Zorgverzekering 2016

Benieuwd naar de wijzigingen voor 2018? Zorgverzekering vergelijken 2018.

Zorgverzekering in 2016

Alle zorgpremies zijn bekend en de verschillen onderling zijn enorm. Tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekeraar zit een verschil van 28 euro per maand, ofwel 336 euro op jaarbasis.

De kans is groot dat ook jij kunt besparen op je zorgverzekering in 2016. Benieuwd hoeveel? Ga dan naar de zorgvergelijker en vergelijk je huidige polis met de goedkoopste alternatieven.

Zorgpremie in 2016

De bekendmaking van de zorgpremie voor 2016 was dit jaar later op gang gekomen dan ooit. De zorgverzekeraars hebben tot op het laatste moment gewacht, maar dat heeft wel geresulteerd in enorme onderlinge verschillen van de premie.

De gemiddelde premiestijging is voor 2016 wel lager uitgekomen dan is voorspeld door het kabinet. Dat is mede mogelijk door beheersing van de zorgkosten en inzet van eigen reserves.

Wijzigingen in 2016

Wat gaat er wijzigingen binnen de zorgverzekering per 2016? Na Prinsjesdag is het volgende bekend gemaakt door het kabinet:

 • Zorgpremie stijgt gemiddeld met 50 euro, ofwel ruim 4 euro maandelijks
 • Eigen risico stijgt naar 385 euro
 • Zorgtoeslag stijgt met 71 euro
 • Inkomensafhankelijke bijdrage daalt naar 6,75 procent

Stijging eigen risico

Net als de premie stijgt in 2016 ook het eigen risico van de zorgverzekering met 10 euro, naar 385 euro. De hoogte van het eigen risico wordt jaarlijks bepaald door het kabinet en stijgt mee met de zorgkosten.

Het eigen risico is wettelijk verplicht en kan vrijwillig worden verhoogd met maximaal 500 euro, om een korting op de premie te ontvangen.

Inhoud basispakket

Welke wijzigingen worden voor het basispakket van de zorgverzekering in 2016 doorgevoerd:

 • Sportarts wordt onderdeel van het basispakket
 • Nieuwe soort zorgpolis voor chronisch zieken
 • Inkomensafhankelijke bijdrage daalt voor werknemers
 • Inkomensafhankelijke bijdrage stijgt voor zelfstandigen
 • Prenatale chirurgie bij een open ruggetje
 • Vervolgtesten bij positieve NIPT

Het laatste nieuws

 • Longkankermedicijn vanaf maart in basispakket

  Het medicijn Nivolumab tegen uitgezaaide longkanker wordt vanaf maart 2016 vergoedt door de basisverzekering. Minister Schippers maakte nieuwe afspraken met de fabrikant over een lagere prijs per patiënt. In 2015 werd nog besloten om het middel niet te vergoeden, omdat de vraagprijs van 134.000 euro per patiënt te hoog zou zijn.

  Met Nivolumab kunnen uitbehandelde patiënten gemiddeld drie maanden langer leven. Patiënten die goed op het middel reageren kunnen zelfs enkele jaren langer leven en bovendien met minder bijwerkingen.

  Lees meer
 • Zorgverzekeraars slepen NZa voor de rechter

  De drie grootste Nederlandse zorgverzekeraars slepen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter. De verzekeraars zijn het niet eens met een publicatie van de toezichthouder. In het rapport stond namelijk dat gemiddeld één op de vier vragen vragen aan de klantenservice verkeerd beantwoord werden. Door het openbaar maken van het rapport zouden de zorgverzekeraars in een kwaad daglicht worden gezet.

  Het college van beroep voor het bedrijfsleven doet vrijdagmiddag 15 januari een uitspraak over de kwestie.

  Lees meer
 • Meer Nederlanders wisselen van zorgverzekeraar in 2016

  In 2016 zijn ongeveer 1,2 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is iets meer dan in 2015, blijkt uit een analyse van Vektis.

  De stijging van het aantal overstappers is opvallend te noemen omdat er dit jaar minder aandacht was voor de zorg en de zorgverzekering. Er werden ook minder reclames uitgezonden dan in voorgaande jaren.

  Lees meer
 • Premie zorgverzekering dubbel afgeschreven?

  Als je bent gewisseld van zorgverzekeraar, kan het zijn dat je in de eerste maand van het jaar te maken krijgt met een dubbele afschrijving van de zorgpremie. Dat komt doordat de opzegging van je oude zorgverzekering nog niet volledig is verwerkt.

  Gelukkig wordt de teveel betaalde premie altijd netjes teruggestort op je rekening. Dat kan echter even duren. Je kunt er daarom voor kiezen om het bedrag te storneren, ofwel terug te boeken naar je rekening.

  Lees meer
 • Komende dagen half miljoen overstappers zorgverzekering

  Verzekerden wachten dit jaar tot de laatste paar dagen met het overstappen van zorgverzekering. De verwachting is dat meer dan de helft van alle overstappers wacht tot de dagen na kerst. Dat komt neer op ongeveer een half miljoen mensen.

  De grootste groep consumenten, ongeveer 70 procent van de bevolking, is nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Dat terwijl er vorig jaar gemiddeld 70 euro per verzekerde werd bespaard.

  Lees meer
 • Laatste kans: zorgverzekering vergelijken en overstappen

  Tot aan de jaarwisseling is het mogelijk om nog over te stappen van zorgverzekering, waarbij de huidige verzekeraar automatisch wordt opgezegd. Uit recente overstapcijfers van ZorgWijzer.nl blijkt dat er tot wel 250 euro bespaard kan worden op de zorgpremie. Dit is mogelijk door de hoge onderlinge verschillen per verzekeraar.

  De verwachting is dat er uiteindelijk 1,2 miljoen Nederland zijn overgestapt voor 2016.

  Lees meer

Video