’10 euro eigen bijdrage voor bezoek huisarts’

HuisartsMoet er in de toekomst 10 euro voor ieder huisartsbezoekje uit eigen zak betaald worden? Als het aan Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekeringen, ligt wel. Hij pleit sterk voor een eigen bijdrage van 10 euro voor ieder bezoek aan de huisarts, ongeacht of er wel of geen medicijnen worden voorgeschreven. ‘Alleen op die manier kunnen we de stijgen van zorgkosten op langere termijn beheersbaar houden’, zegt van de Ven. Volgens de hoogleraar hebben patiënten helemaal niet door hoe duur hun behandelingen zijn. Veel mensen gaan daarom voor ieder witwasje naar de huisarts terwijl achteraf blijkt dat er niets aan de hand is. ‘Het is winkelen zonder kassa’, zei van de Ven tegen de Telegraaf.

Hij is van mening dat een eigen bijdrage van tien euro een goede oplossing is om te voorkomen dat mensen onnodig naar de huisarts gaan. ‘Wie echt wat heeft, betaalt graag een tientje’. Ook vindt hij dat patiënten een bedrag van 50 euro moeten neertellen, zodra zij door de arts worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Die 50 euro zou dan van het eigen risico (wordt 385 euro in 2016) moeten worden afgetrokken. Uit eerdere onderzoeken is echter gebleken dat het verplichte eigen risico juist leidt tot het mijden van zorg.

Lees ook: Verzekerde mijdt zorg vanwege te hoog eigen risico

Onverstandig

Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), vindt een eigen bijdrage voor de huisarts onverstandig en oneerlijk. ‘De zorg is al duur genoeg en wordt alleen maar duurder met dergelijke maatregelen’. Ze vreest bovendien dat mensen dan niet meer naar de huisarts durven gaan, omdat er dan een financiële drempel is. Huisartsen nemen slechts 3,5 procent in van het totale zorgbudget, maar kunnen 94 procent van alle klachten zelf behandelen.

Ook de SP heeft felle kritiek op van de Ven: ‘hier is absoluut geen meerderheid voor te vinden’, zegt de partij.

Minder bemoeienis

Zorgverzekeraars gaan zich de komende tijd minder bemoeien met huisartsenzorg. Dat blijkt uit een akkoord dat op 5 oktober in Driebergen werd gesloten door huisartsen, belangenverenigingen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid. Zo wordt er gestopt met het belonen van bepaalde behandelmethoden. Ook mogen artsen nog maar beperkt bepalingen in zorgcontracten opnemen waardoor huisartsen een beloning krijgen voor het voorschreven van bepaalde medicijnen voor een onderzoek van specifieke laboratoria die de verzekeraar beheert.

Eerder dit jaar kwamen meer dan 7.000 huisartsen in actie tegen de ‘groeiende macht’ van de zorgverzekeraars, die steeds vaker op de doktersstoel zouden gaan zitten. Het is daarom niet gek dat de LHV erg blij is met het gesloten akkoord. Opvallend genoeg zegt ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) tevreden te zijn met de gemaakte afspraken.

Uit het basispakket

In april leek het er even op dat de huisarts niet altijd meer volledig zou worden gedekt door de basisverzekering, omdat duizenden artsen een conceptcontract van de zorgverzekeraar niet wilden ondertekenen. Op Prinsjesdag is bekend geworden dat de huisarts in 2016 in ieder geval onderdeel blijft van het basispakket, zonder eigen betalingen. Maar of dat de komende jaren ook zo blijft, is lang niet zeker.

Lees ook: Huisarts niet meer vergoed in 2016?

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

10 reacties ’10 euro eigen bijdrage voor bezoek huisarts’
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Azad
  Schreef op om 08:32

  Wie is Wynand van de Ven ? om over de portemonnee van heel nederland mag beslissen eigenlijk ? is het niet de tijd dat er iemand de beslissingen in de handen krijgt dat zorgkosten goedkoper kan maken en verplichte eigenrisico af kan schaffen ? want jij betaalt nergens in Europa zo’n hoge basis premie , en eigenrisico bestaat niet eens in de buurlanden van NL , als Belgie en duitsland en Engeland het lukt om veel meer als overheid bij te dragen aan de zorgkosten van de bevolking , moet het ook de rijke Nederlandse overheid ook lukken !

  Je reageert op
  Azad Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Droste
  Schreef op om 10:12

  Ik ga zelf niet graag naar de huisarts. Meestal blijkt dan ook nog dat een klacht (niet in een keer) verdwijnt of later terugkomt. Een schimmel. Een zalf die niet afdoende helpt. Een blaasontsteking. Die terugkomt. . Oogontsteking. Een pigmentplek die op kanker zou kunnen wijzen. Maar dan onschuldig blijkt.

  Het onderwerp “waar voor je geld” komt dan al gauw in de spreekkamer. Zonde van de tijd die een huisarts beter aan de diagnose en zorg kan besteden.

  Je reageert op
  Droste Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Johannes1946
  Schreef op om 20:37

  Wynand van de Ven Hoogleraar zorgverzekeringen moet zijn huiswerk is beter gaan maken,de kosten van de Huisartsen is een fractie van wat je bij de heren specialisten moet betalen.
  Dit voorstel van €10,- is te gek voor woorden chronisch zieken worden dan het kind van de rekening,en die zullen dan de noodzakelijke zorg gaan mijden.

  Je reageert op
  Johannes1946 Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • petra
  Schreef op om 19:54

  Dat wordt nog meer zorgmijders! Tenzij mensen geld hebben. En de chronisch zieken hebben meestal weinig inkomen en moeten regelmatig voor controle naar de huisarts. Gevolg de zorgkosten gaan stijgen ten gevolge van te laat of niet naar de huisarts gaan.

  Je reageert op
  petra Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • soliman
  Schreef op om 01:46

  Op de plaats dat u komt met idee dat wij moeten meer gaan betalen , denk u aan op alle vals vacatures die komt uit ziekenhuizen en zorg verzekeraars naar onze brieven bus, daar gaan wij kapot van .
  Als naar specialist gaat zit hij met je ongeveer 10 munten , stuurt hij vacatuur naar ziekenfonds 30 munten.
  Als naar huisarts gaat , stuurt hij of zij naar de apotheek , dan hoor je moet eigen bijdragen betalen of moet je alles betalen. voor de medicijnen komt misschien uit China.
  sorry voor mijn NL

  Je reageert op
  soliman Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Simon
  Schreef op om 17:40

  Het is bij het dievengilde dat zich overheid danwel regering noemt altijd zo, dat degenen met de dikste portemonnee verzinnen en beslissen hoeveel geld mensen met een lager inkomen als zijzelf moeten betalen aan lasten en premies. Laten we het eens omdraaien: Die 10 euro geldt natuurlijk niet voor huishoudens die van minder als 25.000 euro per jaar rond moeten komen. Huishoudens waar iets meer als 25.000 euro per jaar binnenkomt kunnen het wel betalen, maar dat hoeft natuurlijk alleen als de arts vind dat er geen goede reden was voor artsbezoek. Huishoudens waar meer als 50.000 euro per jaar binnenkomt betalen dubbel premie voor de zorgverzekeraar, en ook het eigen risico wordt verdubbeld. Verdien je meer als 100.000 per jaar ? Dan bedraagt de premie voor de ziektenkostenverzekeraar 10% van je inkomen, en je eigen risico wordt vertienvoudigd. Kun je evengoed nog in ‘n villa wonen, ‘n dikke auto rijden en 3x per jaar op vakantie, en hou je evengoed nog genoeg geld over om aan andere leuke dingen of goeie doelen te besteden ! Stelletje lapswanzen in Den Haag, kijk eens niet naar hoeveel je zelf te besteden hebt, maar leef je eens in in mensen die van weinig geld rond moeten komen, die niet eens op vakantie kunnen, en aan het begin van de maand weer rood staan als hun vaste lasten van hun rekening afgeschreven zijn, terwijl ze die maand ook nog boodschappen moeten doen !

  Je reageert op
  Simon Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Keko
  Schreef op om 08:15

  Die 10 euro kan ik me in vinden. Ik heb ook wel eens het idee dat veel mensen onnodig vaak naar de HA gaan. De kosten van de verwijzing snap ik dan weer niet. Kennelijk is er echt iets aan de hand waardoor de HA je verwijst naar een specialist.
  Overigens zou die 10 euro zeker niet moeten gelden voor de zorg van kinderen.

  Je reageert op
  Keko Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • corrie Bijkerk
  Schreef op om 21:18

  Hoogleraar van de Ven moet eens uit de universiteit komen en zich onder de gewone bevolking begeven.
  Wie bepaalt de prijs van de medicijnen?
  Wie bepaalt het tarief van de specialisten?
  Wie heeft alle behandelcode’s in het leven geroepen?
  Niet Jan met de pet hoor maar die hoge heren die zorg zou onnodig duur maken.

  Je reageert op
  corrie Bijkerk Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • martijn
  Schreef op om 22:54

  Belachelijk, veel mensen die het niet kunnen betalen zullen thuisblijven ondanks klachten, niet normaal belachelijk je betaald je al rot aan de verzekering en dan dit soort ideeen,

  Je reageert op
  martijn Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Van Esch
  Schreef op om 17:53

  invoeren, zo snel mogelijk

  Je reageert op
  Van Esch Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Vrije zorgkeuze


Het laatste nieuws