Wordt een beugel vergoed door de zorgverzekering?

Koen Kuijper 5 reacties

Een beugel wordt normaliter niet door de basisverzekering gedekt. Alleen als er sprake is van een aangeboren afwijking kun je als verzekerde in aanmerking komen voor een vergoeding voor orthodontie vanuit het basispakket. In alle overige gevallen dien je een aanvullende- of tandartsverzekering te hebben met vergoeding voor orthodontie. Lang niet iedere aanvullende verzekering dekt echter orthodontie. Ook kan het voorkomen dat het zetten en onderhouden van de beugel alleen wordt vergoed voor kinderen en jongeren onder de 18 of 22 jaar.

Wanneer wordt orthodontie vergoed?

Basisverzekering

Zoals in de introductie al werd vermeld,  kun je alleen bij speciale gevallen in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van orthodontie vanuit de basisverzekering. Er is dan sprake van een ernstige (aangeboren) afwijking of ernstige standsproblemen van de tanden en/of kaken.

Aanvullende- en tandartsverzekeringen

Als er vanuit het basispakket geen recht hebt op vergoeding voor een beugel voor jou of je kind, dan zijn er eventueel aanvullende zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan met een (gedeeltelijke) vergoeding voor orthodontie.

Sommige verzekeringen betalen de volledige kosten voor orthodontie terwijl anderen een maximum bedrag hanteren per jaar of een maximumbedrag voor de gehele verzekeringsduur. Daarnaast vergoeden andere zorgverzekeraars alleen een percentage van de kosten (bijvoorbeeld 75 of 80 procent). Hieraan is dan vaak ook nog een maximumbedrag gebonden.

Voorbeelden

Hieronder worden twee praktijkvoorbeelden gegeven voor vergoeding van orthodontie:

 • Zorgverzekeraar ‘A’ biedt pakket Top met de volgende vergoeding: 75 procent, € 2.000 (eenmalig). Bij zorgverzekeraar ‘A’ kun je dus maximaal 2000 euro declareren voor orthodontie, van deze rekening wordt 75 procent vergoed. De maximale vergoeding voor deze polis is dus 1500 euro.
 • Zorgverzekeraar ‘B’ biedt een Gezinspakket met de volgende vergoeding: 80 procent, max. € 500 euro per jaar, per gezinslid. In dit geval kan ieder gezinslid die op de polis staat maximaal 500 euro per jaar declareren, waarvan 80 procent van de rekening wordt vergoed.

Belangrijk: in de praktijk wordt bijna altijd onderscheid gemaakt voor de vergoeding van:

De vergoedingen voor kinderen onder de 18 jaar liggen doorgaans hoger dan bij volwassenen en worden door meer zorgverzekeraars en verzekeringen gedekt.

Word ik geaccepteerd voor een aanvullende verzekering?

Dat hangt sterk af van de zorgverzekeraar en de omvang van het gekozen aanvullende pakket. Het kan voorkomen dat er voor bepaalde pakketten een medische selectie van toepassing is. Dat wil zeggen dat de zorgverzekeraar meer wilt weten over jouw medische geschiedenis en huidige zorgbehoeften. Heb je bijvoorbeeld al een beugel (gehad) of heb je op korte termijn orthodontie nodig? Dan is de kans aanwezig dat je wordt geweigerd voor de aanvullende verzekering. In het kader van medische selectie bij zorgverzekeraars, zijn er in principe een aantal scenario’s denkbaar:

 • De zorgverzekeraar hanteert geen medische selectie, zelfs niet voor de wat duurdere aanvullende- en tandartsverzekeringen.
 • De zorgverzekeraar hanteert alleen een medische selectie voor de uitgebreidere pakketten en tandartsverzekeringen.
 • De zorgverzekeraar hanteert alleen een medische selectie voor de (duurdere) tandartsverzekeringen.
 • De zorgverzekeraar hanteert een wachttijd voor een aanvullend pakket of voor een bepaalde vergoeding binnen het aanvullend pakket. Bij sommige zorgverzekeraars moet je bijvoorbeeld eerst zes maanden of één jaar wachten voordat je gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen, zoals tandheelkunde en/of orthodontie.

–> Meer informatie over de medische selectieprocedure

5 reacties

 • DDanique

  Hallo K had even een vraagje een paar maanden geleden is Mn beugel dr te vroeg uit gegaan omdat ik helemaal gek werd van telkens een andere ortho de ene zei dat het goed stond de andere zei van niet en heb K besloten hem dr uit te halen een paar maanden later heb K dr enorme spijt van en vind K mijn tanden heel lelijk omdat een voortand niet recht staat Wat wel zo leek?! Kan je voor de 2de x een beugel nemen en word dat dan vergoed?

 • MMelvin Stuut

  Ik ben van plan voor volgend jaar een beugel te nemen. Slotjes voor boven en onder. Ik ben 39 jaar. Naar wat voor een aanvullende verzekering moet ik kijken om zoveel mogelijk van de kosten te dekken? Is er überhaupt een verzekering die alle kosten de dekt? En zo niet, aan hoe hoeveel extra bijdragen moet ik denken?
  Alvast dank voor de reactie.

 • Aaheddouch

  me beugel wordt niet vergoed omdat ik 36 jaar ben ik heb moet 700 euro betalen is mij te duur kan niet betalen?

  • TTheo

   Mijn beugel

 • KKubra

  ik heb een beugel. en ik ben bijna 18. wat voor verzekering moet ik nemen?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.