Zorgverzekeraar mag studenten lokken met gratis schoonmaker

Bart Koenraadt 1 reactie

Wanneer het mogelijk is om over te stappen van zorgverzekeringen houden verschillende verzekeraars wervingsacties om nieuwe klanten te trekken. Dit is niets nieuws, zoals een korting op de premie, een cashback actie of een gratis tablet. De Friesland Zorgverzekeraar had in de afgelopen overstapperiode een speciale actie lopen voor studenten. Zo probeerde de verzekeraar studenten te lokken door het aanbieden van een gratis schoonmaakster. Als gevolg van deze actie kwamen er Kamervragen vanuit de SP, waarop minister Schippers op woensdag schriftelijk heeft gereageerd.

Als je als student dus zou overstappen naar de Friesland voor 2014 zou je voor maximaal 3 uur een gratis schoonmaak krijgen.

Enkele SP Kamerleden vinden een dergelijke actie niet kunnen, aangezien veel ouderen hun thuiszorghulp dreigen kwijt te raken en dat de verzekeraar zorggeld gebruikt om studenten hun huishouding te laten doen.

Reactie minister

Minister Schippers reageert als volgt: “Zorgverzekeraars proberen via reclames op radio en televisie en door het aanbieden van cadeaus verzekerden over te halen om over te stappen naar hun zorgverzekering. Het aanbieden van een gratis schoonmaak van maximaal 3 uur bij het overstappen naar De Friesland is een voorbeeld van een dergelijke wervingsactiviteit. Het is aan zorgverzekeraars om hun strategie te bepalen om meer verzekerden aan zich te binden. Zorgverzekeraars dienen hun zorgplicht na te komen. Zij kunnen echter zelf bepalen of en zo ja op welke manier zij reclame maken en hoeveel geld zij hieraan besteden.”

Het lokkertje in de vorm van een aantal uur gratis schoonmaak valt dus onder de noemer: wervingsactie en dit is toegestaan, aldus de minister.

Recentelijk maakte de Telegraaf bekend dat er in 2012 aan 541 miljoen euro is uitgegeven aan promotie, reclame en acquisitie door zorgverzekeraars. Omgerekend naar het aantal overstappers in dat jaar is er 500 euro betaald voor iedere nieuwe klant. Dit komt neer op gemiddeld vijf maandpremies.

Alle wervingsacties

Tot slot vragen de SP Kamerleden naar een overzicht van alle wervingsacties die zijn gevoerd eind 2013 door de zorgverzekeraars. De minister had hier geen antwoord op, maar op ZorgWijzer.nl werd eind december al een dergelijk overzicht gepubliceerd, die je hieronder nogmaals kunt bekijken:

Korting-Zorgverzekering-2014

Wat vind jij van deze actie van de Friesland?

1 reactie

  • SSonja

    Zorgverzekeraars vormen een crimineel syndicaat, gesteund door de overheid.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.