Waarom is er een goedkope zorgverzekering voor buitenlanders?

Roy van Wensen 8 reacties

Zorgverzekering 2015Eind januari werd bekend dat er in Nederland een zorgverzekering bestaat die qua premie lager ligt dan gemiddeld en waarbij er geen eigen risico geldt. Echter is deze polis enkel beschikbaar voor seizoensarbeiders, waar na er een golf van kritiek volgde. De zorgpremie zou neerkomen op 70 euro per maand, waarbij er een regeling is bij een aanvullend pakket dat het eigen risico volledig wordt afgekocht. Enkele verzekeraars – waaronder Zilveren Kruis en CZ – bieden een dergelijke zorgverzekering aan.

Kamervragen

Deze polis was blijkbaar ook nieuw voor leden van het kabinet, aangezien de PVV Kamervragen ging stellen naar deze – naar eigen zeggen – discriminerende zorgverzekeraars, die een spotgoedkope zorgverzekering met nul eigen risico aanbieden aan uitsluitend buitenlanders.

Reactie minister Schippers

Vandaag – 13 februari – heeft de minister van Volksgezondheid Edith Schippers een schriftelijke reactie gegeven omtrent deze kwestie. De minister erkent bekend te zijn met deze constructie die enkel geldt voor seizoensarbeiders, expats en uitkeringsgerechtigden. Ook was dit – tot afgelopen jaar – mogelijk voor studenten om deze goedkope zorgverzekering af te sluiten.

Op de vraag waarom alleen buitenlandse werknemers in aanmerking komen voor een dergelijke budgetpolis, reageert de minster het volgende:

“Uit navraag bij verzekeraars die een herverzekering van het eigen risico aan buitenlandse seizoensarbeiders aanbieden, blijkt dat hiervoor een specifieke reden is. Zij willen namelijk zekerheid hebben dat het eigen risico wordt betaald als er zorgkosten worden gemaakt. Zoals bekend kan het enige tijd duren voordat declaraties van behandelingen door de zorgaanbieder worden ingediend bij de zorgverzekeraar. Vaak is op dat moment de seizoensarbeider al niet meer werkzaam in Nederland waardoor de rekening voor het eigen risico dus niet betaald wordt, aangezien de seizoensarbeider dan meestal niet meer vindbaar is. Dit heeft verzekeraars en daarmee de overige premiebetalers in het verleden veel geld gekost en is voor hen een reden om het eigen risico voor de deze doelgroep te herverzekeren. Ook de premiebetaling verloopt via de werkgever om oninbare premies te voorkomen.”

Buiten Zvw om

Het eigen risico wordt bij deze budgetpolis afgekocht middels een aanvullende verzekering. Zodat de constructie zich buiten het wettelijk kader van de Zorgverzekeringswet (Zvw) bevindt, die zich beperkt tot de basisverzekering. Het is hierdoor ook een legitieme manier voor de verzekerde die dus dan in feite geen eigen risico heeft. De minister besluit ook haar brief dat zij nu niet bij machten is om direct een einde te maken aan deze regeling, omdat het eigen risico loopt via een aanvullende verzekering. En dat is de verantwoordelijk voor de zorgverzekeraars. En zoals gezegd geldt deze goedkope zorgverzekering niet alleen voor seizoenswerkers, maar ook voor Nederlanders in de bijstand.

Bron: Rijksoverheid.nl

8 reacties

 • JJo

  Inderdaad weer een raar verhaal.
  Mensen met een uitkering (steun) krijgen geen goedkopere zorgverzekering en betalen het eigen risico helemaal.
  Hier in de gemeente was een regeling dat je een tegemoetkoming kreeg van ongeveer 115.00 euro bij aanvullende verzekering.
  Met ingang van dit jaar echter moet je de maximale aanvullende verzekering afsluiten meerprijs 60.00 om 15.00 per maand terug te krijgen.
  Ben blij dat ik basis verzekering kan ophoesten elke maand.
  Maar ja het is belangrijker de de buitenlanders hier goedkoop terecht kunnen.

 • JJohn

  Ik ben een 62 jarige man,met suikerziekte 2 ik zou 4 keer per jaar voor controle moeten,maar ga nu maar 2 keer per jaar,1 keer per jaar naar het ziekenhuis voor mijn ogen,dat doe ik nu om de 2 jaar,alleen maar om kosten uit te besparen.Moet mijn leven lang pillen slikken,die ik dan ook nog voor een deel zelf moet betalen.Geef mij maar die oude ziekenfonds maar weer terug.En dit in nog Nederland anno 2014,waarin je gewoon leeg geplukt word door de overheid.

 • PPetra

  Het is allemaal zo verschrikkelijk krom in Nederland. De kosten voor zorg gaat al weer omhoog! Waar eindigt dit een keer. Ik kan nét de touwtjes aanelkaar knopen, alle leuke dingen, zoals een krantje zijn bij mij taboe. Als ik mijn geld, waar ik altijd hard voor gewerkt heb, op mijn rekening krijg is het in een zucht een scheet weg aan maandelijkse plichten. Mevr. Schippers, houdt toch eens rekening met mensen die elke maand weer zorgen hebben,,,,

 • JJajjaja

  Mevrouw Edith Schippers lult maar wat, er bestaat helemaal niets in die richting voor mensen in de bijstand…no way…ik ga door medische kosten elk jaar opnieuw failliet aan dat eigen risico. Ik ken niemand die in de bijstand even 360 euro achter de hand heeft, en vaak ook niet de mogelijkheid om even 36 euro per maand extra te betalen.

 • CCaroline

  ik ben chronisch ziek n heb €1000 per maand maar aangezien ik vaker dan andere naar een specialist moet maak ik meer reiskosten dan andere…..dus ik zou ook wel een tegemoetkoming willen

 • Mmiranda bisschop

  ik heb het ook op tv gezien en gehoord en vind het schandalig
  wij moeten al betalen voor al die wanbetalers en nu krijgen seizoensarbeiders ook nog forse korting op hun premie
  komt er volgens mij op neer dat wij ook gedeeltelijk voor hun betalen
  vreselijk en dan vragen een heleboel mensen ook nog eens hoe het komt dat er zo veel mensen en gezinnen naar de voedselbank moeten
  NEDERLAND DENK EERST EENS AAN JE EIGEN MENSEN EN INWONERS

 • Ttamara

  ” En zoals gezegd geldt deze goedkope zorgverzekering niet alleen voor seizoenswerkers, maar ook voor Nederlanders in de bijstand.”

  Even de laatste zin eruit gepakt want die klopt niet, ik ben door ziekte afhankelijk van bijstand maar de gemeente waar ik deze ontvang wet totaal niet van het bestaan af toen ik hier naar ging vragen, ik ben dus heel benieuwd hoe dat zit.

  • Mmiranda

   ik ook.Ook wij zijn door ziekte (mijn man is ziek geworden als zzp-er)in de bijstand terecht gekomen.Al wat ik verdien gaat er bij mijn man weer af.Maar ook wij hebben hierover niets gehoord bij onze gemeente.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.