Welke zorg wordt vergoed voor reumapatiënten?

reumaPatiënten met een reumatische aandoening maken doorgaans meer gebruik van bepaalde zorgvormen. Een passende zorgverzekering is daarom voor mensen met reuma erg belangrijk. Je wilt goed gedekt zijn voor de zorg die je nodig hebt en je wilt voorbereid zijn op bepaalde verwachte en onverwachte zorgkosten.In dit artikel bespreek ik daarom welke reumazorg zinvol kan zijn en wat er precies wordt gedekt vanuit de basis- en aanvullende verzekering.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Voor patiënten met reuma wordt er uit de basisverzekering eigenlijk niets meer vergoed dan voor mensen zonder reuma. Reuma is in 2012 bijvoorbeeld al geschrapt van de zogenaamde lijst Borst; een lijst met chronische aandoeningen waarmee je in aanmerking komt voor een zeer ruime tot onbeperkte vergoeding van fysiotherapie vanuit het basispakket.

Dat betekent dat reumapatiënten al een paar jaar zijn aangewezen op het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Alleen op die manier komen zij in aanmerking voor de voor hun relevante zorgvergoedingen, zoals (onbeperkte) fysiotherapie, alternatieve beweegzorg, podotherapie en pedicure.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

(Onbeperkt) fysiotherapie

Iedere zorgverzekeraar heeft wel een aanvullende module of aanvullend pakket met vergoeding voor fysiotherapie. Het wordt de laatste jaren echter steeds lastiger om een zorgverzekeraar te vinden die fysiotherapie nog onbeperkt vergoedt. Van alle zorgverzekeraars zijn er nog maar tien die een pakket bieden met een onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie. Dit zijn er twee minder dan in 2014. Verder geldt voor een aantal van deze pakketten dat er een medische selectie van toepassing is. Als je een reumatische aandoening hebt, is de kans op afwijzing voor het betreffende pakket groter dan gemiddeld.

Hieronder zie je een schematisch overzicht van de  zorgverzekeraars en zorgverzekeringen die fysiotherapie in 2015 onbeperkt vergoeden en of er bij het betreffende pakket wel of geen medische selectie van toepassing is. Sommige zorgverzekeraars hanteren een leeftijdsafhankelijke premie en stellen aanvullende voorwaarden aan de onbeperkte vergoeding, bijvoorbeeld dat de medische noodzaak van de behandelingen fysiotherapie eerst moet worden aangetoond bij de zorgverzekeraar, alvorens de onbeperkte fysiotherapie wordt vergoed.

(klik op de tabel voor een vergroting)

Onbeperkt fysio actueel

Bij sommige verzekeraars, zoals De Friesland en Menzis, kunnen er aanvullende voorwaarden gelden voor volledige vergoeding van fysiotherapie. 

Alternatieve en complementaire beweegzorg

Naast fysiotherapie zijn er diverse zorgverzekeraars die vanuit de alternatieve/complementaire geneeswijzen en therapieën vergoeden in het kader van beweegzorg. Een reumapatiënt kan bijvoorbeeld baat hebben bij een voetreflexzonebehandeling of Shiatsu therapie. Hieronder worden enkele beweegzorgtherapieën opgesomd:

 • Chiropractie
 • Osteopathie
 • Chinese geneeswijzen
 • Body Stress Release
 • Shiatsu therapie
 • Reflexzonetherapie

Kijk voor alle vakgebieden op onze speciale pagina met alle vergoedingen voor complementaire en alternatieve geneeswijzen. Belangrijk: voor alternatieve en complementaire zorg geldt vaak een maximumvergoeding per jaar en een maximumvergoeding per behandeling of per dag.

Podotherapie

Omdat reuma vaak gepaard gaat met voetklachten (reumatische voet) kan een aanvullende verzekering met vergoeding voor podotherapie van grote toegevoegde waarde zijn. Podotherapeuten of registerpodologen kunnen voetproblemen opsporen en de klachten verminderen. Hierbij wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van steunzolen, tapes of ortheses.

Pedicure

Ook een pedicure kan helpen bij bepaalde voetklachten en de noodzakelijk verzorging van de voet. Door reuma kan een voet namelijk vergroeien waardoor schoenen minder goed passen en waardoor eelt of likdoorns kunnen ontstaan. Ook de nagels zouden kunnen gaan afwijken waardoor er klachten aan de tenen ontstaan. Een pedicurebehandeling kan dan zinvol zijn. Pedicure voor reumapatiënten wordt alleen door een aanvullende verzekering vergoed.

Overige relevante vergoedingen

Tot slot zijn er nog een aantal minder bekende, maar relevante vergoedingen, die voor sommige reumapatiënten interessant kunnen zijn:

 • Beweegprogramma’s en gezondheidscursussen (bijvoorbeeld zelfmanagement)
 • Hulpmiddelen
 • Behandeling in kuuroord
 • Lidmaatschap bij een patiëntenvereniging
Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

10 reacties Welke zorg wordt vergoed voor reumapatiënten?
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Jan
  Schreef op om 10:58

  Het is toch schandalig dat ze zo mensen om gaan waar ze geen verstand van hebben zoals
  E. Schipper net zo als alle zorgverzekeraars hier zijn geen woorden. Voor naar een kuuroord te gaan is Veeeeel goed koper dan dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Vele jaren zijn de zorg verzekeraar ook nog op bezoek geweest en die zijden ook dat het moet door gaan. dat was in 2014 menzis Later naar CZ gegaan in 2014 die is er ook mee gestopt. Ik heb al met een vrouw gesproken die had ook geen fysio meer als behandelingen ze had top verzekering bij CZ . Ze had hulp nodig dus ze werd opgenomen voor 10 week dat kost ook niks voor de verzekering € 1200.00 per dag

  Je reageert op
  Jan Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Henny versluis
  Schreef op om 13:13

  Nieuwe polis heb excellent polis bij CZ speciaal omdat ik reumapatiënt ben en er kuuroord inzat waar ik veel baat bij heb ,nu is het gewoon weg staat er helemaal niet meer bij geen een aanvullend pakket heb gebeld en ze zeiden dat er te weinig gebruik van gemaakt word toch schandalig dat dat zomaar kan ,was mijn enigste lichtpuntje om een beetje mobiel te blijven….

  Je reageert op
  Henny versluis Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Toke
  Schreef op om 03:15

  Bij Menzis was ik tot voor kort tevreden maar ga nu toch overstappen. In de polisvoorwaarden staat dat een orthese, voorgeschreven door de orthopeed voor 100% wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Nu ik helaas vanwege ernstige arthrose in de onderrug deze nodig heb, krijg ik een brief dat hij niet wordt vergoed. De orthopeed heeft nog de moeite genomen om nav hiervan een uitgebreide brief gestuurd om het nog eens te bekijken, maar zij blijven bij hun standpunt. De reden wordt niet gegeven. Is door een gecontracteerde zorgaanbieder geleverd. Vreemd is het wel dat bij andere maatschappijen deze wel gewoon door de basisverzekering vergoed wordt. Iemand een tip voor mij of dezelfde ervaring dan hoor ik dat graag. Bedankt vast.

  Je reageert op
  Toke Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Mariëtte van de Ven
   Schreef op om 18:03

   Beste Toke,
   Ik ben ook verzekerd bij Menzis en heb een knie-orthese vergoed gekregen zodat ik weer kan sporten. De brace is voorgeschreven door een orthopeed van de St Maartenskliniek in Nijmegen en door Vigo( gecontracteerd) geleverd.

   Je reageert op
   Mariëtte van de Ven Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • Anne-Marie
  Schreef op om 23:28

  Bijna 13 jaar geleden ben ik door Menzis naar een ziekenhuis in Duitsland (Papenburg) doorverwezen voor het plaatsen van mijn eerste heupprothese rechts en 3 jaar later voor de linker heup. Ondertussen ben ik er ook al twee keer aan m’n rug geopereerd. Ik heb al vanaf jonge leeftijd polyartrose en dat brengt met zich mee dat je om de haverklap problemen hebt. Ik heb daar een zeer bekwame orthopeed en neurochirurg. Nu moet ik weer voor een onderzoek, klachten in de wervelkolom en benen, maar Menzis staat het niet toe, d.w.z. als ik ga, moet ik 25 % van de kosten zelf betalen. Menzis heeft een ander contract met de ziekenhuizen over de grens (Duitsland en Belgie) afgesloten. Hier ben ik nooit, en ik denk velen met mij, over in kennis gesteld. Dit lijkt nergens op. Je bouwt in 13 jaar een band op met je arts en nu laat Menzis je zo tussen wal en schip vallen. Ik ben hier vreselijk boos over. En ik roep mensen op die in het zelfde schuitje zitten als ik, zodat we actie kunnen ondernemen. (0598-323393)

  Je reageert op
  Anne-Marie Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Nel Buvelot
  Schreef op om 10:54

  Ziet er prima uit, goede informatie

  Je reageert op
  Nel Buvelot Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Geurt
  Schreef op om 13:02

  Bovenstaande vergelijking van FNV-Menzis alle behandelingen fysio klopt niet, in zoverre de eerste 40 handelingen, daarna alle behandelingen na de 40e behandeling is toestemming van Menzis nodig.
  Betekent hoge premie betalen met grote kans dat na de 40e behandeling niet vergoed wordt.

  Je reageert op
  Geurt Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Willeke de Weerd
  Schreef op om 10:00

  Mooi artikel! Bij voetzorg is reuma inderdaad een speerpunt. Onder het kopje podotherapie kunt u de registerpodoloog ook noemen. Een registerpodoloog doet geen instrumentele behandeling maar kan eveneens zorgen voor steunzolen, tapen of ortheses. En daarbij gebruiken registerpodologen een nieuwe techniek, echografie, om een vroeg stadium van reuma te kunnen opsporen.

  Je reageert op
  Willeke de Weerd Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 13:35

   Bedankt voor je feedback. Er wordt nu ook verwezen naar de registerpodoloog.

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws