Stoppen met roken? Dit vergoedt de zorgverzekering

Stoppen met roken? Dit vergoedt de zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - 8 reacties

Stoppen met roken? Dit vergoedt de zorgverzekering

De overheid wil mensen helpen te stoppen met roken. Mede daarom werd het stoppen met roken-programma in 2013 weer teruggezet in het basispakket van de zorgverzekering. Toch weten veel mensen nog niet precies wat zij nu precies vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar en wat zij daarvoor moeten doen. Deze onwetendheid en verwarring werken niet bepaald mee aan het doel: meer mensen te laten stoppen met roken.

Daarom vertellen we je op welke vergoedingen je recht hebt vanuit jouw zorgverzekering en wat je daarvoor moet regelen. Tot slot geven we een aantal praktische tips cadeau om je te helpen bij het stoppen.

De feiten rond roken en stoppen met roken:

 • Iets meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking rookt
 • Ieder jaar proberen één miljoen mensen te stoppen met roken
 • Dit lukt in ongeveer vijf procent van de gevallen.
 • Hulpmiddelen en persoonlijke begeleiding vergroten te kans te stoppen met roken met gemiddeld vijf keer

Welke hulpmiddelen en cursussen zijn er en wat wordt vergoed?

Er zijn verschillende medicijnen en hulpmiddelen en vormen van begeleiding die je kunnen helpen te stoppen met roken. De vergoeding hiervoor wordt vanuit het basispakket geregeld onder de “stoppen met roken-zorgmodule” ofwel het “stoppen met roken-programma”. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van hulpmiddelen of medicijnen wordt er van je gevraagd mee te werken aan een gedragsmatige ondersteuning. De kosten van deze ondersteuning worden soms wel en soms niet doorberekend door de zorgverzekeraar. Raadpleeg bij twijfel de klantenservice van jouw verzekeraar.

Voor vergoeding van medicijnen en middelen geldt een eigen risico en soms een eigen bijdrage. Voor de eigen bijdrage is het overigens wel mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Raadpleeg voor geneesmiddelen eventueel medicijnkosten.nl.

In de kopjes hieronder bespreken we welke medicatie, hulpmiddelen en coaching vanuit het stoppen met roken-programma worden vergoed, wat de voorwaarden zijn en waarvoor je een aanvullende zorgverzekering dient af te sluiten.

Begeleiding

Allereerst ontvang je middels het stoppen met roken-programma gedragsmatige ondersteuning. Deze kan worden verzorgd door jouw huisarts, specialist of door een coach. Met de zorgverlener maak je afspraken over het stopplan, bijvoorbeeld hoe jij denkt te stoppen met roken en hoe je een eventuele terugval denkt te voorkomen. Een arts of specialist bepaald vervolgens ook de hulpmiddelen en/of medicatie die ter beschikking worden gesteld. Soms blijkt dat niet nodig aangezien veel rokers kunnen stoppen zonder extra hulpmiddelen.

Nicotinevervangende middelen

Nicotinevervangers halen de ontwenningsverschijnselen die komen kijken bij het stoppen met roken deels weg. Deze middelen worden eigenlijk alleen voorgeschreven wanneer je meer dan 10 sigaretten per dag rookt. Hierbij moet je denken aan nicotinepleisters, smelttabletten en nicotinekauwgom. Voor vergoeding van de middelen dien je aan te tonen dat je de middelen gebruikt ten behoeve van het stoppen met roken-programma. Vraag hiervoor een formulier aan bij je zorgverzekeraar. Daarnaast toon je aan dat je gedragsmatige ondersteuning krijgt van een bevoegde zorgverlener.

Medicijnen

Als nicotinevervangers onvoldoende helpen, kan je samen met jouw arts besluiten om medicijnen te gebruiken. Deze zorgen net als de nicotinevervangers voor een vermindering van de ontwenningsverschijnselen. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de drang naar een sigaret afneemt. Let bij medicijnen altijd op de bijwerkingen. Bij medicijnen moet je denken aan Bupropion (Zyban) of Vareniciline (Champix). Voor medicijnen is het altijd vereist een recept te hebben. Voor het ontvangen van vergoeding moet je tevens kunnen aantonen dat u de medicijnen gebruikt om te stoppen met roken volgens het stoppen met roken-programma in het basispakket. Vraag hiervoor een formulier aan bij je zorgverzekeraar. Bovendien moet je net als bij de nicotinevervangers aantonen dat je gedragsmatige ondersteuning krijgt van een bevoegde zorgverlener.

Cursussen en coaching

Dan zijn er ook nog allerlei cursussen en behandelprogramma’s die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar waarvoor je eventueel wel een vergoeding kunt krijgen als je bij je verzekeraar een aanvullend pakket hebt afgesloten. Voorbeeld zijn de cursus stoppen met roken (door Allen Car), de “I Quit Smoking” cursus, de Lifestyle cursus of lasertherapieën (via bijv. SMOKE FREE). Het wordt over het algemeen aangeraden om eerst contact op te nemen met je verzekeraar over een eventuele vergoeding van een bepaalde cursus. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden namelijk dezelfde soorten cursussen.

Stappenplan stoppen met roken

Tot slot geven we bij deze nog een aantal nuttige tips die je kunnen helpen te stoppen met roken, deze zijn in een logische volgorde geplaatst:

 • Kies een datum waarop je wilt beginnen te stoppen met roken
 • Laat familie en vrienden weten dat en wanneer je wilt stoppen met roken
 • Schrijf op papier waarom je wilt stoppen met roken (bijv. roken is ongezond, roken stinkt en roken kost geld)
 • Schrijf op papier op wat je gaat doen in moeilijke situaties (bijvoorbeeld als de drang naar nicotine groot wordt) en hoe je omgaat met ontwenningsverschijnselen.
 • Geef bij je huisarts aan dat je wilt stoppen met roken
 • Vraag het formulier “stoppen met roken” aan bij je zorgverzekeraar. Let er op dat dit formulier niet bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is
 • Plan met jouw huisarts goed welke hulpmiddelen, geneesmiddelen en ondersteuning je wilt gaan gebruiken. Jouw huisarts regelt de receptuur
 • Aan de slag: stop met roken!
 • Declareer de rekening van het stoppen met roken-programma bij je zorgverzekeraar

8 reacties

 • AA. Disselkoen

  Ik wil via mijn huisarts stoppen. Heb een coach ter begeleiding. Nu wil ik Niquitin pleisters maar
  Die worden niet vergoed! NICOTINEL wel maar die zijn lang niet zo goed! Let dus op met wat je voorgeschreven krijgt!

 • Mmarten koops

  Ik heb copd en ben gestopt met roken per 14/12__ 2017.

 • Mmiranda

  ik wil graag stopen met roken om da ik copd heb ik krijg vergoed door cz

 • FF.Heimeriks

  Moet je dus appart worden verzekerd wanneer je al een fisio verzekering hebt ?

 • GG De Rooij

  Ik heb een stoppen met roken programma gevolgd daar bij mij copd is geconstateerd. Hierbij heb ik champix gebruikt waarbij mij werd verzekerd dat dat geheel vergoed zou worden.
  Tot mijn grote schrik kreeg ik een rekening van zilveren kruis van 280 euro , geld wat ik niet kan missen en de tranen sprongen in mn ogen
  Valt wel onder eigen risico maar hoe je het went of keert…gratis is het niet
  Er zal betaalt moeten worden

 • Ccoradijkstra

  Ik moet stoppen met roken ging naar mijn huisarts voor camprix zou ik 55 euro moeten betalen lees net in het artikel dat je met roken zorgplan het dan wel vergoed krijgt las ook dat ik een papier bij me zorgverzekering moet hebben nou heb ik zilverenkruis die doen daar nogal m oeielijk over hoe nu verder

 • Vvolker hinten

  Stoppen met roken cursussen worden behoorlijk afgetopt inde zilveren kruis verzekeringen 2016
  Pleisters worden niet vergoed, wat in 2015 nog wel zo was …

 • CCamille van Neer

  Beste Roy,

  Dank voor het leerzame overzicht. Ik snap alleen een ding niet: hoe kan de vergoeding voor ‘stoppen met roken’ pogingen (hulpmiddelen en medicijnen) vergoed worden door de basisverzekering (d.w.z. voor alle Nederlandse verzekerden, bij alle zorgverzekeraars) en dan de verplichte gedragsmatige ondersteuning soms wel en soms niet door een individuele zorgverzekeraar worden vergoed.

  Groet,

  Camille van Neer

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.