeg.
   375 is belachelijk hoog en we doen allemaal lekker niets hieraan.
   Aow en leven hoe doet men dit?.
   Men kan gewoon niets meer doen t.o.v. een ander die modaal of 2x modaal heeft.
   Ook mensen met zaken hebben het moeilijk met afzetten vanhun producten hierdoor.
   Deze regering doet er alles aan om Nederland kapot te maken.

   Hebben we het over andere regeringen maar deze is geen haar beter hoor.
   Je moet ineens in armoe leven en velen moeten veel inleveren.
   Je hoort er niemand over als je in de supermarkt loopt iedereen belt met elkaar en zegt wat ze gaan eten etc

   Drinken gewoon water cola is een luxe geworden fijne kerstdagen.
   Bij andere eten is een rot gevoel eigenlijk, je kan het vroeger wel maar nu niet meer terug doen.

   Boodschappen, stofzuigen en pc=en puzzle maken.
   De kleine man is weer de klos.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.