Is een zorgverzekering via de werkgever goedkoper?

Is een zorgverzekering via de werkgever goedkoper?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Is een zorgverzekering via de werkgever goedkoper?


Bijna 7 op 10 heeft een zorgverzekering met een vorm van een collectiviteit. Echter blijkt een polis met collectiviteitskorting van bijvoorbeeld de werkgever of (sport)vereniging lang niet altijd goedkoper te zijn dan een reguliere zorgverzekering zonder korting, terwijl dit wel vaak gedacht wordt. Dat blijkt uit een kort onderzoek van ZorgWijzer.nl naar een aantal collectieve en individuele polissen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeerde in september al dat het financiële voordeel van een collectieve zorgverzekering ten opzichte van een polis zonder korting, het afgelopen jaar met twintig procent is gedaald.

Lees ook: Collectieve zorgverzekering verleden tijd?

Voordeel

In de praktijk hoeft een zorgverzekering met collectiviteitskorting niet voordeliger te zijn. Dat komt vooral omdat de keuze uit de ruim 50 verschillende aanbieders wordt beperkt tot één zorgverzekeraar die met de werkgever of vereniging van de verzekerde afspraken heeft gemaakt. De kans is aanwezig dat één van de vele concurrerende verzekeraars een scherpere premie en/of betere voorwaarden heeft bij een bepaalde zorgbehoefte.

Verschillen

Indien de verzekerde enkel een basisverzekering wilt afsluiten, blijkt een reguliere polis vaak goedkoper uit de bus te komen dan een collectiviteit. Een zorgverzekeraar mag namelijk maximaal tien procent korting geven op de basisverzekering, aldus beschreven in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Voor een aanvullende verzekering kan men wel vrij onderhandelen over de premie.

In het onderstaande overzicht vergelijken we acht willekeurige verschillende polissen. Vier daarvan zijn collectieve verzekeringen met korting op de basis- en aanvullende verzekering. De andere kunnen door iedereen worden afgesloten voor de getoonde zorgpremie.

 Zilveren Kruis Basis ZekerVGZ Ruime KeuzeAnderzorg basispolisDitzo basispolis
Toegankelijk voorRode Kruis leden en donateursING bank rekeninghoudersIedereenIedereen
Premie€ 103,98 (incl. 10 procent korting)€ 97,15 (incl. 10 procent korting)€ 93,00€ 93,85
Soort polisNaturapolis (ruime keuze)Naturapolis (ruime keuze)Naturapolis (ruime keuze)Restitutiepolis (vrije keuze)
Korting aanvullend5 procent10 procentGeenGeen
 CZ Zorg-op-maatpolisMenzis BasisOHRA basispolisFBTO basispolis
Toegankelijk voorMedewerkers Politie NederlandMedewerkers Albert HeijnIedereenIedereen
Premie€ 94,45 (incl. 10 procent korting)€ 96,30 (incl. 10 procent korting)€ 96,10 (incl. 10 procent online-korting)€ 94,25
Soort polisNaturapolis (ruime keuze)Naturapolis (ruime keuze)Restitutiepolis (vrije keuze)Naturapolis (ruime keuze)
Korting aanvullend10 tot 25 procent20 procentGeenGeen

Vergelijken

Zoals uit de tabellen valt op te merken, is dat de premie bij een collectieve basisverzekering niet altijd lager is. Sterker nog, bij sommige reguliere restitutieverzekeringen ligt de premie zelfs lager dan bij collectieve naturapolis. Daarbij moet wel gezegd dat de korting bij een aanvullende zorgverzekering via sommige collectieven kan oplopen tot 10 a 30 procent.

Het wordt dan lastig om een individuele, reguliere polis te vinden die met deze premie kan concurreren. Toch kan het lonen om een vergelijking te doen tussen de collectieve polis en een reguliere polis. Een vergelijkingssite kan daarbij helpen.

Bekijk ook: De zorgvergelijker 2016

NZa

De NZa is van mening dat zorgverzekeringmarkt een stuk transparanter zou worden als iedereen dezelfde premie betaald voor dezelfde polis. Dat maakt de vergelijking tussen zorgverzekeraar direct een stuk gemakkelijker.

Bovendien zorgen collectieve verzekeringen voor een ongelijkheid op de markt, omdat deze niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.