Vergoedingen voor astma vanuit de zorgverzekering

Koen Kuijper 6 reacties

Astma vergoeding inhalerAstma is een blijvende ontsteking aan de longen, waarbij de longen altijd een beetje ontstoken zijn. Hierdoor kunnen verschillende klachten optreden. In Nederland zijn er meer dan een half miljoen mensen met een vorm van astma.

Voor mensen met astma of een vergelijkbare longziekte, is goede zorg natuurlijk erg belangrijk. Maar welke zorg wordt precies vergoed vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering?  Zijn er verder speciale regelingen waar astmapatiënten gebruik van kunnen maken?

Medicijnbeleid en voorkeursmiddelen

De vergoeding van medicijnen is voor veel astmapatiënten erg belangrijk. Gelukkig worden de meeste middelen volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Tussen verschillende zorgverzekeraars kan er echter verschil zitten in het medicijnbeleid. Zorgverzekeraars maken vaak gebruik van een zogenaamd voorkeursbeleid.

Wat is het voorkeursbeleid?

Het voorkeursbeleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, houdt in dat een zorgverzekeraar alleen het (merk) medicijn vergoedt met de laagste prijs. Van deze middelen is de werkzame stof hetzelfde, maar kan er bijvoorbeeld verschil zitten in de verpakking, de hulpstoffen of het uiterlijk (kleur en omvang) van het geneesmiddel. De apotheek weet waar je verzekerd bent en welk middel er dus voorgeschreven kan worden. Als je zelf de voorkeur geeft voor een ander merk van een bepaald geneesmiddel, dan kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen, omdat de zorgverzekeraar niet volledig vergoed. Hiervoor kun je jezelf wel aanvullend verzekeren, zodat het resterende deel van de rekening toch wordt vergoed.

Voor astma worden er long- en inhalatiemedicijnen voorgeschreven, waarbij de zorgverzekeraar soms de voorkeur (preferentie) geeft aan een bepaald merk (of merkloos product) van een werkzame stof. Voor deze middelen geldt een volledige vergoeding. Voor andere middelen dien je bij te betalen (eigen bijdrage), tenzij er sprake is van een medische noodzaak voor een ander, niet-preferent middel. Er zijn ook verzekeraars die voor bepaalde medicijnen geen specifiek voorkeursbeleid hebben, maar er bijvoorbeeld een speciale regeling is getroffen met de apotheker.

–> Voor meer informatie over het medicijnbeleid van zorgverzekeraars kun je hier terecht. 

Hieronder zie je de voorkeursgeneesmiddelen per verzekeraar voor mensen met astma. 

VerzekeringsgroepVoorkeursgeneesmiddelen
Achmea-groep: waaronder Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis en Avéro Achmea
 • Longmedicijn: montelukast
 • Longinhalatiemedicijn: salbutamol, budesonide, beclometason
Menzis-groep: Menzis, Anderzorg en Azivo
 • Longmedicijn: montelukast
 • Longinhalatiemedicijn: budesonide, formoterol, salbutamol
CZ-groep: CZ, CZdirect, OHRA en Delta Lloyd
 • Longmedicijn: montelukast
 • Longinhalatiemedicijn: geen
VGZ-groep: waaronder VGZ, Bewuzt, Univé en IZZ
 • Longmedicijn: montelukast
 • Longinhalatiemedicijn: geen
ASR-groep: Ditzo en De Amersfoortse
 • Longmedicijn: geen
 • Longinhalatiemedicijn: geen
Eno-groep: ONVZ, PNOzorg en VvAA
 • Longmedicijn: geen
 • Longinhalatiemedicijn: geen
Overige verzekeraars: DSW, Salland, Stad Holland, Energiek
 • Longmedicijn: geen
 • Longinhalatiemedicijn: geen

Bron: longfonds

Eigen risico

Voor medicijnen betaal je tevens eerst het eigen risico (in 2015 375 euro) alvorens de zorgverzekeraar zal vergoeden. Alleen de VGZ-verzekeringsgroep rekent geen verplicht of vrijwillig eigen risico voor voorkeursgeneesmiddelen (behalve voor de eerste uitgifte).

Relevante vergoedingen

Is er een medicijn dat niet volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering, omdat er een eigen bijdrage geldt? Dan kun je daarvoor een aanvullende verzekering afsluiten. Verder kun je als astmapatiënt baat hebben bij een van de volgende aanvullende dekkingen:

Alternatieve geneeswijzen

Mensen met Astma of andere longklachten kunnen baat hebben bij bepaalde alternatieve therapieën, zoals chiropractie, acupunctuur, homeopathie en bepaalde natuurgeneeswijzen. Deze worden echter niet vergoed door de basisverzekering. Er zijn daarom verschillende verzekeraars die aanvullende vergoedingen bieden voor alternatieve geneeswijzen.

–> Meer over vergoedingen voor alternatieve geneeskunde

Stoppen met roken

Voor mensen met een longaandoening, zoals astma, is het belangrijk om te stoppen met roken. Gelukkig is er uit de basisverzekering een vergoeding voor het zogenaamde stoppen-met-roken programma. De vergoeding van dit programma valt wel onder het verplichte (en vrijwillige) eigen risico.

–> Meer over de vergoeding voor stoppen-met-roken

Preventieve cursussen

Naast het stoppen-met-roken programma zijn er uit de aanvullende verzekering vergoedingen voor allerlei gezondheidscursussen die je kunnen helpen omgaan met de beperkingen van een astma. Op deze manier kun je veel klachten preventief voorkomen.

–> Meer over de vergoeding van preventieve cursussen

Lidmaatschap patiëntenvereniging

Voor hulp, ondersteuning, advies en bepaalde kortingen kan het handig zijn om aangesloten te zijn bij een patiëntenvereniging. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap via de aanvullende verzekering.

–> Meer over de vergoeding van lidmaatschap patiëntenverenigingen

Aftrekbare ziektekosten

Ook als astmapatiënt kan het voorkomen dat je bepaalde zorgkosten hebt die je uit eigen zak moet betalen, bijvoorbeeld omdat je gebruikt maakt van een therapie of geneesmiddel dat niet door de (aanvullende) zorgverzekering wordt gedekt. Vaak kun je deze kosten aftrekken van de inkomstenbelasting, wat kan resulteren in een aantrekkelijk belastingvoordeel.

–> Meer over aftrekbare ziektekosten

6 reacties

 • AAlex

  Ik krijg sinds een tijdje mijn middel Seretide niet meer vwergoed. nu heb ik een uiterking , maar moet het middel dan maar zelf kopen, aangezien ik verschillende andere inhalatiemedicijnen hebt geprobeerd, maar die werkten niet voor mij, ondanks dat men beweerde dat hetzelfde erin zat. Zijn er tips wat ik kan doen of zijn er nog zorgverzekeraars die het nog wel vergoeden? dit is het enige middel tot nu toe waarop ik goed functioneer..

  • RRia

   @Alex
   Hoi Alex. Ik krijg de Seretide gewoon van mijn zorgverzekering :Zorg en Zekerheid : voorheen Foster maar kreeg daar enorm veel spierpijn van.
   Succes.groet Ria

 • FF M Suurd-Oosterhuis

  Vraag. Word flixotide 250 in de aanvullende verzekering van zilveren kruis vergoed?

 • AAruntha K.

  Beste Koen,
  Ik ben een astmapatient en gebruik dagelijks medicijnen. Ben benieuwd ofik onder deze regeling val?
  Mvg,
  Aruntha K.

 • KKarin Lotte

  het middel seretide 50/500 wordt niet vergoed door FBTO; weet u welk middel/merknaam daar een vervanger van is, dat wel vergoed wordt?

 • Ccrienen

  hoi vraagje , mijn dochter van 6 jaar heeft astma,
  ze krijgt via de huisarts en apotheek de volgende medicijnen ,
  flixotide , amoxicilline en atrovent,
  dit is via zo een pompje om te verstuiven.
  nu krijg ik de rekening van de apotheek omdat deze medicijnen niet worden vergoed door vgz ik vind dat vreemd klopt dit wel ?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.