Wat vergoedt de zorgverzekering voor haptotherapie?

Koen Kuijper 1 reactie

haptotherapieHaptonomie is een complementaire geneeswijze die zicht richt op het contact tussen mensen en hun omgeving. Daarin wordt gekeken naar bewustwording en ontwikkeling van het gevoelsleven. Haptotherapie is de toepassing van haptonomie. Het is een patiëntgerichte vorm van begeleiding met als doel de patiënt op de juiste wijze in contact te brengen met zijn/haar gevoelens en gedachten.

Hierdoor wordt de patiënt bewuster van zijn levenswijze en bestaan, waardoor de klachten vaak weggenomen of verminderd worden.

Vergoedingen: kijk hier voor de actuele vergoedingen

Klachten

Haptotherapie kan helpen bij het weghalen of verminderen van gevoelsmatige en psychische klachten, zoals:

 • Angstgevoelens en onzekerheid
 • Relatieproblemen
 • Driftbuien en humeurigheid
 • Gevoel van onvrede (bijvoorbeeld over jouw functioneren)
 • Minderwaardigheidsgevoelens

Ook de volgende fysieke klachten (die geen lichamelijk oorzaak hebben) kunnen verholpen of verminderd worden door toepassing van haptonomie:

 • Hoofdpijn
 • Pijn in rug, nek en schouders
 • Maagklachten
 • Vermoeidheid
 • Burn-out
 • Hyperventilatie
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen

Als je haptotherapie ondergaat zul je eerst een gesprek voeren met de haptotherapeut. Tijdens dit gesprek worden de klachten benoemd en wordt bekeken hoe haptotherapie kan helpen. Let op: iedere haptotherapeut heeft zijn eigen werkwijze, dit zal tijdens het eerste gesprek duidelijk worden.

Doorgaans worden er verschillende ervaringsoefeningen gedaan met de patiënt. Als je instemt en openstaat voor menselijk contact zal de haptotherapeut door middel van aanrakingen, trachten te voelen op welke momenten je blokkeert of jezelf terughoudt. Gevoelens die weggestopt zijn, komen dan gemakkelijker los. De patiënt komt zo beter in contact met zijn onderliggende gevoelens en kan deze daardoor ook beter verwerken en een plek geven.

Na een aantal behandelingen zal er in veel gevallen een evaluatiegesprek plaatsvinden waarin je kunt aangeven of haptotherapie een effectieve geneeswijze is en je eventueel wilt verdergaan met de behandeling.

Tarieven en vergoedingen haptotherapie

Het tarief voor een haptotherapie verschilt per therapeut. De behandelingen worden deels vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt voor alternatieve geneeswijzen (volledige vergoedingsoverzicht). Hieronder zie je welke aanvullende pakketten een vergoeding bieden voor haptotherapie, hoe hoog de (maximale) vergoeding is en wat de bijbehorende premie is. Let op: voor vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekering is geen eigen risico van toepassing.

NIEUW: compleet overzicht van alle vergoedingen voor haptotherapie

(klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoeding-haptotherapie

Verwijzing huisarts?

Om gebruik te maken van de vergoedingen uit jouw aanvullende zorgverzekering, is een verwijzing van de huisarts niet nodig. Je kunt dus zonder een bezoek aan de huisarts afspreken met de haptotherapeut.

1 reactie

 • NNoam Shalgi

  Als (kinder-)haptotherapeut ben ik blij met je heldere uitleg!

  Helaas toch nog 1 belangrijke aanvulling m.b.t. vergoeding door zorgverzekeraars: Haptotherapeuten horen bij verschillende beroepsverenigingen. Helaas erkennen sommige verzekeraars alleen bepaalde beroepsverenigingen en andere beroepsverenigingen weer niet. Voor cliënten is het dus belangrijk om na te gaan of hun verzekeraar eisen op dit gebied stelt, anders zullen de kosten toch niet vergoed worden, ook al zijn ze hiervoor verzekerd.

  Jammer dat verzekeraars geen uniforme afspraken kunnen maken op dit gebied! De cliënten zijn de dupe…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.