Recordaantal Nederlanders gaat overstappen van zorgverzekering

- 4 reacties

overstappen-zorgverzekeringOver enkele maanden (vanaf halverwege november tot aan eind december) is het weer mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. Op ZorgWijzer.nl hebben we daarom de afgelopen maand onze bezoekers de volgende vraag voorgelegd: “Ga jij overstappen van zorgverzekeraar in 2015?”. Doordat er de laatste weken veel te doen is geweest rondom de eventuele stijging van de zorgpremie en het eigen risico volgend jaar, zijn er maar liefst 1583 reacties binnengekomen op onze vraag. Met als gevolg een aantal opvallende resultaten…

Resultaten

Van de bezoekers van ZorgWijzer.nl zegt veertien procent volgend jaar een andere zorgverzekering te kiezen. Dit komt neer op een stijging van zes procent ten opzichte van vorig jaar. Toen bedroeg het totaal aantal overstappers nog acht procent. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het NIVEL eind maart van dit jaar bekend maakte. Nooit eerder waren er zoveel mensen van plan om te wisselen van zorgverzekering. Verder geeft een groot deel (lees: achttien procent) aan nog te twijfelen. Dit significante aantal is af te leiden aan de hand van het feit dat de zorgverzekeraars de premies nog bekend moeten maken voor 2015, waarvoor ze tot halverwege november de tijd hebben.

Het overgrote deel (64 procent) geeft overigens aan volgend jaar niet over te stappen van zorgverzekeraar en vier procent heeft tot slot geen mening hieromtrent.

Redenen

Naast de vraag of je gaat overstappen, hebben we ook gepeild wat de voornaamste reden zou zijn om te wisselen van zorgverzekering, ongeacht het gegeven antwoord bij de eerste vraag. Het betalen van een lagere zorgpremie is met 67 procent van de stemmen de meest gekozen reden. Slechts tien procent van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij op dit moment niet tevreden is over de service van de huidige zorgverzekeraar. Hetzelfde percentage van de consumenten gaf als antwoord dat zij zich anders aanvullend willen verzekeren, bijvoorbeeld omdat zij een ruimere of minder ruime vergoeding nodig hebben voor fysiotherapie.

Dertien procent van de ondervraagden op ZorgWijzer.nl heeft een andere reden opgegeven, waarom zij zouden overstappen van zorgverzekeraar.  Een greep uit de redenen die zijn opgegeven zijn onder meer de ‘overgang’ van zorgverzekeraars Agis en TakeCareNow naar Zilveren Kruis per 2015. Niet iedere verzekerde van Agis en het jongerenlabel is even blij met de overheveling. Andere ondervraagden geven aan volgend jaar een polis te willen, waarbij de keuzevrijheid uit zorgaanbieders weer van toepassing is. Ook zijn er respondenten die het betreuren dat ze juist niet kunnen overstappen, omdat zij chronisch ziek zijn (en dus moeilijk geaccepteerd zullen worden), een bijstandsuitkering ontvangen of zijn aangemeld als wanbetaler.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Grafiek 1

Keuzevrijheid

Vorig jaar hebben grote zorgverzekeraars een zogenoemde budgetpolis gelanceerd, waarbij je als verzekerde maar bij enkele tientallen ziekenhuizen terecht kan. Dit heeft als voordeel dat de zorgpremie lager uitvalt. Veel mensen hebben vorig jaar een dergelijke polis afgesloten, maar zijn nu mogelijk tot de conclusie gekomen dat ze terug verlangen naar de keuzevrijheid van een restitutie of uitgebreide naturapolis.

Stijging zorgpremie

Tijdens Prinsjesdag – op 16 september – zal de definitieve samenstelling van het basispakket bekend worden gemaakt, evenals de hoogte van de zorgpremie en het eigen risico. Al is deze informatie eigenlijk al min of meer onthuld. Zo zou de premie volgend jaar met 114 euro gaan stijgen en het eigen risico worden verhoogd naar 375 euro (is nu 360 euro). De 114 euro is echter een richtlijn en gebaseerd op een berekening van het kabinet. Uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars zelf de premie voor hun verzekerden bepalen waardoor de verhoging in de praktijk lager zou kunnen uitvallen. Sterker nog, als verzekeraars hun reserves zouden gaan gebruiken, zou de premie volgend jaar zelfs omlaag kunnen gaan, stellen verschillende belangenverenigingen. Toch heeft het nieuws rondom de stijging van de zorgpremie en het eigen risico in 2015 een schokeffect gecreëerd bij de mensen waardoor het aantal beoogde overstappers zo hoog ligt.

Enerzijds zijn er consumenten die terug willen naar een polis met meer keuzevrijheid en anderzijds zijn er consumenten die genoodzaakt zijn te switchen naar een goedkope zorgverzekering, omdat ze het anders niet meer financieel kunnen behappen.

Leeftijdscategorie

Van de respondenten die hebben aangegeven volgend jaar te willen overstappen van zorgverzekeraar bevindt de grootste groep (bijna een op de vier) zich in de leeftijdscategorieën 36 tot en met 45 jaar. Dat is opvallend, omdat in veel gevallen blijkt dat de ‘jongeren’ (18 tot en met 25 jaar) het meest overstappen.

Tot slot was van de respondenten die hebben aangegeven te willen overstappen acht procent vrouw en zes procent man.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Grafiek 2

4 reacties op: “Recordaantal Nederlanders gaat overstappen van zorgverzekering”

 • 14% van de potentiële switchers! Dat valt dus best mee. Conclusie: een onderzoek groep bezoekers van een vergelijkingssite is absoluut niet representatief.

  Rick Wijsman -

  Schrijf een reactie op: Rick Wijsman

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Zegt niet zoveel een dergelijk onderzoek op dit moment. Ieder jaar weer komt het zelfde bericht naar buiten dat er een record aantal mensen gaat overstappen. Dit is echter in hele sterke mate afhankelijk van de premie. Mijn advies is om even af te wachten waar de zorgverzekeraars als aanbod mee komen en dan te kijken en reacties peilen.

  Dennis Verschuren -

  Schrijf een reactie op: Dennis Verschuren

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik ben benieuwd naar de representativiteit van de steekproef. Hebben jullie cijfers over leeftijd en woonplaats? Is er ontdubbelt op dubbele inzendingen? En is er gelijkmatige verdeling van de resultaten voor en na het nieuws over de stijging zorgpremie?

  Robert Witteveen -

  Schrijf een reactie op: Robert Witteveen

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Cijfers over de leeftijd staan bij het bericht, zie ook de laatste afbeelding. Woonplaats is niet meegenomen. Er is ontdubbeld zo ver mogelijk.

   Zoals we zelf aangeven, is het aantal mensen dat overweegt over te stappen mogelijk oorzaak van het nieuws over de stijgende zorgpremie. We hebben niet eenzelfde onderzoek uitgevoerd voordat dit nieuws naar buiten kwam.

   Bart -

   Schrijf een reactie op: Bart

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.