Zorgverzekering niet betaald door 330.000 Nederlanders

Zorgverzekering niet betaald door 330.000 Nederlanders

Artikel door: Koen Kuijper - 9 reacties

Zorgverzekering niet betaald door 330.000 Nederlanders

Er zijn nog steeds veel Nederlanders die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen. Het aantal wanbetalers neemt de laatste jaren zelfs toe. Zo waren er in 2010 nog ruim 267.000 wanbetalers, maar dat aantal is inmiddels opgelopen tot bijna 330.000. Dat blijkt uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Wanbetalers zijn verzekerden die een betalingsachterstand hebben van zes maanden of meer bij hun zorgverzekeraar. Zij zijn door hun verzekeraar aangemeld bij het Zorginstituut Nederland en vallen onder de Regeling Wanbetalers. De verzekerde betaalt niet langer de premie van de verzekeraar, maar een bestuursrechtelijke premie die neerkomt op 152,53 euro per maand (2015). Als de wanbetaler niet betaalt, zal het Zorginstituut via de werkgever of uitkeringsinstantie beslag leggen op het inkomen. Ook kan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de zorgtoeslag inhouden.

Aantal wanbetalers

Hieronder zie je het aantal wanbetalers (x 1.000) in de afgelopen jaren. Het precieze aantal wanbetalers in 2015 is pas volgend jaar bekend.

Aantal wanbetalers

Lees ook: Wat is de regeling wanbetalers

Een wanbetaler blijft wel verzekerd voor zorg, maar heeft alleen recht op een vergoeding die wordt gedekt door de basisverzekering. Als de oude schuld is afbetaald, wordt de verzekerde afgemeld bij het Zorginstituut en betaalt hij/zij weer een ‘normale’ premie. De verzekerde mag dan ook weer overstappen.

De totale schuld van wanbetalers in Nederland loopt op tot 750 miljoen euro.

Onverzekerden

Het aantal onverzekerden, ofwel, mensen zonder zorgverzekering, nam de afgelopen jaren wel af. Begin 2015 telde de overheid nog 29.454 onverzekerden. In 2011 bedroeg dat aantal nog bijna 58.000. Opvallend genoeg steeg het aantal onverzekerden wel met 2,5 procent tussen 2013 en 2014.

Het afsluiten van een zorgverzekering is sinds 2006 verplicht voor alle Nederlanders. Sinds 2011 ziet de overheid er middels de ‘Wet opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering’ ook sterk op toe dat deze regel wordt nageleefd.

Lees ook: Zorgverzekering niet voor iedereen verplicht

9 reacties

 • NNiels Hinse

  Omdat ze niet kunnen betalen gezien ze zijn afgesloten van het bancaire betaalsysteem misschien?

 • JJan van den Hoek

  Bij het afschaffen van de eigen bijdrage zal de zorg toeslag fors dalen, dat vertellen ze je niet hoor.
  En het aantal van 329.000 niet betalende zal enorm toe gaan nemen, ik schat dat dit in 2018/19 uit zal gaan komen op 390.000 tot 400.000

 • MMarcellus

  Dit betekent dat iedere wanbetaler €227,- aan schuld heeft. Valt me nog mee. Maar de premies zijn bizar hoog dus kun je dit verwachten. 20 jaar terug betaalde je voor , ziektekostenverzekering en aanvullend pakket ca. 40 gulden! Da’s een verhoging van ca. 500% in 20 jaar tijd. En is die zorg nu echt met, laten we zeggen, 100% verbeterd?

 • EEdwin

  Wat een logica mensen kunnen de premie niet meer opbrengen en we verhogen de premie met een boete. Waardoor je die mensen nog meer in de financiële problemen helpt.
  Vertel mij nou eens de logica hiervan?

  • YYvonne

   Helemaal met je eens Erwin. Hebben ze goed over nagedacht:(

  • MMeesters

   Edwin, niet meer kunnen of willen opbrengen?! Daarin zit nogal een verschil. Mensen die hun premie niet meer kunnen opbrengen dienen gewoon een slimme betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar. Dat doe ik zelf ook. Dan wordt ik niet aangemeld en hoeven ze ook geen hogere premie of boete te betalen. Maar nee hoor… men wacht en wacht met betalen net zo lang tot men wordt aangemeld. Dikke bult, eigen schuld. Mensen tref een betalingsregeling.

   Bovendien krijgen mensen met een laag inkomen (zoals ik) zorgtoeslag, doorgaans goed voor 80 tot 90 procent van de premie. Veel mensen snappen echter niet dat de zorgtoeslag bedoeld is ter compensatie voor de premie en niet voor de boodschappen. Mensen, hou dit geld apart! Dat doe ik ook. Daarmee voorkom je hoge boetes.

  • Kkaas

   Precies, komt bij mij ook echt niet door. Maar blijkbaar zijn wij onlogisch 😀
   Hoe dan ook zorg moet gratis zijn. We zijn allemaal mensen en naar het ziekenhuis moet gratis zijn. Hetzelfde voor water, mens hun primaire behoefte kost geld en als je niet betaald wordt je afgesloten. Nice dus kortom je kan dood gaan als je niet betaald. 2017 en nog steeds draait alles om macht en geld. Ik betaal helemaal nergens meer voor en hoop dat de rest van nederland hetzelfde gaat doen want wij mensen hebben de macht en niet de corrupte bedrijven. Criminaliteit is het.

 • CC

  Wat willen ze ook…met een inkomen van iets over de 900 euro hou je amper geld voor eten over…ze mogen blij zijn dat er nog mensen betalen…nu al betalen er veel niet en En toch hebben ze een winst van ik weet niet hoeveel…RARA hoe kan dat…laten ze blij zijn dat ik met mijn uitkering WAO minima nog wel elke maand betaal,maar ik weet niet hoe ik het volgend jaar nog moet redden,als er weer een verhoging komt…denk dat ik dan ook onder de wanbetalers zal vallen of ik wil of niet.

  • JJasmin

   Je vergeet te noemen dat de uitkering nu € 914.50 per maand bedraagt
   En dat je een Zorgtoeslag kunt aanvragen die bij dit inkomen € 78 per maand is.
   In 2016 gaat dat naar alle waarschijnlijkheid € 84 bedragen maar stijgen ook de premies voor de verzekering.

   Hoeveel betaal je dan echt zelf?
   Premie 100 – zorgtoeslag = het bedrag wat je zelf zult moeten betalen.

   Maar ik heb het met je eens dat de lonen en de uitkeringen zijn achtergebleven.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.