Vergoeding van zorg voor patiënten met Parkinson

Vergoeding van zorg voor patiënten met Parkinson

Artikel door: Koen Kuijper - 15 reacties

Vergoeding van zorg voor patiënten met Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de hersenen (zenuw)cellen langzaam afsterven. Dit komt onder andere door een tekort aan dopamine in de hersenen. Parkinson kenmerkt zich door een zeer divers ziektebeeld en verloop. Klachten van de patiënt kunnen in de loop van tijd sterk wijzigingen en verergeren. Bijna altijd geldt dat er meer en meer zorgbehoefte is naarmate de ziekteduur toeneemt. Natuurlijk speelt ook de leeftijd en andere aandoeningen die de patiënt heeft een rol.

Zorg heeft een belangrijke functie in het leven van Parkinson patiënten. Door middel van zorg kunnen zij zich namelijk beter en gezonder voelen en kunnen de klachten afnemen. Genezen van Parkinson is helaas nog niet mogelijk binnen de huidige geneeskunde.

Welke zorg is belangrijk voor Parkinson patiënten?

…en wat wordt er van deze zorg vergoed?

Uit onderzoek van de Parkinson vereniging is gebleken dat een aantal soorten zorg erg belangrijk zijn voor mensen met Parkinson. Echter worden niet alle vormen van deze zorg vergoed vanuit de basisverzekering, Wmo en AWBZ.

Hieronder wordt genoemd welke zorgtypen belangrijk zijn voor Parkinson patiënten en op welke dekking zij recht hebben vanuit de basisverzekering, Wmo en/of AWBZ:

  • Fysiotherapie/oefentherapie: gedekt vanaf 21e behandeling (zie kopje fysiotherapie). De eerste 20 behandelingen worden (per indicatie) éénmalig door de verzekerde betaald. Zie het kopje ‘fysiotherapie’ hieronder voor meer informatie.
  • Brillen en lenzen: alleen bij bepaalde medische indicaties (normaliter is een aanvullende verzekering vereist)
  • Alternatieve geneeswijzen: geen dekking
  • Pedicure: alleen dekking voor bepaalde diabetes patiënten
  • Medicatie: gedeeltelijke dekking vanuit basisverzekering, voor bepaalde medicijnen geldt een eigen bijdrage GVS
  • Ergotherapie: maximaal tien uur dekking per jaar vanuit basisverzekering na verwijzing van de (huis)arts
  • Logopedie: 100 procent dekking basispakket (let wel op gecontracteerde zorg)
  • Hulpmiddelen: vanuit AWBZ is er 100 procent dekking indien er een sprake is van een medische noodzaak. Vanuit de Wmo is de dekking tevens 100 procent op indicatie. Wel is er sprake van een eigen bijdrage.
  • Psychologische zorg (GGZ): op verwijzing van de huisarts geldt een volledige dekking voor de benodigde behandelingen vanuit de basisverzekering. Wel geldt er een eigen bijdrage van 20 euro per behandeling.

Aanvullende dekking nodig?

Uit het overzicht valt op dat meer dekking wenselijk is voor bepaalde soorten zorg. Deze soorten zorg zullen we hieronder bespreken. Daarin refereren we ook naar de mogelijkheden van een aanvullende zorgverzekering

Fysiotherapie

Parkinson (of parkinsonisme) staat gekenmerkt als een chronische aandoening. Daarom wordt fysio-, manuele of oefentherapie vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21e behandeling. In de praktijk betekent dit dat je de eerste 20 behandelingen éénmalig uit eigen portemonnee betaalt, ongeacht of je een nieuw kalenderjaar ingaat of wisselt van zorgverzekeraar. Het eigen risico is  van toepassing op de behandelingen die uit de basisverzekering worden vergoed. Dus het eigen risico zal, na de eerste 20 behandelingen, eerst moeten worden betaald aan de verzekeraar alvorens deze daadwerkelijk gaat vergoeden. Het eigen risico gaat aan het begin van het jaar opnieuw in.

Brillen en lenzen

Het zicht van patiënten met Parkinson kan verslechteren. Een bril of lenzen dan een goede uitkomst bieden. Helaas worden deze niet vergoed door de basisverzekering, tenzij er sprake is van een bepaalde medische indicatie. Een aanvullende verzekering is daarom de enige dekkingsmogelijkheid. In dit artikel vind je meer informatie over de vergoeding van brillen en lenzen.

Alternatieve geneeswijzen

Parkinson patiënten kunnen baat hebben bij homeopathische middelen en alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur. Deze alternatieve middelen en geneeswijzen worden standaard echter niet door de basisverzekering vergoed. Hier lees je welke aanvullende zorgverzekeringen die alternatieve geneeswijzen vergoeden er zijn op de zorgmarkt.

Medicijnen

Een paar medicijnen (vooral Azilect) die worden gebruikt door Parkinson patiënten, worden slechts gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een aantal medicijnen geldt namelijk een maximumvergoeding. Als de prijs van het medicijn hoger ligt, dient het verschil door de patiënt zelf te worden bijbetaald. Men noemt dit “eigen bijdrage”. Een aantal zorgverzekeraars biedt de mogelijkheid je aanvullend te verzekeren voor deze eigen bijdrage.

Aanbevelingen Parkinson vereniging

De Parkinson vereniging heeft onderzoek gedaan naar wat de meest geschikte polissen zouden zijn voor Parkinson patiënten van verschillende profielen. De resultaten en adviezen uit het onderzoek zijn hier te lezen.

15 reacties

  • RRink

    De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de hersenen (zenuw)cellen langzaam afsterven. Dit komt onder andere door een tekort aan dopamine in de hersenen.
    Klopt dit wel?
    Is oorzaak en gevolg niet door elkaar gehaald?

  • Mmoers

    Waarom staat Parkison niet op de lijst vergoedingen uit basisverzekering chronisch ziek schandalig zoiets het chronisch maar er word in dit land gediscrimineerd
    wij moeten voor de tweede keer de 21 behandlingen betalen
    Is hier niks aan te doen landelijk er zullen toch meer patienten hier tegen aanlopen!!!!!!

    • PPeter L

      @moers

      Helemaal mee eens. Zo wordt het gros van de huidige 55.000 Parkinson’s patienten in de kou gelaten zodat velen (zoals ondergetekende) geen fysiotherapie kunnen krijgen omdat hun inkomstern dat niet mogelijk maken. De Parkinson Vereniging blijkt hier ook niets aan te doen alhowel ze het wel weten. We moeten zelf ene groep oprichten die dit anakaart bij ene commissie in de 2e Kamer. Over een paar jaar worden het er zelfs 80.000 die hieraan lijden. Dit soort bezuinigingen is erg slecht voor onze gezondheid en we lijden daardoor onnodig veel.

  • Hhenriette

    ik wil ook graag antwoord op de vraag van Dennis maar ik vind dat niet.
    Kan je door elke fysiotherapeut behandeld worden of wordt er alleen vergoed bij een therapeut die is aangesloten bij ParkinsonNet ?
    vr. gr. henriette

  • DDennis

    Kan je door elke fysiotherapeut worden behandeld? Of worden alleen de behandelingen vergoed bij een fysiotherapeut die is aangesloten bij ParkinsonNet?

    Groeten, Dennis

  • WWim

    Beste Koen, hieronder staan belangrijke vragen en antwoorden over dat die 20 behandelingen niet voor een jaar gelden, maar gedurende de rest van je leven. Hierover is veel onduidelijkheid is mij gebleken. Ik vind het jammer dat je de tekst hierboven niet daarop verbetert. Nu is het geen goede informatie.

    • KKoen

      Beste Wim,

      We hebben de informatie in het artikel verduidelijkt.
      Ik ben het overigens niet met u eens dat de informatie niet goed was.

  • JJ. Valk

    Ik heb eea gelezen mbt vergoedingen en dergelijken.
    Ik ben voor mijn ouders (vader heeft Parkinson) eea aan het uitzoeken omdat zij willen verhuizen en zij op de grens van sociale huur of vrije sector moeten huren. Nu is de vraag hoe kan ik het beste informatie krijgen over aanvullende vergoedingen en of een evt urgentie op woningen gezien de stres bij mijn vader vanwege het verhuizen zsm rust moet brengen.
    Ik lees zelf ook een hoop maar hoop hier van de ervaringen van anderen te leren.

    Bvd J. Valk

  • AAnnie

    @Dammis

    Nee, de eerste 20 behandelingen hoeven niet opnieuw te worden betaald bij een overstap. Lees ik uit meerdere bronnen.

  • Hhenk

    Omdat Parkinson (of parkinsonisme) een chronische aandoening is,wordt fysio-, manuele of oefentherapie vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21e behandeling. DIT GELD NIET PER JAAR OPNIEUW.

    Dit is eenmalig, let op zorgverzekeraars willen vaak elk jaar, beginnende bij het 2e jaar opnieuw vanaf de 21 e behandeling vergoeden maar dit dient vanaf de
    1e behandeling te zijn!!

    • DDammis

      En als je over wil stappen naar een goedkopere zorgverzekering wat dan?
      Mogen ze dan gewoon weer de eerste keer de eerste 20 behandelingen zelf laten betalen?
      Dat is toch pure discriminatie!!!

    • PPeter L

      @Dammis

      Nee dat is niet correct. De vergoeding komt uit de basisverzekering dus het maakt niet uit bij welke verzekeraars je zit. Je blijft het recht behouden om na de 20ste fysiotherapoiebehandeling de volgende behandelingen vergoed te krijgen ongeacht of je op termijn bij 2, 3 4, 5 etc verzekeraars
      verzekerd bent geweest. Alleen als zoiets valt ondre een aanvullende verzekering, dan varieert het per verzekeraar.

  • EE Riemersma

    Begrijp ik uit het bovenstaande goed dat ik recht heb op een vergoeding uit de basisverzekering, de WMO of de AWBZ voor een bril op medische indicatie bij de ziekte van Parkinson?
    Ik benaanvullend verzekerd bij Interpolis, zorgactief.

    • KKoen

      Beste Riemersma, bij bepaalde medische indicaties, bijvoorbeeld na het ondergaan van een oogoperatie of als er een groot verschil in sterkte tussen je linker en rechter oog kun je in aanmerking komen voor vergoeding van een bril via de basisverzekering. Parkinson hoort niet in het rijtje van medische indicaties.

    • PPeter L

      @Koen

      Nog erger, met de meeste oogziektes weigert de overheid om de medisch noodzakelijke speciale lenzen/bril te vergoeden ondanks dat we erg veel lijden zonder deze onmisbare hulpmiddelen en zelfs vaak niets meer zien kunnen zonder de medische indicaties ervoor, zijn door de overheid niet toegesttaan ondanks dat ze wel nodig zijn en de artsen volgen slaafs die orders van hun baas de overheid, niet het belang van de patient in het oog houdend. Dat de basiverzekering op medische indicatie een bril zou vergoeden is dus een farce. Vraag maar eens na hoeveel patienten dit echt vergoed krijgen. Bijna niemand dus.
      Met mijn 5 oogziektes die ik tegelijk heb krijg ik gene enkele vergoeding en ben daardoor enorme bedragen kwijt die ik zelf moet betalen, anders kan ik helemaal niet meer zelfstandig leven.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.