Ziekte van Crohn en de zorgverzekering

Ziekte van Crohn en de zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Ziekte van Crohn en de zorgverzekering

Als je leeft met de ziekte van Crohn is het belangrijk dat jouw zorgverzekering goed geregeld is. Je wilt weten op welke medicijnen en hulpmiddelen je recht hebt en of je daarvoor eventueel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Ook wil je weten of je vrij kan overstappen zonder dat een zorgverzekeraar je weigert voor een aanvullend pakket. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan het spijsverteringsstelsel. Ontstekingen kunnen daarbij in het gehele stelsel optreden. De ernst van de ziekte kan sterk verschillen van patiënt tot patiënt. Sommige patiënten hebben nauwelijks klachten en bij hen verloopt de ziekte relatief mild terwijl bij sommigen ziekenhuisopnames (en zelfs operaties) wel eens noodzakelijk zijn.

Medicijnen

De standaard behandeling voor de ziekte van Crohn begint vrijwel altijd met medicijnen die ontstekingsremmend en afweeronderdrukkend werken. Ontstekingen die zijn ontstaan worden afgeremd en het ontstaan van nieuwe ontstekingen wordt voorkomen. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kunnen de ziekteverschijnselen gedeeltelijk of vrijwel helemaal verdwijnen. Helaas kan de ziekte van Crohn met de huidige medicijnen nog niet worden genezen. De medicijnen die patiënten nodig hebben worden door de basisverzekering vergoed. Het kan hier gaan om de volgende typen medicijnen:

  • Milde of krachtige ontstekingsremmers
  • Afweeronderdrukkunde medicijnen
  • TNF-blokkers
  • Antibiotica

Vaak vergoeden zorgverzekeraars echter alleen het goedkoopste merk of de goedkoopste variant van een bepaald medicijn en geldt er voor duurdere merken of varianten een eigen bijdrage. Zorgverzekeraars zijn over het algemeen niet erg transparant met betrekking tot de medicijnen en hulpmiddelen die zij wel en niet volledig vergoeden voor Crohn patiënten. Er wordt aangeraden om bij twijfel telefonisch contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Voor informatie over vergoeding van medicijnen kun je ook terecht op medicijnkosten.nl. Hulpmiddelen Naast medicijnen zijn er ook diverse hulpmiddelen die worden vergoed voor patiënten met de ziekte van Crohn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan drink- en sondevoeding (op medische indicatie) en aan een stoma met bijbehorende materialen. Stomamateriaal wordt over het algemeen volledig vergoed door de basisverzekering. Wel worden zorgverzekeraars in het kader van bezuinigingen steeds moeilijker met het volledig vergoeden van duurdere merken stoma’s of stoma materialen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de drink- en sondevoeding. Neem bij twijfel contact op met de zorgverzekeraar.

Ontwikkelingen in de zorgverzekering

Er is een kleine groep mensen waarbij de ontstekingen niet of nauwelijks worden afgeremd met behulp van medicijnen (therapie refractaire ziekte van Crohn). Voor deze groep is er sinds 1 januari 2014 een behandeling voorwaardelijk toegelaten in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat hier om zogenaamde autologe stamceltransplantatie. Hierbij worden de stamcellen van de patiënt weggehaald. Vervolgens ondergaat de patiënt een behandeling (een soort chemokuur) waarbij bloedcellen in het lichaam worden kapotgemaakt. De gezonde, weggehaalde stamcellen zijn bewaard gebleven en worden vervolgens weer teruggeplaatst in het lichaam. Dit zorgt voor aanmaak van nieuwe, goede bloedcellen. Door de therapie kunnen ontstekingen aan de darmwand langdurig verminderen of zelfs wegblijven. De stamceltherapie is, gezien de risico’s en de kostprijs van de behandeling, alleen bedoelt voor uitbehandelde patiënten bij wie reguliere medicijnen wel werken.

Aanvullende zorg

Voor patiënten met Crohn kan het in sommige gevallen de moeite waard zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor vergoeding van de eigen bijdrage medicijnen of voor dieetadvies. Let wel: voor diegene met de ziekte van Crohn die een goede aanvullende zorgverzekering hebben, wordt het over het algemeen afgeraden om over te stappen. De kans dat een andere zorgverzekeraar je accepteert voor een beter of gelijkwaardig pakket is klein. Dit komt door de medische selectie die meerdere zorgverzekeraars hanteren. Voor leden van het CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) is er een speciale collectiviteitskorting voor aanvullende pakketten en de basisverzekering.

Externe bronnen:

Ziekte van Crohn – Gezondheidsplein.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.