Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Kosten 400 medicijnen nu voor eigen rekening?

Zorgpremie kleinEr is meer duidelijkheid over de vergoeding van de 400 op maat bereide medicijnen. Een lijst van deze geneesmiddelen werd in eerste instantie per 1 maart van dit jaar niet meer vergoed door de zorgverzekeraars, maar na hevige kritiek werd deze datum al snel verzet naar 31 mei. De reden voor het schrappen van deze medicijnen uit de vergoedingslijst is dat volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) er niet is bewezen dat ze effectief zijn. Dit terwijl het vooral om geneesmiddelen gaat voor kwetsbare mensen, zoals kinderen en patiënten met een terminale ziekte die een speciale vorm van dosering nodig hebben.

Minister Schippers

Saillant detail is dat de apotheekhouders destijds op 25 februari op de hoogte werden gebracht van de stop van het vergoeden van de 400 medicijnen die dus per 1 maart zou ingaan. Dat is natuurlijk veel te kort voor zowel de apotheker als de patiënt, vond ook minister Schippers van Volksgezondheid. Zij was van mening dat in bepaalde situaties de geschrapte geneesmiddelen wel de juiste kan zijn voor een patiënt. Toen is er besloten door de zorgverzekeraars, de NPCF en de zorgverleners om de vergoeding nog te verlengen tot en met 31 mei, zodat de verschillende partijen nog de tijd hadden om overleg te plegen.

Huidige situatie

De meeste zorgverzekeraars hebben nu besloten een deel van deze bereidingen per 1 juni 2015 te blijven vergoeden waarbij in een aantal gevallen een machtiging noodzakelijk is. Voor een deel van de tijdelijk nog te vergoeden bereidingen wordt per 1 juni de vergoeding alsnog definitief gestopt. Een volledige lijst van bereidingen, vergoedingen en eventueel aanvullende voorwaarden is gepubliceerd op de site van de website van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP.

Mededingingswet

De verschillen in vergoeding voor op maat bereide medicijnen ondermijnen de gelijke aanspraken van patiënten op zorg binnen het basispakket. Dit is het gevolg van de Mededingingswet, waardoor het voor zorgverzekeraars onduidelijk is om hierover onderling afspraken te maken (vanwege discrepantie tussen de Zorgverzekeringswet en de Mededingingswet). Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenfederatie NPCF stuurden daarom onlangs een gezamenlijke brief aan VWS (zie bijlage) waarin zij het ministerie verzoeken om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) duidelijkheid te vragen over het gezamenlijk besluiten over de vergoedingsstatus van doorgeleverde bereidingen. Wanneer de Mededingingswet dit niet toestaat, verzoeken zij om ZN hierover te laten besluiten. Een gezamenlijke duiding van de vergoedingsstatus zou ook een oplossing kunnen bieden voor de nu gevraagde machtigingen.

Tot slot een link naar een folder die de verschillende partijen samen hebben uitgegeven. Deze geeft patiënten uitleg  aan de vergoeding van speciaal bereide medicijnen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.