Zorgverzekering kost in 2015 gemiddeld 97 euro

Bart Koenraadt 2 reacties

ZorgpremieVoor 2015 gaat een Nederlander gemiddeld 97 euro per maand betalen voor de zorgverzekering. Dat is een verhoging van maandelijks 5 euro ten opzichte van het huidige jaar. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) berekend op basis van de zorgpremies van alle verzekeraars.

Deze stijging komt lager uit dan tijdens Prinsjesdag werd begroot door het ministerie van Volksgezondheid. De reden daarvan is volgens de NZa dat zorgverzekeraars veel van hun reserves hebben gebruikt om de zorgpremie in 2015 betaalbaar te houden.

Eigen risico

De berekening is gemaakt door de basisverzekering per zorgverzekeraar te nemen bij een eigen risico van 375 euro, zonder eventuele aanvullende verzekeringen. Op ZorgWijzer.nl verscheen al eerder een vergelijkbaar overzicht toen de meeste premies ook al bekend waren gemaakt.

Door het eigen risico vrijwillig te verhogen – naar maximaal 875 euro – kan besparen op de zorgpremie met gemiddeld 25 euro per maand, of te wel 300 euro op jaarbasis. Het risico is echter wel dat er bij een ongeval in een keer 875 euro betaald moet worden aan de zorgverzekeraar.

Stijging

De gemiddelde jaarpremie voor 2015 komt neer op 1162 euro en dat is een stijging van 60 euro ten opzichte van 2014 (1102 euro). De reden van de stijging is dat verzekeraars per 1 januari verantwoordelijk worden voor de langdurige zorg (AWBZ) zoals wijkverpleging. Ook stijgen de algemene zorgkosten die worden doorberekend in de premie. De zorgtoeslag zal voor inkomens tot aan modaal licht gaan stijgen.

31 december

Tot aan 31 december kunnen Nederlanders hun huidige zorgverzekering opzeggen en ze hebben dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe polis uit te zoeken. Als je dit voor het eind van dit jaar regelt, wordt de oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Bovendien heb je als consument altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd na de overstap.

Wil je weten of jij kunt besparen op je zorgverzekering? Raadpleeg dan de zorgvergelijker.

2 reacties

  • Hharr

    Kom niet naar Nederland maar blijf zitten waar U zit.

  • Jjohan van velden

    Hoogeshte heer bart ik kom nasr nederland met 3 kinderen waar van 2 met autichme.Ik zoek hulp en vraag wat voor ons de beste verzekering is.En of alle kosten worden vergoed? Met vtiendelijken gr johanvan velden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.