Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in 2015?

Koen Kuijper 2 reacties

natuurgeneeskundeVeel Nederlanders gebruiken alternatieve of complementaire geneeswijzen, therapieën en geneesmiddelen als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Er zijn talloze alternatieve en complementaire geneeswijzen die in Nederland worden beoefend, zoals homeopathie, acupunctuur, chiropractie en shiatsu therapie. Het grootste deel van deze alternatieve behandelwijzen wordt gedekt door de aanvullende zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering heeft men echter geen recht op vergoeding.

In dit artikel wordt besproken welke alternatieve/complementaire geneeswijzen er zijn en wat de vergoedingsmogelijkheden zijn vanuit de aanvullende verzekering in 2015. Ook wordt besproken welke zaken belangrijk kunnen zijn in het kader van de vergoeding door de zorgverzekeraar.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er is een grote diversiteit aan vakgebieden binnen de alternatieve of complementaire geneeskunde. Zo zijn er geneeswijzen die homeopathische of antroposofische geneesmiddelen toepassen. Daarnaast zijn er behandelmethodes die juist geen geneesmiddelen voorschrijven en zich meer richten op het fysieke deel van het lichaam, zoals de spieren, gewrichten, zenuwen en/of weefsels. Deze laatste categorie worden meestal gezien als een alternatieve/complementaire bewegingstherapieën. Hiertoe behoren bijvoorbeeld:

 • Osteopathie
 • Shiatsu therapie
 • Chiropractie
 • Body Stress Release (BSR)

Dan zijn er ook nog behandelwijzen die zich meer richten op het psychosociale en emotionele vlak, zoals:

 • Counseling
 • Hypnotherapie
 • Gestalttherapie
 • Vaktherapie

Dit is echter slechts nog maar een begin van het totale aantal vakgebieden binnen de alternatieve/complementaire geneeskunde.

Vergoeding aanvullende verzekering

Op ZorgWijzer.nl staat een overzicht van alle vakgebieden binnen de alternatieve en complementaire geneeskunde. Hieraan zijn ook de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekeringen gekoppeld. Hoewel vrijwel alle zorgverzekeraars pakketten bieden met een vergoeding bieden voor alternatieve geneeskunde, zijn er toch een aantal zaken die zeer belangrijk zijn in het kader van de vergoeding:

 • Er kan tussen de verschillende pakketten en zorgverzekeraars onderling veel verschil zitten in de hoogte van de vergoeding. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld, maar 250 euro per jaar, terwijl anderen tot wel 1000 euro per jaar vergoeden. Dit verklaart dan ook grotendeels de forse verschillen in maandelijkse premie. Voor duurdere aanvullende verzekeringen kan bij sommige verzekeraars een medische selectie van toepassing zijn.
 • Bij sommige pakketten wordt slechts een percentage van de behandeling vergoed, bijvoorbeeld 80 procent. Voor een behandeling die 50 euro kost, krijg je bijvoorbeeld maar 40 euro vergoed van de zorgverzekeraar. Het resterende deel betaal je zelf.
 • Er kan ook een limiet per behandeling of per dag van toepassing zijn voor behandelingen en therapieën die vallen binnen de alternatieve geneeskunde. Er wordt dan bijvoorbeeld maar maximaal 30, 40 of 50 euro per behandeling of per dag vergoed aan de verzekerde.
 • Verder is het zo dat niet iedere geneeswijze/therapie door iedere zorgverzekeraar wordt gedekt. Vooral de minder bekende geneeswijzen worden meestal maar door een handjevol zorgverzekeraars vergoed. Zorgverzekeraars maken namelijk afspraken met beroepsverenigingen en koepelorganisaties. Bij een beroepsvereniging zijn therapeuten en behandelaars aangesloten/geregistreerd. Wordt de beroepsvereniging door jouw zorgverzekeraar erkend? Dan heb je als verzekerde meestal recht op (gedeeltelijke) vergoeding bij de aangesloten behandelaars. In overige gevallen zul je de rekening zelf moeten betalen, ook al heb je een aanvullende verzekering.
 • Tot slot kan het voorkomen dat zorgverzekeraars aparte vergoedingsbudgetten hebben voor verschillende alternatieve behandelwijzen. Er zijn in feite twee verschillende opties: (1) de zorgverzekeraar heeft een vast budget voor alle alternatieve/complementaire behandelwijzen en geneesmiddelen (2), de zorgverzekeraar heeft een apart budget voor alternatieve behandelwijzen en/of een apart budget voor alternatieve bewegingstherapieën en/of een apart budget voor alternatieve geneesmiddelen.

Op de vergoedingenpagina’s van de verschillende therapieën en geneeswijzen vind je meer informatie over de therapie/behandelwijze zelf, de hoogte van de vergoedingen en de bijbehorende voorwaarden/beperkingen. Ook kun je jouw eigen zorgverzekeraar raadplegen voor meer informatie.

Eigen risico en declareren

Voor zorg die door de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, geldt geen eigen risico. Dat betekent dat afgenomen zorg direct wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Soms hoef je niet eens voor de behandeling te betalen en regelt de behandelaar dat de kosten door jouw zorgverzekeraar vergoed worden. In andere gevallen schiet je de rekening zelf voor en kun je de nota indienen bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar bekijkt vervolgens de nota die (een deel van) de kosten aan jou vergoedt.

2 reacties

 • VVanda Borgart

  Graag zou ik weten wat de zorgverzekeraars in 2016 gaan vergoeden via de aanvullende verzekeringen voor alternatieve geneeswijzen. Met name de Vaktherapie (Creatieve therapie Beeldend, Drama, Muziek, Dans, Psychomotorisch) aan kinderen en aan volwassenen. Blijft dat in het pakket?

 • OOp eigen koers, gestalttherapie

  Prachtig initiatief, Koen. Is het ook mogelijk dat deze pagina via de normale navigatie op deze website gemakkelijk gevonden kan worden. Het lukte mij niet anders dan via de zoek-functie.
  Met vriedelijke groet van Paul van Beuzekom

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.