Zorgverzekeraars krijgen toegang tot medische dossiers?

- 2 reacties

Tweede KamerOp 8 juli 2014 stuurde minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) een wetsvoorstel naar de tweede kamer waarin staat dat zorgverzekeraars gedeeltelijke toegang moeten krijgen in medische dossiers van haar verzekerden. Het is niet precies bekend hoe ver die inzage gaat en wat de verzekeraars precies mogen zien. Uiteraard gaat het om een voorstel en moet de wet eerst worden goedgekeurd door de Eerste -en Tweede Kamer.

Fraude

Doordat zorgverzekeraars medische informatie van hun verzekerden kunnen inzien, kan fraude in de zorg voorkomen worden, beweert Schippers. Als de wet er doorheen komt, wordt het voor verzekeraars namelijk veel gemakkelijker om ingediende declaraties te controleren op juistheid. Fraudeurs zouden veel gemakkelijker kunnen worden opgespoord. Schippers vindt dat er op dit moment te weinig wordt gedaan om fraude door verzekerden te bestrijden. Dit komt mede door het ontbreken van juridische mogelijkheden, zoals inzage in medische dossiers.

Kritiek

De Tweede Kamer is zeer kritisch over het ingediende wetsvoorstel. Medische beroepsgeheimen komen in handen van zorgverzekeraars en dat gaat te ver vinden veel Kamerleden. Er zijn volgens de Erasmus Universiteit Rotterdam overigens voldoende mogelijkheden om fraude effectief op te sporen zonder gebruik te maken van medische dossiers van patiënten. De kans dat de wet wordt goedgekeurd lijkt dus niet erg groot.

2 reacties op: “Zorgverzekeraars krijgen toegang tot medische dossiers?”

 • Wat is idd de wet op privacy nog waard. We worden aan alle kanten gecontroleerd en in de gate gehouden.
  Zijn we eigenlijk wel gehandicapt zijn we ziek zijn we ongezond moeten we je geloven. Wat een schandalige KGB vertoning

  handstede -

  Schrijf een reactie op: handstede

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Wet op privacy ,is die nog wat waard?
  Verzekeraars(én ook apothekers!!) moeten niet op de stoel van artsen gaan zitten.
  Zo kan iedereen inderdaad wel dokter worden.
  Denk niet dat dit de juiste weg is om fraude in de zorg te bestrijden

  michelle -

  Schrijf een reactie op: michelle

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.