Niet iedereen vindt het altijd even prettig om naar de tandarts te gaan. Tandheelkundige fobie komt overal ter wereld voor, mede door het boren en de (vaak) bijbehorende pijn. Door een nieuwe behandeling in de tandheelkunde zal het binnenkort niet langer nodig zijn in tanden te boren en vullingen aan te brengen. De innovatieve behandeling maakt gebruik van elektrische pulsen die de tanden stimuleren zelf een helend proces in gang brengen.
Boren
Als er cariës (gaatjes) ontstaan, zullen de tanden langzaam wegrotten. Om dit te voorkomen wordt er in de tanden geboord en wordt het rottende, ongezonde deel van de tand verwijderd en vervangen door een composieten of metalen vulling.
EAER
Deze pijnlijke en vervelende behandeling zal echter niet langer nodig zijn als het aan de wetenschappers van het King’s College London ligt. Met de nieuwe EAER (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation) techniek kunnen beschadigde tanden zelf calcium en fosfaat aanmaken om de tanden te vullen. Dit gaat als volgt in werking: na een korte voorbehandeling van het glazuur wordt er op de tand een kleine elektrode aangebracht die elektrische impulsen afgeeft, deze zorgen ervoor dat het natuurlijke aanmaakproces van calcium en fosfaat wordt versneld, zodat de tand het rottende deel zelf kan afstoten en kan opvullen met nieuw glazuur.
Drie jaar
De nieuwe techniek zou binnen drie jaar (2017) beschikbaar moeten zijn voor de meeste tandartspraktijken in de westerse wereld. Er zou wel een flinke investering nodig zijn om dit te kunnen realiseren. 2,3 biljoen mensen zouden op een of andere manier ooit te maken krijgen met rotting in de tanden en zijn dus gebaat zijn bij de nieuwe behandelmethode. Sinds 2011 zijn de Britse wetenschappers al bezig met deze behandeling.
Bron: Kcl.ac.uk