Vergoeding van Gestalttherapie vanuit de zorgverzekering

Koen Kuijper 5 reacties

Gestalttherapie is een procesmatige vorm van psychotherapie en heeft een doorgaans experimenteel karakter. Het doel van de therapie is om blokkades die persoonlijke groei verhinderen op te heffen en te voorkomen waardoor de klachten verholpen of sterk verminderd kunnen worden.In de uitvoering van de therapie kan de patiënt bijvoorbeeld zijn/haar emotionele ervaringen op een goede en andere manier herbeleven en verwerken. Het gaat er dan vooral om hoe die ervaring wordt beleefd en hoe de patiënt zich daarbij voelt. Volgens de gestalttheorie is dat beter dan ‘praten over’ (het wat en waarom) een ervaring of gebeurtenis.

Gestalttherapie kenmerkt zich door eenheid van lichaam en geest, aandacht voor het lichaamsgewaarzijn (awareness), het contact tussen de patiënt en zijn omgeving en het contact tussen de therapeut en de patiënt.

Wanneer Gestalttherapie?

Gestalttherapie kan bijvoorbeeld bij de volgende klachten en problemen:

 • Angsten, burn-out, stress, depressie, relatieproblemen en bepaalde lichamelijke klachten waar geen duidelijke medische verklaring voor is gevonden

Vergoedingen en voorwaarden

Er zijn veel zorgverzekeraars die vergoedingen bieden voor Gestalttherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering voor alternatieve en complementaire geneeswijzen. Hier is echter wel de voorwaarde aan verbonden dat de therapeut is aangesloten is bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. De volgende beroepsverenigingen komen hiervoor in aanmerking:

 • Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie en Gestalttheorie (NVAGT)
 • Nederlandse Beroepsvereniging voor Gestalttherapie (NBGT)

Deze beroepsverenigingen waken over de kwaliteit, professionaliteit en opleiding van therapeuten.

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars, Gestalttherapie vergoeden en bij welke vereniging de therapeut moet zijn aangesloten, wil de verzekerde vergoeding ontvangen voor de ondergane behandelingen. In sommige gevallen moet de therapeut zelf ook erkend zijn door de zorgverzekeraar en aangesloten zijn bij de koepelorganisatie RBCZ (register beroepsbeoefenaren complementaire zorg).

NIEUWcompleet overzicht van alle vergoedingen voor Gestalttherapie

Klik op de tabel voor een vergroting

Vergoeding-gestalttherapie

Voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering is geen eigen risico van toepassing

Voorwaarden declaratie

Naast de voorwaarde betreffende het lidmaatschap bij een beroepsvereniging, zijn er door zorgverzekeraars ook voorwaarden gesteld aan het declaratieproces. Op de nota van de zorgverlener moeten de volgende gegevens duidelijk vermeldt staan:

 • NAW-gegevens en KvK nummer van de praktijk en zorgverlener
 • BIG-registratie (als de therapeut ook arts is)
 • NAW-gegevens, BSN en geboortedatum van de verzekerde
 • Datum waarop de behandeling(en) is/zijn ondergaan
 • Een correcte omschrijving van de behandeling volgens de landelijke prestatiecodes

5 reacties

 • OOp eigen koers, gestalttherapie

  Prachtig initiatief, Koen. Is het ook mogelijk dat deze pagina via de normale navigatie op deze website gemakkelijk gevonden kan worden. Het lukte mij niet anders dan via de zoek-functie.
  Met vriedelijke groet van Paul van Beuzekom

 • MMarike de Valk, Gestalttherapie en bedrijfscounseling

  Beste Koen,

  Ik heb een paar kanttekeningen:
  – je hebt het nu alleen over de aanvullende verzekering, maar je vermeldt niet hoe het zit met Gestalttherapeuten die een ECP hebben en aangesloten zijn bij de koepel NAP. Dat is bij mijn weten iig bij Menzis anders dan bij Gestalttherapeuten die geen ECP hebben en ik dacht bij nog een paar verzekeraars.
  – op de factuur moeten ook de agb-codes van zowel de hulpverlener als van de praktijk vermeld staan plus de beroepsvereniging waarvan de therapeut lid is. Als de therapeut lid is van de RBCZ moet ook het logo van de RBCZ op de factuur staan plus het lidmaatschapnummer van de RBCZ. Ik neem aan dat bij de ECP-ers ook het NAP-logo plus lidmaatschapsnr op de factuur moet staan.
  – de 100% vermelding werkt misleidend: de meeste therapeuten zullen meer dan bv 25 euro per consult vragen, en dan wordt het consult dus niet voor 100% vergoed.

  Succes!

 • GGestalt Praktijk

  Wat een mooi overzicht. Bedankt daarvoor.
  Dit helpt echt om te kiezen welke ziektekostenverzekeraar je moet kiezen.
  Groet, Fred Besemer, gestalttherapeut ER®

 • Ggestaltpraktijk Ria Bouma

  Beste Koen,

  Wat een duidelijk verhaal.Bedankt.
  Groet, Ria

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.