Vergoeding ziekenvervoer uit de zorgverzekering

Als het aan het Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ) ligt verdwijnt de vergoeding voor ziekenvervoer voor slechtzienden, blinden en mensen die in een rolstoel zitten uit het basispakket van de zorgverzekering. De gemeenten zouden hiervoor verantwoordelijk gaan worden per 2015. Volgens het Zorginstituut zou ziekenvervoer alleen nog beschikbaar moeten zijn voor kanker -en nierpatiënten. Ziekenvervoer kost nu jaarlijks bijna 130 miljoen euro en met deze maatregel moet 33 miljoen euro worden bespaard.

Verenigingen die de belangen behartigen van patiënten vrezen dat hun leden te maken gaan krijgen met hoge vervoerskosten, te laat komen of zelfs de zorg gaan mijden.

WMO

Slechtzienden, blinden en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen op dit moment nog rekenen op een vergoeding vanuit de zorgverzekering voor ziekenvervoer, maar als de maatregel wordt doorgevoerd, dan moeten deze patiënten een beroep gaan doen op het WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Het WMO wordt per gemeente geregeld, waardoor de patiënt ook daar moet aankloppen om te worden vervoerd naar bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Schippers

Dat heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd aan minister Schippers van Volksgezondheid. Eind juni wordt de definitieve samenstelling van het basispakket in 2015 bekend gemaakt. Tegen die tijd zal er waarschijnlijk een definitieve beslissing vallen omtrent het ziekenvervoer en de zorgverzekering.

Aankomstmarge

Het probleem is dat het vervoer wat gemeenten gaan aanbieden – zoals een regiotaxi – niet geschikt is voor een afspraak in het ziekenhuis of revalidatiecentrum, aangezien op tijd komen van cruciaal belang is. Dergelijke taxi’s werken vaak met een aankomstmarge van minimaal 60 minuten.

Bron: Nederlands Dagblad

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

10 reacties Vergoeding ziekenvervoer uit de zorgverzekering
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • chris
  Schreef op om 09:47

  Weet u of er al iets besloten is over deze regeling?
  bovenstaand bericht is zorgelijk, de gemeente waar ik woon, is bezig om vervoersvoorzieningen weg te bezuinigen!

  Je reageert op
  chris Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Bart
   Schreef op om 15:12

   Nee, nog niet Chris. Rond september zal hieromtrent meer duidelijk zijn verschaft.

   Je reageert op
   Bart Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Arendje
  Schreef op om 10:37

  Inderdaad dit kabinet maakt de zorg finaal stuk, wou dat ze zelf eens zo kwamen te zitten als ik. Moet 2 soms 3x in de maand naar het ziekenhuis en door het progressieve karakter zal daar geen eind aan komen. Ook heb ik een zeldzame ziekte zodat ik naar diverse ziekenhuizen moet voor de kennis, soms onverwachts. Dit land ziet de gehandicapten graag tussen 6 plankjes, zijn ze er vanaf! ! ! ! ! ! ! !

  Je reageert op
  Arendje Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • sierk
  Schreef op om 19:52

  dit kabinet maakt Nederland kapot,
  vooral de PvdA en VVD en CDA en SGP en cu en D66 zijn rijkelui partijen die graaien samen met de besturen van de zorgverzekeraars ,
  en de gehandicapten en chronische zieken en ouderen zijn weer de pineut,
  het is vooral de christelijke partijen die dit beleid steunen terwijl zij aan de andere kant zeggen dat ze de zwakkeren en armen helpen dat rijmt niet echt,
  de Nederlandse regering doet braaf wat Brussel hen opdraagt

  Je reageert op
  sierk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Marianne
  Schreef op om 15:51

  Zolang niemand gaat stemmen, en bang zijn hun baan kwijt te raken zal het zorgstelsel verder uitgehold worden. Waar was iedereen 4 april toen de bonden een demonstratie in Brussel had. Ja ik was er met mijn zieke lijf maar heb maar weinig Nederlanders gezien. Wel veel Fransen, Duitsers, Polen, Belgen zelf uit Letland waren ze er Nederlanders zijn lafaards. als ze maar een mooie auto en een dure TV hebben en een smartphone, daar zijn de Nederlanders gezien. met 50.000 mensen door Brussel gelopen> Helaas ook wij hebben censuur op de journalistiek, Niets van terug gezien op de nieuwsberichten of in de krant! Blijf vooral achter je PC of smartphone of TV zitten en als het je uitkomt dan ga je een brief schrijven op dit medium en verder doe je niets! In de jaren 90 en 80 demonstreerde ik ook voor betere zorg, wij hebben toen de verdere uitholling die de toenmalige ook VVD maar met CDA deed kunnen keren. We liepen wel met 100.000 tegen dat kabinet. Nu laat iedereen die klaagt het afweten. Ga met de vakbonden praten zij weten hoe je moet demonsteren, ga dit vooral niet op eigen houtje doen. Is er een serieuze demonstratie dan ben ik weer van de partij. BLIJF NIET ZEUREN ACHTER JE PC MAAR DOE IETS!!!!!!!!!!

  Je reageert op
  Marianne Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Paul Meyer
  Schreef op om 15:19

  Sporen ze niet helemaal daar
  Dat zou betekenen als ik naar mijn fysio moet ik een taxi moet nemen kost €.25 dus pm €.100
  Als je dan vanwege ja aow €.600.00 minder pm krijgt ben je als chronisch zieke en gehandicapte overgeleverd aan sukkels die echt denken de wijsheid in pacht te hebben
  Makkelijk als zelf veel geld hebben
  Verbaasd ben ik is er weer een ramp weten ze miljoen op tafel te krijgen maar de eigen buger kan stikken

  Je reageert op
  Paul Meyer Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Will
  Schreef op om 06:43

  De graaiers in de zorg moeten aangepakt worden! Ziekenfonds terug waar de mensen tussen de verzekerden stonden! Waar het bestuur pro deo hun werk deden! Huidige zorgverzekeraars, waar de besturen bestaan uit politieke kopstukken burgemeester en wethouders, waar een sfeer hangt zo van ouwe jongens krentenbrood! Topsalarissen van 700.000 euro per jaar zijn daar geen uitzondering! Marktconform noemt men dat! Hoelang pikken wij dit nog?

  Je reageert op
  Will Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Tinus Dewaide
  Schreef op om 19:52

  Onlangs kreeg ik een belastingaanslag binnen van 6.400 euro, ik vraag me af hoe ik deze moet gaan betalen, daar ik 800 euro per maand aow krijg waarvan ik 489 euro aan mijn hypotheek per maand moet betalen, 150 euro aanEssent, Ziggo 108 euro, de zorg 100 euro per maand, nou ja wat moet dat worden?

  Je reageert op
  Tinus Dewaide Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Anna
  Schreef op om 15:33

  Tja, de winst was niet groot genoeg van de zorgaanbieders, dus basis verder uitkleden zodat men weer meer winst heeft.. BAH.. graaiende bonusboeven!

  Je reageert op
  Anna Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Frank Barkmeijer
  Schreef op om 15:04

  Belachelijk!
  Zal wel weer maanden duren (als t je überhaupt lukt om bij het logste systeem van Nederland binnenkomt) dat t je lukt.
  Tot die tijd mag je het vast zelf betalen.
  Een overheid hoort voor zijn mensen te zorgen, niet hun verantwoordelijkheid af schuiven op anderen.
  Tis misdadig hoeveel er verdient wordt op ziekte en ellende van trouwe belastingbetalers.
  Dus Den Haag ; zorg, ov en aanverwante zaken gewoon zelf doen.

  Je reageert op
  Frank Barkmeijer Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws