Budget zorgverzekering: goedkoop is duurkoop

- 0 reacties

PolisbladEen groot aantal Nederlanders die vorig jaar voor een budgetpolis hebben gekozen, hebben nu te maken met financiële problemen. Ongeveer 14.000 mensen met een dergelijke zorgverzekering kregen te maken met extra betalingen en bijdragen van gemiddeld 450 euro, omdat hun zorgpolis bepaalde zorgkosten niet volledig dekte. Dat blijkt uit cijfers van zorgverzekeraars en berekeningen van het AD.

Veel mensen sluiten een budget zorgverzekering af, omdat deze doorgaans 10 euro per maand goedkoper is dan een reguliere naturapolis. Sommigen vergeten echter dat er bij de  budgetpolis geen sprake meer is van vrije artsenkeuze. De verzekerde is namelijk voor planbare ziekenhuiszorg aangewezen op een select aantal ziekenhuizen en klinieken. Onder planbare zorg verstaat men bijvoorbeeld een knie- of staaroperatie. Consumenten weten dus vaak niet wat voor soort zorgverzekering ze precies kiezen en ondergaan vervolgens uit onwetendheid behandelingen bij ziekenhuizen en zorgaanbieders die eigenlijk niet zijn gecontracteerd op basis van de polisvoorwaarden. In dat geval dient de verzekerde zelf een deel van de rekening te betalen, omdat de zorgverzekeraar slechts een percentage van de behandeling vergoedt.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de websites van zorgverzekeraars worden verbeterd, maar dat verzekerden zelf ook alerter worden. ZorgWijzer.nl heeft de verschillen tussen de budgetpolis, de reguliere naturapolis en de restitutiepolis met vrije zorgkeuze in kaart gebracht.

0 reacties op: “Budget zorgverzekering: goedkoop is duurkoop”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.