Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Artikel door: Bart Koenraadt - 13 reacties

Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Zorgpremie kleinEr is meer duidelijkheid over de vergoeding van de 400 op maat bereide medicijnen. Een lijst van deze geneesmiddelen werd in eerste instantie per 1 maart van dit jaar niet meer vergoed door de zorgverzekeraars, maar na hevige kritiek werd deze datum al snel verzet naar 31 mei. De reden voor het schrappen van deze medicijnen uit de vergoedingslijst is dat volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) er niet is bewezen dat ze effectief zijn. Dit terwijl het vooral om geneesmiddelen gaat voor kwetsbare mensen, zoals kinderen en patiënten met een terminale ziekte die een speciale vorm van dosering nodig hebben.

Minister Schippers

Saillant detail is dat de apotheekhouders destijds op 25 februari op de hoogte werden gebracht van de stop van het vergoeden van de 400 medicijnen die dus per 1 maart zou ingaan. Dat is natuurlijk veel te kort voor zowel de apotheker als de patiënt, vond ook minister Schippers van Volksgezondheid. Zij was van mening dat in bepaalde situaties de geschrapte geneesmiddelen wel de juiste kan zijn voor een patiënt. Toen is er besloten door de zorgverzekeraars, de NPCF en de zorgverleners om de vergoeding nog te verlengen tot en met 31 mei, zodat de verschillende partijen nog de tijd hadden om overleg te plegen.

Huidige situatie

De meeste zorgverzekeraars hebben nu besloten een deel van deze bereidingen per 1 juni 2015 te blijven vergoeden waarbij in een aantal gevallen een machtiging noodzakelijk is. Voor een deel van de tijdelijk nog te vergoeden bereidingen wordt per 1 juni de vergoeding alsnog definitief gestopt. Een volledige lijst van bereidingen, vergoedingen en eventueel aanvullende voorwaarden is gepubliceerd op de site van de website van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP.

Mededingingswet

De verschillen in vergoeding voor op maat bereide medicijnen ondermijnen de gelijke aanspraken van patiënten op zorg binnen het basispakket. Dit is het gevolg van de Mededingingswet, waardoor het voor zorgverzekeraars onduidelijk is om hierover onderling afspraken te maken (vanwege discrepantie tussen de Zorgverzekeringswet en de Mededingingswet). Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenfederatie NPCF stuurden daarom onlangs een gezamenlijke brief aan VWS (zie bijlage) waarin zij het ministerie verzoeken om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) duidelijkheid te vragen over het gezamenlijk besluiten over de vergoedingsstatus van doorgeleverde bereidingen. Wanneer de Mededingingswet dit niet toestaat, verzoeken zij om ZN hierover te laten besluiten. Een gezamenlijke duiding van de vergoedingsstatus zou ook een oplossing kunnen bieden voor de nu gevraagde machtigingen.

Tot slot een link naar een folder die de verschillende partijen samen hebben uitgegeven. Deze geeft patiënten uitleg  aan de vergoeding van speciaal bereide medicijnen.

13 reacties

 • JJ H de Bruin

  Gisteren een recept gekregen van de oogarts. Vanwege fikse irisontsteking moet er een hoge eigen bijdrage betaald worden voor atropine oogdruppels. Wie heeft dit bepaald om deze uit het pakket te halen. Voor de mensen met een kleine beurs is dit een groot probleem. Wel of niet gebruiken?

 • TTC.Suister

  Ik hoor dat paracetamol met codeine uit het basispakket gehaald gaat worden.
  Ik heb dit op doktersvoorschrift gekregen, maar moest dit wel zelf betalen.
  Terwijl dit uit informatie momenteel nog wel uit de basis verzekering vergoed zou worden.

 • SSJAAK

  zou wel eens willen weten hoeveel geld er in de kast zit bij de verschillende zorg aanbieders
  dit is het beste om hier in te investeren want als er niet genoeg verdient word dan meer midc. eruit halen

 • RRenée

  Ik vraag me iedere keer weer af waarom we een verzekering moeten afsluiten. Medicatie wordt gewoon niet meer vergoed en valt ook niet onder het eigen risico. Ik moet gewoon betalen in de apotheek. Telefonisch onderhoud met de apotheek levert gewoon op: paracetamol wordt ook niet vergoed. En de zorgverzekering FBTO zegt ook doodleuk dat dit aan het kabinet, de huisarts en apotheker ligt en zij niet verantwoordelijk zijn. Ik ga denk ik maar verhuizen naar een ander land. De kosten voor de ziektekostenverzekering worden almaar hoger en er wordt gewoon niks meer vergoed. Waarom dan nog verzekeren????

 • Jjacko

  Dit zijn allemaal besluiten om mevrouw schipper na de verkiezingen een zeer goed en mooi baantje te bezorgen bij de verzekeraars
  In een nieuw kabinet komt ze zeker niet terug
  En de kater zit bij de mensen die ziek zijn deze mensen zou den juist door schippers beschermd moeten worden in plaats van uitgebuit

 • JJohn Hellings

  Hartelijk dank, nu worden we nog zieker gemaakt als dat we al zijn. Ben zelf 67 jaar en ruim 30 jaar M.S. patiënt en ben genoodzaakt al deze te gebruiken en als het zo door gaat kan ik straks naar de voedselbank omdat ik geen eten meer kan kopen. Je kan tegenwoordig beter asielzoeker zijn dan krijg je tenmiste alles gratis

  • MMarieke Koning

   Heb je wel eens in een asielzoekerscentrum gekeken? Er was recent nog een uitbraak in AZC Ter Apel een uitbraak met een zeer ernstige infectieziekte veroorzaakt door luizen.
   Ik ben het met je eens dat de zorg er ernstig op Is achteruit gegaan in Nederland, maar die laatste zin Is niet nodig en bovenal onterecht.

 • Mmh rivioli

  Mijn verzekering loot toch van 1 January tot en met 31 December die kun je toch niet zo maar veranda rent midden in een jaar. Dat word een mooie boel

 • Ssamanta

  het is toch van de zotte over een paar jaar mag ik al mijn medicijnen zelf betalen als het zo door gaat met het ziekenfonds

 • GGabriel Seggelinck

  Kreeg 14 november 2015 een nota van Mediq omtrent medicijnen geleverd in sept 2015 zijnde Tramagetic Once Daily Tablet MGA 200mg. Vooral belangrijk voor stabilisatie van de Hypofyse (inoperabel door dubbele hoge nekhernia)
  Wat ik raar vindt is vooral het niet voortijdig in kennis stellen en ook de speciallist voor nul neer te zetten daar deze juist dit medicijn voorschreef. Andere medicijn uitgeprobeerd met het gevolg toename van de problemen die bekent zijn waarvoor juist de hypofyse stabiel moet blijven.
  Kortom waar baseren ze het recht op om die medicijnen blijkbaar te schrappen voor vergoeding.

 • AAngky gordijn

  Waarvoor moeten wij op ziekenfonds premie betalen.
  Laten dan maar stoppen met de premie betalen.
  Dat heeft totale geen nut.
  Ziekenfonds premie betalen, en ook nog eigen risico in 2016 gaat omhooggevallen, en dan ook nog dat sommige medicijnen worden niet meer vergoed.
  Ikzelf zet dan mijn ziekenfonds geheel stop
  Laat eerst die wanbetalers maar eerste eens gaan betalen.
  Je bent hier in Nederland verplicht om te sterven, voor al die vreemdelingen die hier het land zijn binnengekomen

  • FFreek

   helaas, je kunt je ziekenfonds niet stopzetten, het is verplicht om te betalen om die “instellingen” te financieren. Als je je geld niet meer weg wilt geven aan zo’n graaiersgroep komen ze met een deurwaarder.
   ,

  • SSJAAK

   ik vraag asiel aan dan hoef ik niets te betalen wie doet er met mij mee en dan magen ze mij
   over 10 jaar het land uit zetten

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.