Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Eigen risicoEr zijn nog steeds veel misverstanden rondom het eigen risico. Zo denken veel mensen ten onrechte dat zij voor alle zorgvormen zelf een stuk moeten betalen via het eigen risico. Dat is (gelukkig) niet het geval. Voor een aantal zorgvormen hoeft namelijk geen eigen risico te worden betaald. Dat betekent dat alle kosten na declaratie direct door de zorgverzekeraar worden vergoed, mits je gedekt bent natuurlijk.

Om het voor jou een stuk gemakkelijker te maken hebben we daarom een handig overzicht neergezet van alle zorgvormen waarvoor het eigen risico niet geldt:

 • Jonge verzekerden: als je jonger dan 18 bent, hoef je geen eigen risico te betalen. Sterker nog, kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd met één van de ouders en hoeven dus ook geen premie te betalen.
 • Huisarts: een bezoek aan de huisarts is vrijgesteld van het eigen risico. Let er wel op dat je voor medicijnen die zijn voorgeschreven door de huisarts wel een eigen risico betaald.
 • Aanvullende zorg: ga je naar de fysiotherapeut, diëtist, homeopaat of tandarts en valt de vergoeding onder jouw aanvullende zorgverzekering? Dan ben je voor deze kosten vrijgesteld van het eigen risico.
 • Verloskundige- en kraamzorg: zorgkosten die je maakt vanwege je zwangerschap en bevalling zijn door de overheid vrijgesteld van het eigen risico. Ook de kosten voor een echo vallen onder het kopje verloskundige zorg.
 • Hulpmiddelen thuiszorg: voor hulpmiddelen die je in bruikleen hebt van de thuiszorg is het eigen risico niet van toepassing.
 • Ketenzorg: soms werken verschillende zorgverleners samen om jou te helpen. Dit noemt men ketenzorg. Hiervoor geldt geen eigen risico.
 • Overige zorg: ook bevolkingsonderzoeken en de griepprik worden direct door de zorgverzekeraar vergoed.
Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

3 reacties Welke zorg valt niet onder het eigen risico?
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Bas Vos
  Schreef op om 15:21

  mijn vraag.
  valt het bezoek aan een specialist met verwijsbrief
  van de huisarts onder het eigen risico
  mvg Bas

  Je reageert op
  Bas Vos Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
  • Koen
   Schreef op om 15:29

   Beste Bas,

   Ja voor medisch specialistische zorg betaalt men eigen risico

   Je reageert op
   Koen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
   Sluit scherm Reageer hier op
 • monnik
  Schreef op om 10:11

  Helder stuk koen. Dank

  Je reageert op
  monnik Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws