Nieuwe budget zorgpolis voor 2016 van de baan

Bart Koenraadt 3 reacties

Tweede KamerDe Eerste Kamer heeft dinsdag enigszins verrassend een streep gezet door een nieuwe wetgeving die de vrije artsenkeuze zou gaan beperken in 2016. Het voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid was al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar uiteindelijk zorgde een stemronde in de Senaat er uiteindelijk voor dat de wet er niet doorheen gaat komen. Als de wet wel was goedgekeurd dan zouden zorgverzekeraars per 1 januari 2016 niet perse meer een gedeelte van niet-gecontracteerde zorg hoeven te vergoeden aan verzekerden via een nieuwe budget zorgpolis.

Zvw

Op dit moment is namelijk in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) opgenomen dat zorgverzekeraars ongeacht een contract met een ziekenhuis toch minimaal 75 procent van de rekening moeten vergoeden aan de patiënt. Minister Schippers wilde deze regeling versoepelen, zodat zorgverzekeraars beter kunnen gaan inkopen op kwaliteit en voornamelijk prijs.

Nieuwe zorgpolis

Voor deze inperking van de artsenkeuze zou een aparte zorgpolis op de markt worden gebracht door zorgverzekeraars. Deze polis zou naast de huidige natura (ruim gecontracteerde zorgverleners) en restitutiepolis (vrije zorgkeuze) gaan bestaan, waardoor de consument ook meer keuze heeft.  Met deze zogenoemde budget zorgpolis zou een verzekerde in 2016 aangewezen zijn voor een select aantal ziekenhuizen in Nederland, om recht te hebben op een volledige vergoeding. Ook in 2015 kan er al gekozen worden voor een budgetpolis bij de grote zorgverzekeraars, maar hierbij is in veel gevallen nog een ruim aanbod aan zorgverleners gecontracteerd.

Tegenstanders

Toen de wetswijziging werd goedgekeurd door de Tweede Kamer kwam er veel kritiek uit verschillende hoeken. Tegenstanders zijn vooral bang dat de grote zorgverzekeraars te veel macht krijgen en kunnen bepalen naar welk ziekenhuis de verzekerde moet gaan.

In een stemmingsronde van de Eerste Kamer stemde uiteindelijk 38 leden tegen en 33 voor de inperking van vrije artsenkeuze per 2016. Hierdoor is deze wetswijziging voorlopig van de baan.

Bron: NOS

3 reacties

 • SSamantha

  Eindelijk kabinetscrisis,maar ben bang dat p.v.d.a wel weer zal toegeven,en zich zal schikken aan de partij voor de welgestelden.
  Dus de grote zorgverzekeraars zullen hun macht zeker behouden of verhogen helaas.Blijft buffelen als gewone man.

 • TTon

  De belangrijkste taak van de overheid is de zorg ,iedereen moet als het nodig isdeze zorg moeite en kosteloos kunnen krijgen

  Waarom zijn er dan velen die,hun geneesmiddelen niet meer gebruiken, de apotheek mijden,een ziekenhuis mijden,tandarts mijden?

  Omdat goede medische zorg alleen nog is weggelegd voor de welgestelden

 • BBeekhof

  Zorg contracteren vraagt om corruptie bij zorg verzekeraars: te veel macht.
  Zorg kan echter best goedkoper door betere inspectie en verlaging bureaucratische kosten van ziekenhuizen en vooral specialisten.
  Elite is de weg kwijt, kent niet meer het normale leven van “het volk”.
  Leven een ander leven vanwege te hoge inkomens (t.o.v. prestaties).

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.