Wat gaan zorgverzekeraars betekenen voor de thuiszorg?

Wat gaan zorgverzekeraars betekenen voor de thuiszorg?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Wat gaan zorgverzekeraars betekenen voor de thuiszorg?

Per 2015 zal de ondersteuning en langdurige zorg anders worden georganiseerd. De AWBZ (Algemene wet bijzondere ziektekosten) zal per 1 januari komen te vervallen en overgaan in de Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg) en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit heeft dus ook betrekking tot de thuiszorg die nu nog onder de AWBZ valt.

Maar bij wie klop je al aan voor thuiszorg…

Thuiszorg in 2015

Zorgverzekeraar: voor persoonlijke verpleging en verzorging

Persoonlijke verzorging en wijkverpleging zullen worden geregeld binnen de zorgverzekeringswet (Zvw). Dat betekent dat zorgverzekeraars vanaf 2015 verantwoordelijke zijn voor verzorging en verpleging bij mensen thuis tot en met opname in het ziekenhuis (wanneer nodig). Zorgverzekeraars zullen zelf zorg op prijs en kwaliteit moeten inkopen bij thuiszorginstellingen en andere zelfstandige zorgverleners die thuiszorg verlenen.

Mensen die nu of in de toekomst persoonlijke verzorging en verpleging nodig hebben, kunnen per 2015 dus terecht bij hun eigen zorgverzekeraar. Als cliënt (thuiszorg behoevende) kun je kiezen uit verschillende gecontracteerde zorgverleners dichtbij huis. Vergoeding van de ontvangen zorg, het betalen van de eigen bijdrage en overige administratie zal voortaan verlopen via de zorgverzekeraar. Als je een persoonsgebonden budget hebt of wilt, wordt dit anders georganiseerd.

Naast persoonlijke verzorging en wijkverpleging worden ook de volgende vormen van zorg ondergeheveld naar de Zvw:

  • Langdurige GGZ met behandeling
  • Extramurale behandeling
  • Extramurale palliatieve zorg
  • Intensieve kindzorg

Gemeente: voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding

De gemeente verzorgt per 2015 de huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding. Je kunt hiervoor terecht bij het Wmo loket. Nieuw binnen de Wmo zijn verder:

  • Ondersteuning bij zelfredzaamheid
  • Ondersteuning bij participatie
  • Beschermd wonen en opvang
  • Ondersteuning mantelzorg
  • Cliëntenondersteuning

Wijkverpleegkundige

Zorgverzekeraars en gemeenten zullen in 2015 meer en nauwer moeten gaan samenwerken. Deze samenwerking moet op lokaal niveau plaatsvinden. Het doel en belang van zorgverzekeraars en gemeenten is deels overlappend:

  • Beheersen van kosten
  • Vergroten van kwaliteit van de dienstverlening
  • Delen van informatie over zorg bij cliënten
  • Ondersteunen van cliënten

De wijkverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol gaan spelen in de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Zij kunnen door participatie in de wijk- en buurteams aangeven welke ondersteuning en zorg er nodig is voor de cliënten. Daarbij kunnen ze ook de kwaliteit van de zorg beïnvloeden.

Thuiszorg in 2016

Ondanks dat 2016 nog even op zich laat wachten, is er al wel een nieuwtje te melden omtrent thuiszorg. Het kabinet heeft namelijk recentelijk ingestemd met de invoering van een nieuwe zorgpolis, waarbij de zorgverzekeraar gaat bepalen waar jij terecht kunt voor zorg. De premie van deze polis zal hierdoor wel fors lager dan de bestaande vormen. Inmiddels is ook al bekend dat deze keuzevrijheid niet zal worden beperkt voor eerstelijnszorg, waar ook thuiszorg onder valt (evenals de huisarts, fysiotherapeut en tandarts). Het definitieve plan voor 2016 is nog niet helemaal rond, aangezien het nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

Disclaimer

Hoewel de wijzigingen binnen de langdurige zorg vast staan, is het nog niet op alle terreinen bekend wat de precieze taken zullen zijn voor bijvoorbeeld, thuiszorginstellingen, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Over de uitvoering van de plannen bestaat dus nog altijd enige onduidelijkheid.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.