Zorgwet vrije artsenkeuze binnenkort aangepast ingediend

Koen Kuijper 20 reacties

Tweede KamerNa twee dagen spoedberaad bereikten de VVD en PvdA op 18 december een akkoord over het aanpassen van de afgewezen zorgwet. Eerder deze week, op 16 december, werd de ingediende wet afgekeurd. Zowel VVD en PvdA lijken in dit opzicht water bij de wijn te doen. Bij de aanpassing van de zorgwet staan de volgende twee hoofdpunten centraal:

 • Vrije artsenkeuze zal tot op zekere hoogte gewaarborgd blijven, ongeacht de polis die de verzekerde afsluit
 • Er blijft een goede machtsbalans tussen verzekerde en zorgverzekeraar

Het aangepaste wetsvoorstel zal tegemoet komen aan de zorgen en argumenten die in de kamer aan bod kwamen. Op korte termijn, nog voor de nieuwe Eerste-Kamer verkiezingen, zal de nieuwe, aangepaste zorgwet worden ingediend.

Wat hield het ingediende wetsvoorstel in?

Het afgewezen wetsvoorstel (nummer 33362) heeft betrekking op een drietal onderwerpen:

 • Verbod op verticale integratie, waarmee wordt voorkomen dat zorgverzekeraars zelf zorg mogen verlenen of zorg laten verlenen door zorgaanbieders waarin zij zelf zeggenschap hebben.
 • Regeling van het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee wordt geregeld dat pgb’s voor persoonlijke verzorging en verpleging per 1 januari 2015 uitgekeerd wordt door de zorgverzekeraars.
 • Aanpassing van artikel 13, waarmee zorgverzekeraars in staat worden gesteld om een polis aan te bieden die dure, overbodige of slechte zorg niet langer heeft gecontracteerd en daar ook geen vergoeding voor geeft. Het is dan mogelijk dat zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders, zoals bepaalde klinieken of specialisten helemaal niet meer wordt vergoed. De premie van deze polis, maar ook de zorguitgaven van Nederland, kunnen daarmee flink omlaag. De keuze voor een natura- of restitutiepolis, die niet-gecontracteerde zorg gedeeltelijk (rond de 75 procent) of volledig vergoedt, blijft echter bestaan. Deze polissen zullen echter duurder worden dan de polis die ongecontracteerde zorg helemaal niet vergoed.

Op punt 3 werd het ingediende wetsvoorstel afgekeurd. Drie senatoren van de PvdA stemden dinsdag 16 december onverwachts tegen de ingediende wet, omdat zij de inperking van de vrije artsenkeuze te ver vinden gaan.

Hoe zal de nieuwe zorgwet worden aangepast?

Er zullen een aantal aanpassingen moeten worden doorgevoerd zodat het wetsvoorstel nu wel door de eerste kamer zal worden goedgekeurd. PvdA-leider Samson sprak in de Tweede Kamer over een aantal wijzigingen, namelijk:

 • Goede voorlichting door zorgverzekeraars over de inhoud van de zorgpolis. Wordt hieraan niet voldaan? Dan komen patiënten alsnog in aanmerking voor een hogere vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.
 • Het scherper definiëren van spoedeisende zorg waarbij de artsenkeuze geheel vrij is.
 • Het behouden van de second opinion van specialisten, ongeacht de polis.
 • Ervoor zorgen dat academische zorg altijd gecontracteerd is, in iedere polis.

De kans is groot dat er nu wel een meerderheid zal zijn de eerste kamer, want ook de senatoren waren betrokken bij de spoed-onderhandelingen van de afgelopen dagen.

20 reacties

 • Jjan

  ik ga bij de volgende verkiezingen wel anders stemmen misschien kan de regering iets minder naar het buitenland brengen en eerst eens aan hun eigen volk denken maar als je dat zegt ben je een racist deze regering brengt nederland naar de afgrond en inderdaad rijke worden rijker en arme worden armer wie dit niet ziet is blind of wil het niet zien nederland is een arm land aan het worden kijk maar eens om je heen en niet blind zijn !

  jan

  • Iineke klijn

   helemaal mee eens, mijn zoon verblijft in een asvz instelling, een van de bezuinigingsregels is dat er niemand aanwezig zal zijn op de woongroep tussen 11 en drie uur -smiddags,/snachts is er al niemand aanwezig. Je kind zou maar heel ziek thuis moeten blijven, dan is er niemand die naar hem omkijkt. Lekker spugen, diarree, geen drinken, bezuinigingen en minder geld voor de zorg.

 • Hharr

  De kosten blijven zeker niet beheersbaar, dat zie je nu toch al.
  in 2016 wordt de eigenbijdragen weer hoger en gaat langzamerhand tot 500 euro.
  Maar geen loonsverhoging en indexeringen. En minder huurtoeslag en zorgkosten
  ditm zijn sumiere verhogingen waar je steeds weer wat bij moet leggen, dus men leverd steeds meer in.
  AOW-ers kunnen niets meer bijleggen en lopen terug in geld.

 • Hharr

  De zorgverzekeraars willen niet met verzekerden discussieren over het onderwerp
  hoge eigen bijdragen en dat niemand dit dadelijk nog kan betalen onder de AOW-ers en werkenden.

  Schandalig voor woorden de hogere buffers die zij hebben opgebouwd wordt afgedaan met dit gaat u niets aan. Dus het gaat net zo als met het kiezen van de huisarts die je dadelijk niet zelf meer mag bepalen maar door de zorgverzekeraar wordt opgelegd.

  De verticale intergratie komt er echt langzamerhand aan.

  • PPeters

   Harr domineert de discussies hier volgens mij… 7 keer reageren is een beetje overdreven, lijkt me…

   Overigens snap ik niet zo goed waar jullie je druk om maken. Vrije artsenkeuze blijft gewoon bestaan! Ook in 2016.

   Als je geen budgetpolis wilt waarbij er sprake is van inperking van artsenkeuze. Kies dan voor een naturapolis of internet naturapolis. De premie ligt dan nog altijd erg laag en blijft het goed betaalbaar. Het verschil zal een paar euro per maand zijn.

   Verder snap ik niet dat de zorgverzekeraars er zo van langs krijgen. Weet je hoeveel die artsen verdienen? Mijn specialist rijdt in een Ferrari, zonder gekheid! Weet je hoe dat komt? Omdat die gasten dure en onnodige behandelingen voorschrijven die gewoon door de zorgverzekering worden vergoed. Dat is nou precies waar de overheid met de budgetpolis een einde aan wilt maken! Goede, bewezen zorg inkopen tegen een scherpe prijs. Dan wordt de zorg tenminste vergoed die je echt nodig hebt.

   Dus wees eens blij in plaats van al dat geklaag.

  • Hharr

   Peter,

   Je werkt zeker bij een zorgverzekeraar?
   Ander hadden wij ook in een Ferrari rond kunnen rijden met onze AOW uitkering
   en konden we gewoon blijven leven.Het lijkt wel nodig want alles blijft gewoon hetzelde. U heeft vast geen AOW uitkering, anders had U zeker niet zo gereageerd tegen mij. Bereken alles maar eens goed wat deze mensen over houden. Deregering doet juist voor het volk niets maar juist voor de Ferrari verkop.
   Helaas niet voor de ouderen zorg.
   Als men iets zegt hierover dan is het nooit waar.
   Welke kleur ferrari heeft U?.

  • PPeters

   Ik heb helemaal geen ferarri. Mijn specialist heeft er één, die zijn zakken vult met onnodige behandelingen. Ik heb zelf een AOW’tje en klein pensioen. Ik hou ook bijna niets over aan het eind van de maand.

   En toch vind ik al dat gemekker over de vrije artsenkeuze onzin. De nieuwe budgetpolis wordt geïntroduceerd om een goede reden, namelijk zodat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft.

  • Hharr

   Jammer dat U het niet begrijpt, het gaat niet hierover maar juist over De Uitkering van de AOW waarom moeten wij zoveel premie netalen en worden de ouderen en werkende lrrggezogen van hun spaargeld en pensoentje.

   Je moet wel met harde bewijzen komen helaas hebben wij een AOWtje en een klein pensioentje waar door deze regering te veel wordt afgeroomd. om iedere maand fatsoenlijk te leven.

   Geen indezeringen , geen hoger loon, alleen maar belasting betalen en de huursubsidie en zorgtoeslag worden dit jaar ook al minder, maar dehuren gaan weer omhoog.

 • Hharr

  We krijgen dadelijk de ARMOEDE polis vrienden en kennisen kunnen de reis niet betalen om op bezoek te komen je wordt verder weg gepaatst.

  WAT zou je denken van het parkeergeld ook voor onderzoek Patienten haast niet meer te betalen bij ALLE ziekenhuizen voor. AOW-ers en chronisch zieken.
  Laat de zorgverzekeraar d it ook maar vergoeden voor iedereen.

  De rijkepolis zorg om de hoek. en alles ook parkeren makkelijk kunnen betalen.
  E n nog goed kunnen leven.

 • Hharr

  En als laats zullen de ouderen buiten in de kou staan, want zi hebben geen geld meer
  dat is door de regering weg gehaald en hebben alleen nog AOW ove omalles te betalen wat niet gaat. Als men in een tehuis wort geplaatst met alleen maar AOW DAN HEB JE WEINIG ZAKGELD OVER. om wat te doen daar.

 • Hharr

  Bertus,

  Je ziet het goed.
  De VVD en vel anderen in de wereld komen altijd bijeen, was vroeger al zo om alles te bespreken. En je ziet nu het resultaat.
  De democratie is in Nederland eg en de zorgverzekeraar gaat bepalen wa er in sde zorg gebeurd.
  Geen vrije artsen hier houd dan de democratie op
  Men schoot ineens wakker toen de regering zag datzij de macht gingen verliezen t.o.v. de zorgverekeraars en deze haast vrij spel kregen om alles voor de zorg naar zich toe konden trekken.

  Zij wilden ook de macht van het Persoonlijk Budget naar zich toe trekken en zouden dan weer het wiel moeten uitvinden.

  Nu houd de Sociale verzekerings Bank in opdracht van deze regering dit in 2015 in de hand.(als dit wel was gebeurd, misschien waren we met het PGB wel beter af als de zorgverzekeraars dit gingen betalen?.

  Schande is dat niemand nog iets heeft gehoord van hoe in 2015 alles verloopt voor de zorg van chronich zieken wat de gemeente WMO doet en de zorgverzekraars.
  Het wordt echt een zooitje dadelijk.

  Het appartheidsysteem komt echt zo dadelijk om de hoek kijken.
  De AOW-ers en de chronisch zieken kunnen zich niet bijverzekeren of worden geweigerd.

  De werkende worden extra gepakt en vor alle maal gaat de huur omhoog en alle vaste lasten etc. Maar men krijgt geen indexering of hoer salaris.
  Werkt men over tijd voor tijd en geen extra salaris hiervoor.jammerlijk mgenoeg.
  En zo wordt Nederland gewoon weer in de tang genomen.

  Vroeger was in een communistisch staat alles even duur een pilsje was bij Jantje evenduur als bij Pietjeen zo ging het met meerdere producten die t ijd moest men hier ook maar weer instellen.

  We woren hier armer en armer door dezer regering gemaakt maar als je dit zegd bij de rijkeren onder ons dan moet je niet zeuren en de vriendschap is dan gauw voorij
  .

 • BBertus

  Volgens mij mening word er een apartheids systeem ontwikkeld in de zorg .
  1. De minima ,deze groep kan alleen de basis nog betalen. Geen keuze.
  2. Middeninkomen, deze groep kan zich laag bij verzekeren. Weinig keuze.
  3. Top inkomsten. Deze groep kan alle zorg krijgen die er is zij kunnen zich hoog bij verzekeren.
  Zal mij niet verbazen als er in de toekomst aparte zorg instellingen komen voor arm en rijk. Dit is al terug te zien in de verzorgings complexen voor ouderen.
  VVD plan dat zij al jaren geleden van plan waren splitsing tussen arm en rijk .
  Jaren geleden was er een ziekenfonds grens voor hoge inkomen deze grens moeten ze wat mij betreft weer in werking stellen .
  De toeslagen worden berekend na berekening van het bruto inkomen ,dit zou het netto inkomen moeten zijn ,na aftrek van de vaste kosten zoals huur, belastingen ect. je verplichte kosten.Of het bij rekenen van belasting teruggave het restant wat overblijft daar moet een berekening voor komen ,en dat is in de meeste gevallen bitter weinig . Alleen de rijke worden rijke .
  Met vriendelijke groet Bertus

 • Hharr

  Het afgewezen voorstel was ook te schandalig voor woorden.dat de zorgverzekeraars geen vrije artsen keuze (niet democraties toch) pgb,s wilden gaan verzorgen, etc. de regering had dan in dit opzicht alle macht verloren.

  Verticale intregratie was alleen maar machts belang voor de zorgverzekeraars en wilden ook nog de PGB,s naar zich toe trekken om te gaan uitbetalen. PGB,s worden door de Sociale verzekeringsbank verzorgt in 2015 weer meer bureaucratie.

  Niemand weet nog wat er gaat gebeuren in 2015 als men zorg nodig heeft.
  Nuzitten velen al in de ellende door de zorgverzekeraars en de ouderen en werkenden gaan er financieel haast niets op vooruit alleen maar achteruit ok gezinnen met kinderen moeten weer inleveren.

  De ouderen merken de armoede al de werkenden beginnen nu ook e merken wat deze regering wil geen verhogingen alleen maar inlevern.
  De zorgverzekeraars zouden dan alles in handen hebben, waardoor zij alles wat de verzekering betreft in hun handen lag.(macht misbruik) dit wilde de VVD en PvdA niet

  Ze hadden ook gelijk in dit spoedberaad mee kunnen nemen dat de eigenbijdragen te hoog wordt door deze verzekeraars, maar nee dit is niet gedaan, waardoor veel werkende en niet werkende nog meer in de moeilkheden komen.

 • Hharr

  Veel mensen staan rood bij de banken en die verdienen nog meer schandalig deze regering.Het samenspel tussen geregring en banken is uw dood dadelijk.zonder brod.
  De kerst wordt er niet vrolijker op.

 • Hharr

  adje,
  t is schandalig hoe je wordt uitgeperst.
  Aowtje is maar 721euro isvoor samen1.442 en is veel te laag voo r2x.
  We gaan door deze regering en beeld krijgen als in Rusland.
  Koud en niets te eten dat merken de aow ers al.
  En de banken verdienen goed.

 • Aadje

  Beste Toon,
  Wij zijn een gezin met twee tieners en zitten zo’n €1250,– onder het modaal.
  In 2013 kregen wij nog €1200.– p.j. zorgtoeslag. Aankomend jaar 2015 nóg slechts in totaal €98,–.
  Daarbij is het kindgebondenbudget óók met €27.– per maand verlaagd, oftewel € 330.– per jaar.
  Dat is totaal meer als € 1400.– netto weg.
  En voor de helderheid ons gezamenlijke salaris is niet veranderd.
  Praten we nog niet over de verhoogde basispremie en de huurverhoging die er onherroepelijk komen.
  Ze halen het bij de eenvoudige arbeider steeds maar weg, in plaats bij de groep die meer draagkracht hebben.
  Ik gun bemiddelde mensen een zorgeloos leven, maar hopelijk mag de gewone man óók nog een klein beetje genieten van het leven!!!

  • TToon

   Ik begrijp je situatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg goedkope en goede zorgverzekeringen. Ik krijg 78 euro in 2015 en betaal maar 85 euro per maand en 375 eigen risico. Gewoon een goeie naturapolis. Als mensen eens zouden overstappen, kan men zoveel besparen. Het is ongeloofelijk.

 • AAlex van de Wall

  Deze hele zaak stinkt, en hoe dat komt wel in Nederland is de democratie een grote farce. Een beschaving van een land lees je af hoe de regering zorgt voor de oude en hulpbehoevende onder zijn bevolking. De incompetentie of moet ik zeggen het bijna misdradig gedrag van deze regering en zijn jaknikkers maakt dat ze nu in een spagaat zitten maar met zo,n mentaliteit komen ze hier ook mee weg. Zien we dat niet al jaar na jaar.

 • Aadje

  Gisterennacht werd regelmatig benadrukt dat dit wetsvoorstel de kosten aanzienlijk zou terugbrengen en de basispremie en eigen risico omlaag zou brengen en de kosten beheersbaar en inzichtelijk blijven.
  Wat mijn eenvoudige brein dan niet begrijpt is hoe de premie en eigen risico WEL
  weer met zo’n 7.5% omhoog gaan.
  En de zorgtoeslag enorm wordt gekort!
  Met dit nieuwe gedachtengoed zou de premie juist 7.5 % omlaag moeten gaan en het eigen risico omlaag moeten gaan.
  In plaats van dit voorstel er doorheen te persen, zou het wijselijk zijn de salarissen van zorgverzekeraars en bonussen en allerlei vergoedingen te stoppen.
  En óók nog al de reclame spotjes en sponsor activiteiten te stoppen.
  Dan kan de premie met 20%omlaag…..

  • TToon

   De kosten blijven ook beheersbaar. Dat gebeurt echter pas in 2016, wanneer de wet wordt ingevoerd. Overigens gaat de zorgtoeslag voor veel mensen juist omhoog volgend jaar. De premie zal in 2016 omlaag gaan door de komst van de nieuwe polis en die verwachting geldt ook voor het eigen risico. Wees blij dat de overheid actie onderneemt zodat de zorg voor ons betaalbaar en goed blijft.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.