Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

Artikel door: Roy van Wensen - 8 reacties

Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

De thuiszorg is bedoeld voor mensen met een (chronische) ziekte, handicap of beperking. Ook voor ouderen of mensen die net uit het ziekenhuis komen, wordt thuiszorg geboden. Via deze zorg ontvang je hulp in het huishouden, begeleiding of persoonlijke verzorging/verpleging.

Wanneer je thuiszorg ontvangt, komt er bijvoorbeeld iemand langs om een paar uur per week te helpen in het huishouden, bij het douchen en aankleden of bij het toedienen van medicijnen. Deze zorg kan kort- of langdurig zijn. Het voornaamste deel van thuiszorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt, waarbij er wel vaak sprake is van een eigen bijdrage.

Hoe kom ik in aanmerking voor thuiszorg?

Om in aanmerking voor thuiszorg zijn er twee opties:

1. Heb je een handicap, ziekte of andere beperking waardoor je niet langer in staat bent om je huishouden te doen? Dan kun je ondersteuning aanvragen bij de gemeente via het Wmo loket. Je ontvangt dan een zogenaamde Wmo indicatie. Samen met jou zal de gemeente kijken naar de beschikbare opties. Zo kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor thuiszorg in natura.  Cliënten zijn dan gehouden aan zorgbureaus die een contract hebben met de gemeente (gecontracteerde zorg). Zij regelen dat er bijvoorbeeld iemand bij jou thuis het huishouden doet. Men kan in dat geval geen zorg inkopen bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Bij een PGB is deze keuze wel vrij, maar kun je over het algemeen minder inkopen.

Het is ook mogelijk om een persoonsgebonden budget te krijgen (PGB) waarmee je zelf op zoek kunt naar organisaties, instellingen of andere personen die je een dienst kunt nemen voor hulp in de huishouding. Naast hulp in het huishouden kun je ook in aanmerking komen voor andere hulp en voorzieningen, zoals aanpassingen in de woning, een rolstoel en maaltijdverzorging. Meer informatie over een Pgb vind je hier.

2. Heb je ook behoefte aan andere zorg, zoals persoonlijke verzorging en verpleging? Dan heb je een indicatie nodig van jouw regionale CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). In dit artikel vind je meer informatie over het aanvragen van een AWBZ indicatie.

Hoeveel eigen bijdrage betaal ik?

Voor de thuiszorg (hulp en ondersteuning vanuit de Wmo en AWBZ) betaal je een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Leeftijd: alleen personen van 18 jaar of ouder betalen een eigen bijdrage
 • Het aantal personen binnen het huishouden
 • Het verzamelinkomen van jou en jouw partner
 • De hoeveelheid en soort zorg en hulp die je nodig hebt
 • De gemeente waar je woont

Op de website van het CAK kun je zelf uitrekenen hoe hoog jouw eigen bijdrage is voor de thuiszorg die jij ontvangt. Gemeentes mogen overigens geen inkomensgrenzen stellen voor de hulp uit de Wmo. Verder is het mogelijk een korting te ontvangen op de eigen bijdrage van 33 procent als je valt onder de wet “tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten”. Deze groep mensen heeft namelijk al vaak extra kosten vanwege hun aandoening of beperking. Daarom is er voor hun een compensatie. Het CAK zal bekijken of je recht hebt op een korting en zal het bedrag voor jou verrekenen op de facturen.

Vergoeding eigen bijdrage via zorgverzekering

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor de eigen bijdrage thuiszorg. De keuze wordt hierbij tot slechts drie beperkt, namelijk:

 • Delta Lloyd (pakket Top)
 • Zorg en Zekerheid (pakketten AV Plus en Totaal)
 • Agis (pakket ComfortPlus)

Vrijstelling eigen bijdrage

In sommige situaties is het niet nodig om een eigen bijdrage te betalen. Dat geldt bijvoorbeeld als je al een eigen bijdrage betaalt voor zorg met verblijf in een instelling. Een andere mogelijkheid voor vrijstelling is als de hardheidsclausule van toepassing is of als je verblijft in een instelling voor maatschappelijke vrouwenopvang.

Werken in de thuiszorg (via het persoonsgebonden budget of zorg in natura)

Je kunt op een aantal manieren in de thuiszorg werken:

 • In loondienstverband
 • Via de regeling dienstverlening aan huis (zelfstandig bij een PGB-houder)
 • Als Zzp’er

Mensen die werken in de thuiszorg, ongeacht of je Zzp’er bent of in loondienst werkt, kunnen verschillende werkzaamheden uitvoeren, namelijk: huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging (ondersteuning bij alledaagse handelingen), verpleging (bijv. toedienen van medicijnen) en begeleiding (dagopvang, leren omgaan met handicap, e.d.). Ook mogen Zzp’ers met de juiste kwalificaties een CIZ indicatie aanvragen.

ZZP’ers in de zorg

Werken in de thuiszorg is natuurlijk niet alleen het werk van diegene die in loondienstverband zitten. Er zijn ook veel Zzp’ers actief in de zorg. Ze krijgen voor hun werkzaamheden een bepaalde PGB-vergoeding. Een Zzp’er kan ook een contract afsluiten met een zorgkantoor en dan zorg in natura leveren.

Voor zelfstandige Zzp’ers ligt het tarief voor vergoeding van zorg wat hoger dan voor zij die via een bemiddelingsbureau werken. Zzp’ers kunnen hun diensten aanbieden via een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of via een overeenkomst met een zorgkantoor.

Recentelijk ervaren Zzp’ers die werken via een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau dikwijls problemen met de belastingdienst vanwege hun VAR wuo. Bij een zorgkantoor speelt dit probleem niet aangezien de Zzp’er dan rechtstreeks declareert bij het zorgkantoor.

PGB erkende bureaus

Voor PGB-bureaus is er sinds 2009 een gedragscode (keurmerk). Binnen de gedragscode zijn criteria opgesteld waarmee de kwaliteit van deze bureaus inzichtelijk kan worden gemaakt. Door een onafhankelijke organisatie wordt getoetst of een PGB-bureau voldoet aan de gedragscode en de eisen en voorwaarden. Partijen die voldoen aan alle criteria krijgen het keurmerk “goedgekeurd PGB-bureau”.

AEP (Alliantie erkende PGB bureaus)

De AEP is een belangenvereniging van erkende PGB-bureaus. Leden hebben allen het HKZ certificaat of het keurmerk “goedgekeurd PGB-bureau”. Het AEP versterkt de positie van erkende PGB-bureaus en helpt hen optimaal te functioneren.

8 reacties

 • AA.kuipers

  Welke zorg kan ik krijgen bij kousen uittrekken, aan kan ik nog zelf

  • LL Maas

   Hiervoor kunt u het beste een thuiszorginstelling bij u in de buurt benaderen. Deze vindt u door bijvoorbeeld op internet te zoeken naar ‘thuiszorg’ en dan uw eigen buurt/stad. De wijkverpleegkundige van die organisatie komt dan een intake doen en indiceert de soort zorg en het aantal minuten dat nodig is. In uw geval zal dit geïndiceerd worden als PV (persoonlijke verzorging).

 • SS. Kraak de Vlieger

  Voor uw info,
  De problemen met de VAR zou voor een ZZP er via een bureau niet aan de orde zijn.
  Een bureau stelt zijn eigen wetten en regels op waar een ZZPer gewoon in dienst is. Dat bepaalt ook de hoogte van een afdracht per gewerkt bruto uur loon. Dit is vaak 23 % tel daar 36 % belasting op een een ZZP er brengt 50 % weg en moet daar nog: de kilometers; verzekeringen; pensioen van betalen.
  Wil je een ZZPer in dienst kun je voor een verpleegkundige navraag doen of hij/ zij BIG geregistreerd is. Dit nummer kun je bij het Ministerie natrekken op evt ongeregeldheden.
  Vervolgens zijn veel verpleegkundige die in het bezit zijn van een KIWA keurmerk. Deze mensen zijn direct inzetbaar met een goed gedrag keuring verzekering de nodige papieren enz.
  Door het in dienst nemen van zo’n ZZPer kunnen particulieren en bedrijven goed geholpen worden met een wettelijk erkende gemotiveerde en goed gekeurde kracht. Hiermee worden de ronsel bureaus op een zijspoor gezet.

 • AA.Beuker

  mijn vraag is of ik in aanmerking kom voor vergoeding maaltijdverzorging aangezien het te gevaarlijk word om zelf te koken

 • CC. de Waard

  Ik maak bezwaar tegen het jij en jou zeggen op deze site. Voor iemand zoals ik, boven 80, jaar gaat het niet aan om met jij/jou aangesproken te worden.

 • LLouise

  Ls.

  Graag zie ik meer (heldere) informatie terug op deze website over het leveren en ontvangen van ON-gecontracteerde zorg. Hiermee bedoel ik geen PGB. Maar de client/ zorgverlener (die wel AGB geregistreerd is maar geen contract heeft afgesloten met een zorgverzekeraar) stuurt de declaratie rechtstreeks naar de zorgverzekeraar en ontvangt een vergoeding conform NZA-tarief.

  De informatie hierover is te summier, zo niet helemaal niet terug te vinden op internet.

  Met vriendelijke groet
  Louise Hulscher

 • CCelina Fijen

  Goedemiddag,

  sinds gisteren ben ik (eindelijk!) in het bezit van mijn VOG diploma. Ik ben als ZZP-er inzetbaar door diverse bureau’s en ook wel werkzaam via PGB. Maar ik begrijp dat ik als ZZP-er in de Thuiszorg ook rechtstreeks aan een zorgkantoor/Zorgverzekering kan of mag gaan factureren? Dan vervalt de ‘tussenpersoon’ zoals een thuiszorgorganisatie?

  Ik hoor graag hoe ik dit dan het beste kan gaan organiseren/aanpakken!

  Hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,
  Celina Fijen

 • Bbanens

  Mijn gegevens zijn bij het CAK bekend,heb nl nog geen bericht gehad hoe hoog mijn eigen bijdrage is.
  pjg banens jan vermeijenstraat1 beverwijk 1943js beverwijk
  geb 19-10-1939

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.