Fibromyalgie; zorg en de zorgverzekering

Koen Kuijper 32 reacties

Fibromyalgie is een aandoening die zich kenmerkt door lichamelijke en/of psychische klachten, zoals spierpijn, gewrichtspijn, pijn in het bindweefsel, hoofdpijn en drukpijn (bepaalde punten), maar ook vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen kunnen een rol spelen.

De aandoening wordt verder gekenmerkt door een andere pijnverwerking bij de patiënt. Dat wil zeggen dat pijn sneller of als erger wordt ervaren. Pijn kan ook langer duren of uitstralen naar een groter gebied.

Lees ook: Zorgwijzer fibromyalgie

Fibromyalgie is niet levensbedreigend, maar wordt door veel patiënten ervaren als een aandoening die het leven wel op zeer negatieve wijze kan beïnvloeden. De juiste zorg, hulp en ondersteuning is daarom erg belangrijk. Fibromyalgie wordt erkend door de World Health Organization (WHO).

In dit artikel bespreek ik:

 • Welke zorg- en behandelvormen worden toegepast bij patiënten met fibromyalgie
 • Welke vergoedingsmogelijkheden er zijn voor deze zorgvormen. Er wordt dan gekeken naar de standaard verstrekkingen vanuit de basisverzekering en de vergoedingen uit de ’optionele’ aanvullende pakketten.

Vooral ten aanzien van het tweede punt merk ik dat er nog veel onduidelijkheid en onwetendheid bestaat.

Welke zorgvormen zijn er en wordt het vergoed?

Hoewel er geen medische oplossingen zijn ter genezing van fibromyalgie, kan de aandoening wel aangepakt worden met verschillende behandelmethoden en therapieën. Deze kunnen goede ondersteuning bieden bij het omgaan met de klachten en de kwaliteit van het leven verbeteren.

Huisarts

Voor vrijwel alle gezondheidsklachten is de huisarts het eerste aanspreekpunt. De huisarts kan een diagnose stellen, behandelmogelijkheden bespreken, maar ook doorverwijzen naar een specialist of zorgverlener zoals een reumatoloog, psycholoog of fysiotherapeut. Bij fibromyalgie kan de huisarts en zijn/haar praktijkondersteuner tevens ondersteuning bieden bij het omgaan met de aandoening.

Vergoedingsmogelijkheden
Basisverzekering Aanvullende verzekering
De huisarts wordt uitsluitend uit de basisverzekering vergoed. Je betaalt bovendien geen eigen risico voor bezoeken en consulten. Niet van toepassing.

 Medicijnen

Medicijnen die worden voorgeschreven bij fibromyalgie hebben vaak een pijnstillend en/of ontstekingsremmend effect en kunnen (soms) een positief resultaat boeken bij lichamelijke klachten. Ook bij slaap- en stemmingsproblemen zijn er een aantal medicijnen die soms effectief kunnen zijn. De huisarts en/of reumatoloog zal kijken welke klachten je hebt en (in overleg) bekijken welke medicijnen in jouw geval zouden kunnen werken. In het overleg met de arts komen ook de voor- en nadelen (bijwerkingen) van het gebruik van medicijnen aan de bod.

Vergoedingsmogelijkheden
Basisverzekering Aanvullende verzekering
Geneesmiddelen worden voor een groot deel door de basisverzekering gedekt. Je betaalt in veel gevallen eerst het eigen risico. Voor bepaalde medicijnen, zoals merkmedicijnen kan een eigen bijdrage van toepassing zijn. Dan betaal je een deel van de medicijnkosten zelf. Een aanvullende verzekering kan deze eigen bijdrage dekken.

 Fysio-en oefentherapie

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van houding en beweging en kan helpen bij het stimuleren van het beweeggedrag. Bovendien kan hij/zij gericht advies en oefeningen (mee)geven ten aanzien van het uithoudingsvermogen en de belastbaarheid van het lichaam. Ook een oefentherapie kan op dit vlak uitkomst bieden.

Er zijn ook fysiotherapeuten en oefentherapeuten die deskundig zijn in het behandelen van pijn- en vermoeidheidsklachten in combinatie met psychosociale problemen. Deze psychosomatische (oefen)therapeuten kunnen de patiënt begeleiden bij het vinden van een juist evenwicht tussen inspanning en ontspanning en in de belastbaarheid van het lichaam.

Verschillende oefentherapeuten kunnen worden gevonden worden via het netwerkchronischepijn.nl en vvocm.nl.

Vergoedingsmogelijkheden
Basisverzekering Aanvullende verzekering
Dekking voor fysio- en oefentherapie vanuit de basisverzekering is alleen mogelijk voor jongeren (< 18 jaar) en mensen met een aandoening die op de lijst van chronische aandoeningen staat. Voor volwassen met andere aandoeningen en klachten is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie/oefentherapie nodig.

Ergotherapie

Ergotherapeuten kunnen hulp bieden bij het oplossen van problemen bij de dagelijkse bezigheden, zoals op werk, school, in het huishouden, maar ook in de vrije tijd. Een ergotherapeut kan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij deze activiteiten helpen te vergroten. Dat kan worden bewerkstelligd met adviezen, aanpassingen en hulpmiddelen.

Vergoedingsmogelijkheden
Basisverzekering Aanvullende verzekering
Iedereen heeft in principe recht op 10 uur ergotherapie per jaar vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is wel van toepassing. Er zijn diverse aanvullende vergoedingen voor ergotherapie. Het eigen risico wordt niet gerekend.

Alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen

Er zijn een zeer groot aantal alternatieve en complementaire geneeswijzen. Deze geneeswijzen hebben doorgaans geen wetenschappelijke basis, maar dat wil niet direct zeggen dat ze geen effect zouden kunnen hebben. Complementair wil zeggen dat de geneeswijze als aanvulling wordt gebruikt op de reguliere geneeskunde. Dit komt in de praktijk het meest voor bij behandeling van fibromyalgie. Met jouw arts kun je bespreken of je dergelijke aanvullende/alternatieve behandelmethodes zou kunnen proberen. Ook kan besproken worden of alternatieve geneesmiddelen (homeopathisch of antroposofisch) of vitaminesupplementen (D en Q10) een toegevoegde waarde kunnen bieden.

Vergoedingsmogelijkheden
Basisverzekering Aanvullende verzekering
Er zijn geen dekkingsmogelijkheden voor alternatieve geneeswijzen. Er zijn een groot aantal alternatieve geneeswijzen. Of dekking kan plaatsvinden hangt af van het aanvullende pakket en of de zorgverzekeraar de beroepsvereniging van de behandelaar/therapeut erkend.

Overige zorgvormen

Verder kan ook de psycholoog uitkomst bieden bij de behandeling van psychologische problemen die in combinatie met de aandoening kunnen voorkomen. Psychologische zorg kan helpen om meer grip te krijgen op de gevolgen van de aandoening, zoals stemmingswisselingen, angst en frustraties. Een voorbeeld van een therapie die vaak goede resultaten boekt bij fibromyalgie is cognitieve gedragstherapie. Tot slot kunnen ook de zorgverleners van toegevoegde waarde zijn:

 • Reumatoloog: medische onderzoeken en behandeling van reumatische ziektes, het adviseren over medicatie en doorverwijzing naar gespecialiseerde centra (teamzorg)
 • Reumaverpleegkundige: voorlichting over het bevorderen van het zelfmanagement (zoals energieverdeling en uitvoeren van activiteiten) en doorverwijzing naar andere zorgverleners
 • Maatschappelijk werker: ondersteuning bij het omgaan met problemen in de sociale omgeving (gezin en werk).
 • Teamzorg: combinatie van therapieën, zoals oefentherapie en cognitieve gedragstherapie

Patiëntenvereniging

Sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor de maandelijkse of jaarlijkse lidmaatschap die je betaalt aan de patiëntenvereniging. Voor fibromyalgie is dit de Nationale Vereniging voor fibromyalgie-patiënten “Fibromyalgie en Samenleving” (F.E.S.).  Informeer voor de zekerheid bij jouw zorgverzekeraar of er vergoedingsmogelijkheden zijn.

Meer informatie

De St. Maartenskliniek heeft een handige Zorgwijzer geschreven voor fibromyalgie-patiënten.

32 reacties

 • MMerea Chinn

  Ik begrijp niet waarom fibryologie niet op de lijst van chronische aandoeningen staat. Wie gaat hierover want dit klopt gewoon niet. Men begrijpt denk ik niet hoe het is om met spastische spieren en hpge spiertonus te leven. Ik heb fibro in het hele lichaam van nek tot mijn kuiten. De klachten zijn progressief en ik ben erg gebaat bij fysio/trigger point dry needling, bijv. 1 x in de week. Ik kan echter geen 52 wkn fysio in een jaar veroorloven. Ik moet met pijn leven en pijnstillers slikken met alle gevolgen van dien voor mijn nieren, terwijl de zorgverzekeraars dit gewoon dienen te erkennen als chronische aandoening en op de chronisch aandoening lijst horen te zetten. Fysiotherapie maakt de ziekte en pijnklachten wat draaglijker. Iemand met CP en spastische spieren heeft hier toch ook recht op!! Voor sommige mensen is fibro net zo slopend ook voor de pezen en gewrichten. Dit heeft gewoon met geld te maken en winst. Erken Fibromyologie aub. Een moedeloze fibromyologie patiënte.

 • Ssabine

  Ik had graag gelezen welke zorgverzekeraar goed is voor fibromyalgie patienten. Ik ben na het lezen van deze info niet wijzer geworden. Welke zorgverzekering 2017 kan ik het beste afsluiten voor hulp en vergoeding voor mijn fibromalgie. Dit jaar heb ik voornamelijk zelf voor de kosten moeten opdraaien, zoals onderzoek in het ziekenhuis, ergotherapie, revalidatie etc…

 • Ssabine godding

  Ik had graag gelezen welke zorgverzekeraar goed is voor fibromyalgie patienten. Ik ben na het lezen van deze info niet wijzer geworden. Welke zorgverzekering 2017 kan ik het beste afsluiten voor hulp en vergoeding voor mijn fibromalgie. Dit jaar heb ik voornamelijk zelf voor de kosten moeten opdraaien, zoals onderzoek in het ziekenhuis, ergotherapie, revalidatie etc…

 • CCindy

  Het is jammer dat deze aandoening niet op de chronische lijst staat omdat bindweefsel en trikkerpoint therapie bij de fysio wel degelijk verlichting geven waardoor de kwaliteit van mijn leven beter is dan daarvoor. Daarnaast helpt voor mij sporten onder begeleiding en op je voeding letten ook. Helaas heeft elke fibromyalgie patiënt andere klachten waardoor hetgeen voor de ene werkt voor de ander niet hoeft te werken daarom is het zo complex. Zorgverzekeraars zouden hier best meer aandacht aan mogen besteden.

 • RRoos

  Ik ben 50 jaar en ga nu het dertiende jaar in met mijn fybromialgy ik heb inmiddels artrose in bijna ieder gevricht ik ben er gewoon klaar mee.mijn lichaam kan het niet meer aan.ik ben ook bang nu het weer kouder wordt,omdat ik dan waneer ik buiten kom met of zonder handschoenen huil van de pijn aan mijn handen,wat een beetje helpt in

 • Ttracey

  Het zou toch fijn zijn als fibromyalgie ook bij de lijst chronische aandoeningen geplaatst zou worden, wat inhoudt dat men dan fysiotherapie kan krijgen naar behoefte en op geleide van de pijn.
  Ik heb en een cva gehad een aantal jaar geleden en reflexdystrofie, dus conform die lijst zou ik recht hebben op chronische fysiotherapie ivm mijn gerelateerde klachten.
  Nu dus ook nog de diagnose fibromyalgie maar waarom niet voor een ieder die deze afschuwelijk pijnlijke niet te genezen ziekte heeft.

 • MMarcel Hofhuis

  Ik heb een aangeboren afwijking aan beide armen, nu na lange jaren van veel pijn in de rug vergroeingen etc. Atrose, in meerdere gewrichten, slijtage aan meerdere wervels, hebben meerdere reumatologen fybromalgie bij mij geconstateerd. Mijn vraag is nu dan ook, staat deze aandoening op de chronische lijst van zorgverzekeraars, zodat ik recht heb op onbeperkte fysiotherapie ???

 • MM. Kooren

  Ik had graag gelezen welke zorgverzekeraar behandelingen vergoed voor fibromyalgie, maar helaas…..!

 • IIneke Jansen -de Boer

  Het zou fijn zijn als een dieet ook zou worden vergoed voor fibromyalgiepatienten. Ik heb al jaren fibromyalgie en volg sinds de zomer een koolhydraatarm eiwitdieet. Na een week of 2 verdwenen mijn pijnklachten. Ben nog steeds pijnvrij en vol energie terwijl ik altijd moe was en veel pijn had en me niet kon omdraaien in bed. Ik vraag me nu wel eens af waar is de fibromyalgie gebleven? Natuurlijk merk ik nog wel dat het er Is als ik echt heel lang doorga maar dit mag geen naam hebben. Mijn lichaam voelt weer stevig aan.
  Ik weet zeker dat dit met mijn voeding te maken heeft en kan het dan ook iedereen aanraden die net als ik van de pijn af wil. Het is het proberen waard. De diëtiste wordt vergoed.
  Alleen de producten niet. Ik zou dan ook willen pleiten voor een vergoeding van deze producten bij de zorgverzekeraar ivm het heilzame resultaat.
  Misschien dat de FES hier wat in kan betekenen?.

 • JJannie

  Hoi allemaal,
  Ik ben tai chi gaan doen, dat ontspant en je beweegt om je flexibiliteit te vergroten dat werkt voor mij!

 • CCorinne

  Vreemd dat een dergelijk stuk gepubliceerd wordt via de patiëntenvereniging.
  Uitleg van zorgstelsel, prima, weliswaar wat laat in april…
  De uitleg over fibromyalgie is verwarrend, is het een ziekte of een aandoening? Het woord ‘vervelend’ dekt de lading absoluut niet. Dat valt mij erg tegen van de vereniging waar ik lid van ben en meer ondersteuning van verwacht dan slap geklets in de ruimte of het afzwakken, het gebruik maken van onjuiste terminologie.
  Door w.h.o. wel degelijk erkend, maar zorgverzekeraars en andere instanties negeren dat, vandaar dat fibromyalgie niet op de lijst van chronische ziektes staat.
  Slechte info over een al door velen onbegrepen aandoening, jammer. Een gemiste kans.
  Wellicht handig om eens contact te zoeken met leden.

  • MMarga

   Ik vind het juist een goed geschreven stuk. Ik ervaar fibromyalgie als erg vervelend, maar dat kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn.

  • KKoen

   Beste Corinne en Marga,

   Dank voor jullie feedback. We hebben wat kleine aanpassingen doorgevoerd in het artikel. We refereren nu bijv. naar een aandoening in plaats van een ziekte. Verder horen wij juist veel positieve reacties. Jammer dat u spreekt over ‘slechte’ info. Ik kan benadrukken dat het artikel met veel zorg is samengesteld.

 • Ddennis

  Wat een achterlijk bericht zeg.
  Hoezo alternatieve geneeswijzen geen wetenschappelijke basis.
  Kijk eens op pubmed naar alle mogelijkheden met natuurlijke stoffen en kijk dan eens hoeveel fraude er is in de reguliere onderzoeks wereld.

  Belachelijk. Verdiep je eerst voordat je dit soort onzin meldt.

  • KKoen

   Dennis,

   Bedankt voor je ‘opbouwende’ feedback. We hebben een kleine aanpassing doorgevoerd in het artikel. Daarnaast wil ik benadrukken dat het artikel zeker geen onzin is.

 • JJeanette Dekker

  Beste Koen,

  Als ervaringsdeskundige coach voor de FES spreek ik mijn zorgen uit t.a.v. het beeld wat geschetst wordt in dit artikel. Het reumafonds erkend Fibromyalgie als reuma. Volgende onderzoek staat op het reumaforum.nl : Oorzaak van Fibromyalgie gevonden. Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Tot op heden dachten veel artsen dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

  • Llidy

   weet je nou wat zo jammer is dat jezelf het net op moet gaan om dit soort info te vinden ik heb dit ookal een tijdje die info maar op de reumafonds site staat bij fibro nog steeds oorzaak onbekend en niets over die zenuw vezels erg jammer .

 • JJoyce

  Triest hoor. Heb de diagnose gekregen in 2013. Maar het verklaard al mijn klachten vanaf mijn 13e….ben nu bijna 40. Heel langzaam komen er meer artsen die het wel erkennen, nu de overheid en verzekeringen enzo nog. En hoe zit t trouwens met thuiszorg. Ik kan nog redelijk wat zelf hoor maar bij tijd en wijlen krijg ik t gewoon niet voor elkaar door de pijn. Dan moeten mijn kinderen helpen pfff. Hoe lastig is t om pubers zover te krijgen als ze niet snappen wat t is want gisteren deed mamma de was toch ook? Waarom kan ze vandaag dan niets en waarom doet zo “sjagerijnig” Er moet echt meer bekendheid komen over deze veranderlijke zware ziekte.

 • Ssilvana milena hogguer

  Vreemd want volgens de WHO is het wel erkend! In buurlanden ook. Het is een erkende ziekte dus waarom de erkenning na jaren ineens van de baan is….vreemd verhaal.

 • Wwilly tjeertes

  ik heb al vanaf 1982 op alle punten fibro en dat werd niet erkent door de huisarts tot ik in 2001 in friesland kwam te wonen en een huisarts kreeg die het wel erkende.
  heb tot nu toe 2 maal in de revalidatie gezeten maar fisio ho maar ze betalen liever voor revalidatie.
  laat ze zelf maar is een maand met die pijnen lopen dat praten ze wel anders

 • LLouise de Jong

  Ik heb al jaren last van Fibromyalgie ,tot aan 2014 geen problemen met medicijnen alleen mijn diazepam moest ik zelf betalen . Nu sinds 2015 moet ik ineens al mijn medicijnen zelf betalen tot mijn eigen risico op is ,terwijl ik de hoogste zorgverzekering betaal . Als ik mij medicijnen niet neem ben ik tot niets in staat om te doen . Dan kan ik net zo goed e goed koopster verzekering nemen want dit is niet te doen terwijl deze ziekte overal erkent word behalve in Nederland ,daar word je er mee gestraft ,ik heb hier ook niet om gevraagd altijd hard gewerkt . Terwijl ik dit schrijf wat mij al hel veel moeite kost en pijn maar dat ziet niemand . Helaas Gr. Louise

 • DDiana Obbens

  Ikzelf heb ook Fibromyalgie en CVS en mijn dochter van 15 ook.
  Dat het somatisch en onverklaarbaar genoemd wordt is heel pijnlijk, vooral
  omdat ik weet van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) dat het officieel erkend moet worden als reuma.
  Het mag van hun ook niet meer afgedaan worden als Psychisch.
  Dat is vastgelegd in een verklaring in 2006 en die verklaring heet: de verklaring van kopenhagen, maar die wordt totaal genegeerd door arbo-artsen, verzekeraars, artsen en revalidatie..Ik vraag me dan ook af of er rechten aan die verklaring te ontlenen zijn? Zoiets wordt toch niet voor niks opgesteld..In america hebben ze trouwens al ontdekt dat Fibromyalgie-patienten meer zenuwweefsel in hun handen en voeten hebben zitten dan gezonde mensen, en juist dat zenuwweefsel regelt je pijn, lichaamstemperatuur en doorbloeding..Hopelijk is de definitieve oorzaak snel bekend en komt de Fibromyalgieremmer uit america ook eens een keer in nederland.

  • Aan van der Ham

   Hier word ik nog moeier van, heb fibromyalgie van af 2002, 1x reumatologe gezien,daarna een psycholoog, en verder alleen fysiotherapie gehad, dat was het, div pijnstillers werken niet, ook niet op morfine basis, en er komt wel degelijk meer klachten voor, versleten nekwervels, schouder, vaataandoeningen, hartritmestoornissen, nu loop ik met spastische armen en benen omdat er in m,n rug niet goed zit, eindelijk mag ik een revalidatie traject gaan doen, waarbij de fibromyalgie en de spastische aandoening uit elkaar gehaald worden, m,n jongste dochter heeft ook fibromyalgie en MS.oogarts kan niks meer voor me doen, dus ook geen nieuwe bril omdat m,n ogen te slecht zijn, typerend dat al deze klachten zijn ontstaan na de diagnose fibromyalgie. Wat hier boven staat is oude koek, in Amerika zijn ze veel verder ook via scans en mri.en is daar een erkende ziekte of aandoening. We lopen hier in Nederland hopeloos achter.

 • CChantal

  Wordt er een beetje moe van als ik dit lees a de pijn is er wel degelijk. B het zijn niet alleeen de druk puntjes hoor het zit wel degelijk in de gewrichten of de aanhechtingen van de pezen. C het leidt wel tot meer toe a de ontstekingen die je krijgt. Sommigen krijgen zelfs littekenweefsel, en ik heb er heekcerg fijn een vit d te kort, darmproblemen, astma, niet meer kunnen slapen, hoge bloeddruk en weet ik het nog meer er van gekregen! Dus als jullie niet weten waar jullie over praten zetcdan geen onzin neer en die het niet af met ze voelen meer ga dan eens met mensen praten die het echt hebben en er elke dag mee omgaan en zue wat voor inpact het heeft in hun leven. Hier wordt ik gewoon boos van. Bah!

  • Hhennie

   snap dat je boos bent chantal. ook ik loop al jaren met deze ziekte heb al van alles geprobeerd , pijn polie, avanararius kliniek en niks helpt en heel veel onbegrip bij mensen dat komt volgens mij omdat ze aan de buitenkant niks kunnen zien aan je maar ze moesten eens weten met hoeveel pijn je dagelijks loopt.
   Heb ook al zovele therapieen geprobeerd niks helpt pijn komt steeds weer terug en houd de overhand. het enige wat mij wat helpt is dat ik sávonds een oxazepam neem om te ontspannen en om snel in slaap te vallen en zonodig als ik het echt niet meer uithoud een tramadol die krijg ik vergoed maar de oxazepam niet.

 • Nnancy

  Reeds vele jaren heb ik te kampen met hevige spierpijnen ,hoofdpijn,vermoeidheid etc…
  Heb al verschillende dokters gepasseerd overal luid de diagnose Fib…en cvs maar het is steeds mondeling nergens word dit op papier gezet .
  Hoe kan ik dan beroep doen op diensten voor een aanvullende vergoeding zoals OA mijn medicatie,dokters,en kine,heb jaren langsgegaan bij een osteopaat maar heb deze moeten stopzetten aangezien alles heel duur voor mij word en het totaal pakket voor mijn gezondheid niet meer kan betalen.Ben ook nu bijna 1jaar werkloos.
  M.V.G.
  Nancy De Cock

 • PPatricia

  Valt fibro nu wel of niet in de basisverzekering onder chronische aandoeningen?

  • KKoen

   De actuele lijst van chronische aandoeningen staat op deze pagina: http://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/geldigheidsdatum_16-04-2015

  • BBetty

   Wat een moeilijk antwoord op een simpele vraag……..ja of nee? IK kan het niet vinden hoor.

  • KKoen

   Beste Betty,

   Ik kon fibromyalgie ook niet vinden als erkende aandoening. Dat betekent dat er geen vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering mogelijk is.

   Voor als u de lijst nog zou willen zien. Hij staat onder bijlage 1 van de link.

 • NNatasja Tijhuis

  Goed geschreven. Ik wil graag nog even benadrukken dat oefentherapeuten die aangesloten zijn bij het Netwerk Chronische Pijn gespecialiseerd zijn in het leren omgaan met SOLK en dus ook fybromyalgie. Wij werken volgens een protocol welk is opgesteld in samenwerking met revalidatie artsen en gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten. Zie netwerkchronischepijn.nl voor meer info. Vergoeding idem als bij fysiotherapie/oefentherapie.

 • TToos bel

  Bedankt Koen,

  Ga er zeker iets mee doen, goede info, dank je.

  Met vriendelijke groet,
  Toos Bel

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.