Zwanger en bevallen; vergoeding vanuit de zorgverzekering

Koen Kuijper 5 reacties

zwanger en zorgverzekeringIs er een baby op komst? Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar de dekking van je zorgverzekering voor alle zorg die komt kijken bij de zwangerschap en de bevalling, zoals verloskundige- en kraamzorg. Hoewel de basisverzekering veel dekt, kan een aanvullende zorgverzekering net even wat meer zekerheid bieden.

Hieronder vind je een opsomming van de zorg en zorgkosten die (mogelijk) komen kijken bij de zwangerschap en bevalling. Daarbij wordt ook uitgelegd of er sprake is van een eigen bijdrage of eigen risico en welke vergoedingen er zijn vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering.

Huisarts en verloskundige

De huisarts kan het eerste aanspreekpunt zijn wanneer je zwanger bent. Je krijgt voorlichting over de zwangerschap en je maakt vervolgens afspraken voor controles en eventuele testen die nodig zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen om direct naar de verloskundige te stappen voor de nodige voorlichting. De verloskundige zal de gehele zwangerschap beschikbaar zijn voor ondersteuning en advies.

 • Vergoeding: bezoeken en consulten bij de huisarts of verloskundige worden gedekt door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Let er wel op of de verloskundige is gecontracteerd door de zorgverzekeraar.

Zwangerschapscursussen

Tijdens je zwangerschap kun je gebruik maken van speciale cursussen die je kunnen helpen voor en tijdens de bevalling. Hierbij kun je denken aan ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen of een cursus borstvoeding (lactatiekundige hulp).

 • Vergoeding: zwangerschapscursussen worden niet uit het basispakket vergoed. Je hebt een aanvullende zorgverzekering nodig met dekking voor preventieve cursussen. Informeer bij de verzekeraar of de gewenste cursus wordt gedekt. Voor de vergoedingen uit de aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico en geen eigen bijdrage.

Echo’s en prenatale test

Er zijn verschillende soorten echo’s, zoals de 8-weken echo, die bedoeld is om de hartslag te meten en om te kijken hoeveel embryo’s er in de baarmoeder zijn. Dan zijn er ook nog de 12- en 20-weken echo, waarbij bijvoorbeeld de ligging van de baby en eventuele aangeboren afwijkingen kunnen worden ontdekt.

Verder zijn er bepaalde zwangerschapstesten, zoals de combinatietest, die al tussen de 11 en 14 weken kan zien of risico is op een aangeboren afwijking. Deze test kan aanleiding geven even voor een vervolgonderzoek, bijvoorbeeld middels de nieuwe Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT).

 • Vergoeding: in principe wordt alleen de standaard 20-weken echo gedekt door de basisverzekering. Over de vergoeding van de 8 en 12-weken echo kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Alleen in bepaalde gevallen worden deze gedekt, bijvoorbeeld je ouder dan 36 bent of als er een medische reden is.  Soms is het medisch noodzakelijk om nog meer (tussentijdse) echo’s uit te voeren. Bij een medische noodzaak worden deze gedekt door de basisverzekering. Verder heb je bij bepaalde medische indicaties recht op de combinatietest voor onder andere downsyndroom en de NIPT. Laatstgenoemde wordt alleen vergoed bij een medische indicatie of bij een positieve combinatietest. Voor de tests is een verwijzing van de huisarts, specialist of verloskundige nodig. Voor echo’s betaal je overigens geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Voor prenatale diagnostiek en  bloedonderzoek betaal je wel een eigen risico.

Bevalling

Als de zwangerschap goed verloopt, heb je voor de bevalling de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Bij een thuisbevalling heb je een kraampakket nodig. Hier zitten allerlei hulpmiddelen voor tijdens de bevalling, zoals matrasbeschermers, onderleggers, verband, watten en ontsmettingsmiddelen. Bij een bevalling in het ziekenhuis (met of zonder medische noodzaak) worden dit soort zaken doorgaans geregeld door de verpleging en verloskundige.

 • Vergoeding: bij een thuisbevalling worden alle verloskundige kosten gedekt door de basisverzekering. Het kraampakket of de losse onderdelen uit het kraampakket kun je zelf aanschaffen. Sommige zorgverzekeraars bieden vanuit de aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor het kraampakket. Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak betaal je een eigen bijdrage voor de verloskamer. Het verschil tussen het tarief voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie en de 208 euro die door de zorgverzekeraar wordt vergoedt is de eigen bijdrage voor de verzekerde. Voor de eigen bijdrage van de poliklinische bevalling kun je jezelf wel aanvullend verzekeren. Alleen als er sprake is van een medische noodzaak krijg je wel een volledige vergoeding voor de verloskundige zorg vanuit de basisverzekering. Er geldt verder geen eigen risico voor verloskundige zorg.

Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg die nodig is bij de geboorte, zoals het assisteren bij de bevalling, de gezondheid van de moeder en baby monitoren en het verzorgen van de baby. Ook huishoudelijke taken kunnen door de kraamverzorgster worden overgenomen. Het aantal uren kraamzorg dat een vrouw nodig heeft, wordt vastgesteld op basis van het landelijk indicatieprotocol kraamzorg (LIK).

 • Vergoeding: kraamzorg wordt gedekt door de basisverzekering voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. De zorg die nodig is, wordt verdeeld over maximaal 10 dagen vanaf de dag van de bevalling. Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage van 4,30 euro per uur (voor een thuisbevalling) en een eigen bijdrage van 34 euro per dag voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Is er wel een medische indicatie? Dan vervalt de eigen bijdrage voor kraamzorg. Het is overigens mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor de eigen bijdragen die gelden voor kraamzorg.  Verder geldt er geen eigen risico voor kraamzorg, alleen voor medische nazorg en geneesmiddelen na de bevalling.

Lactatiekundige zorg

Hoewel de meeste moeders geen problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding, zijn er toch bepaalde situaties waar problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. Lactatiekundige hulp kan dan een uitkomst zijn. Hier valt bijvoorbeeld onder: voorlichting en advies, het aanleggen van de baby’s, en hulp bij onvoldoende melkproductie en/of groei van de baby.

 • Vergoeding: er zijn verschillende zorgverzekeraars die vanuit het aanvullende pakket een vergoeding bieden voor lactatiekundige zorg. .

Fysiotherapie

Na de bevalling kunnen er allerlei kwaaltjes ontstaan in de spieren, botten en/of gewrichten, zoals bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie of oefentherapie kan in dat geval een uitkomst zijn.

 • Vergoeding: voor volwassen is er echter geen dekking vanuit de basisverzekering voor fysio- of oefentherapie, alleen bij bepaalde chronische aandoeningen. Het is wel mogelijk om je voor de kosten van fysiotherapie aanvullend te verzekeren. Voor de aanvullende dekking geldt overigens geen eigen risico en geen eigen bijdrage.

Na de bevalling

Na de geboorte moet de baby binnen vier maanden worden aangemeld bij de zorgverzekeraar van jou of je partner. Omdat kinderen gratis zijn ‘meeverzekerd’ op de polis van één van de ouders is het doorgaans verstandig om de baby in te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgdekking. Partners hoeven overigens niet dezelfde (uitgebreide) dekking te hebben voor de verzekering van het kind. De zorg die nodig is voor kinderen is uitgesloten van het eigen risico.

5 reacties

 • Mmargriet&joon

  bij de 20 weken echo bleek een ernstig hartafwijking te zijn, mijn vrouw heeft diverse prenatale cardio screening gehad van onze dochter. nu wil DSW dit niet vergoeden omdat dit door een kindergeneeskunde is uitgevoerd???? vreemd klopt dit

 • JJiska

  Goedemiddag,
  Ik sta onder toezicht van de gynaecoloog vanwege de vorige zwangerschap waarbij mijn dochtertje ernstig dysmatuur was. Destijds moest ik toen met spoed voor een GUO in een academisch ziekenhuis (omdat ze er pas met 34 weken achter kwamen). Achteraf kreeg ik toen de rekening gepresenteerd met de mededeling dat het onder prenatale diagnostiek valt waar voor je eigen risico geldt.
  Nu moet ik met deze zwangerschap (nu 20 weken) weer naar het academisch ziekenhuis voor een GUO, dit maal vanwege dat er maar 2 in plaats van 3 vaten in de navelstreng zijn aangetroffen tijdens de 20wekenecho. Nu vraag ik mij af wat de wettelijke regeling is hieromtrent.
  Aanvankelijk was mij de vorige keer namelijk verteld door een medewerker van de verzekeraar dat er een aantal uitzonderingen waren waarbij een GUO wel vergoed werd (wat door andere medewerkers weer ontkent werd helaas).
  Volgens mijn gynaecoloog zou het onder gewone verloskundige zorg moeten vallen en wel vergoed moeten worden. Ik kan er helaas niets over terugvinden.
  Zou u mij meer duidelijkheid kunnen verschaffen?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Jiska

 • MMarielle

  Beste,
  Van de zomer ben ik 6 weken te vroeg bevallen. Na 6 weken moest ik dan ook op nacontrole komen in het ziekenhuis, waar ze een echo hebben gemaakt. Nu kreeg ik een dikke rekening. Volgens het ziekenhuis een de verzekeraar valt het onder medisch specialistische zorg en dus onder het eigen risico.

  Klopt dit wel?

  M.v.g.
  Marielle

 • AA. Kleinjan

  Ik mis in bovenstaand stuk de Lactatiekundige ondersteuning bij de borstvoeding.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.