Wie vergoedt nog onbeperkte fysiotherapie in 2016?

- Reacties 24

Ieder jaar wordt het lastiger om een zorgverzekering af te sluiten waarbij onbeperkt fysiotherapie wordt vergoed. In 2016 zal dat niet veranderen. Dat blijkt uit een rondgang van ZorgWijzer.nl naar de aanvullende verzekeringen per verzekeraar, nu alle premies bekend zijn gemaakt. In totaal zijn er voor volgend jaar 10 zorgpolissen waarbij fysiotherapie voor de volle 100 procent wordt vergoed. Dat is er één minder dan vorig jaar.

Wie vergoedt in 2016?

In het onderstaande overzicht staan welke zorgverzekeraars een aanvullende verzekering met onbeperkt fysio in 2016 vergoeden. Daarin wordt de situatie ook vergeleken met het huidige jaar.

Onbeperkte-fysiotherapie-in-2016
*De getoonde maandpremie bij Avero Achmea is leeftijdsafhankelijk en daarom een vanaf premie. Verder dient men, om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen bij De Friesland en Zorg en Zekerheid, een aanvraag te doen na respectievelijk 36 en 40 behandelingen. De behandelingen die nodig zijn, moeten medisch noodzakelijk zijn.

Duurder

Net als de basisverzekering, stijgt over het algemeen ook de premie voor de aanvullende verzekering. In 2016 zijn de pakketten een 100 procent vergoeding voor fysiotherapie gemiddeld 5,95 euro per maand duurder.

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl kan er aan de linkerkant gekozen worden voor een dekking met onbeperkt aantal fysiotherapie behandelingen.

Medische selectie

Hoewel een aspirant-verzekerde in principe nooit geweigerd mag worden voor de basisverzekering, gelden voor de aanvullende zorgverzekering andere regels. Zorgverzekeraars mogen voor een aanvullende polis namelijk een medische selectie toepassen. Dat houdt meestal in dat de verzekeraar de aspirant-verzekerde een aantal vragen stelt omtrent zijn/haar zorggebruik en zorgverleden. Het kan ook zijn dat de zorgverzekeraar naar een verklaring van een arts of specialist vraagt. Als blijkt uit de medische selectieprocedure dat het risico op hoge zorgkosten bij de aspirant-verzekerde (te) groot is, dan kan de verzekeraar besluiten om die persoon te weigeren voor de desbetreffende verzekering of een lagere dekking aan te bieden.

De medische selectie wordt veelal gehanteerd bij (zeer) uitgebreide aanvullende- en tandartsverzekeringen, waarvan onbeperkte fysiotherapie een goed voorbeeld is.

Vergoeding uit basispakket

Voor mensen met een chronische aandoening wordt fysiotherapie soms volledig gedekt door de basisverzekering. De aandoening van de patiënt/verzekerde moet dan wel staan op de lijst van chronische aandoeningen. Enkele aandoeningen die op de lijst staan, zijn: ruggenmergaandoening, Multipele Sclerose (MS) en Frozen shoulder.

Vergoeding vanuit het basispakket vindt plaats nadat de eerste 20 behandelingen (eenmalig per indicatie) uit eigen zak zijn betaald. Kosten voor fysiotherapie die uit de basisverzekering worden gedekt, vallen daarnaast eerst onder het wettelijk verplichte eigen risico (385 euro in 2016). Deze eerste 20 behandelingen hoeven overigens niet ieder nieuw kalenderjaar opnieuw betaald te worden, maar gelden eenmalig. Ook als je wisselt van zorgverzekeraar. Het eigen risico gaat wel ieder jaar opnieuw in.

Bekijk ook: Fysiotherapie vergoeding in 2016

24 reacties op Wie vergoedt nog onbeperkte fysiotherapie in 2016?

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

 • marouane

  Goeiedag,

  Ik loop tegen het volgende en ik hoop dat u kunt helpen. Ik heb bij zorg en zekerheid een aanvullende verzekering met onbeperkt fysiotherapie . Nu ben ik de 40 behandelingen gepasseerd en willen ze verder niet vergoeden ondanks een aanvraag van mijn therapeut. Ik heb het wel nodig. Wat kan ik doen?

  MEt vriebdelijke groeten,

  Marouane

  Je reageert op marouane

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Jansen

  Zelf ziekte van Bechterev. Ik moet mobiel blijven en beweeg me suf maar soms kan ik niet meer lopen nog iets tillen en dan blijkt dat reuma uit de lijst van Borst is gehaald. Reuma is dus geen ziekte ……… ik heb even gekeken wat er in de basisverzekering zit en ik kan je zeggen dat een heel slim systeem is. We worden zo voor de gek gehouden. Heel veel mensen kunnen geen kant meer op en eerlijk is eerlijk. MIjn kind gaat voor mij dus ik doe mijn best om zo mobiel mogelijk te blijven maar kan het eigen geld niet ophoesten. Reuma pff niet aanstellen schijnt geen chronische ziekte te zijn volgens de politiek. Te triest.

  Je reageert op Jansen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Diana

  Mijn zoon van 22 heeft een zwaar ongeluk gehad er n revalideert op dit moment in heliomare. Hij heeft geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie en zal heel 2016 fysio nodig hebben voor zijn verbrijzelde voeten. Wie o wie heeft tips om de kosten binnen de perken te houden na zij n ontslag uit Heliomare?

  Je reageert op Diana

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • ruiter

  ik heb urgent fysio nodig maar mijn 9 behandelingen zijn op en nu

  Je reageert op ruiter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • R. vd mast

  Ik zie veel zorgverzekeringen tussen staan waar geen onbeperkt fysio word gegeven.

  Je reageert op R. vd mast

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • G.Elias

  valt fysiotherapietherapie welke ik zelf betaal onder het eigen risico?

  Je reageert op G.Elias

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Ruud

   Nee, alleen fysiotherapie die wordt vergoed vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico betaal je uiteindelijk wel zelf natuurlijk.

   Je reageert op Ruud

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • Marianne

  Ik mis in de lijst FBTO, de module Sieren en Gewrichten vergoed toch vanaf behandeling 21?

  Je reageert op Marianne

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Netty

   Vergoeding FBTO tot maximaal €1000,- afhankelijk welke verzekering is afgesloten.

   Je reageert op Netty

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • Carla van der Does

  De 20 eerste behandelingen bij een chronische indicatie zijn eenmalig – dwz OOK als je naar een andere VERZEKERING of BEHANDELAAR overstapt

  Je reageert op Carla van der Does

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • p.weber

  ik begrijp dat er vanuit de basisverzekeringen geen fysio meer wordt vergoed. welke verzekering vergoed het meeste in de aanvullende?

  Je reageert op p.weber

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Kees van Es

  Ik ben in oktober 65 geworden. Ben al sinds 1996 voor 100% WAO’er en heb 2 maal per week fysiotherapie nodig. Ben jarenlang bij Menzis verzekerd geweest vanwege de onbeperkte fysiotherapie vergoeding, waarvan de laatste jaren via FNV/Menzis omdat Menzis zelf het aantal behandelingen beperkte tot 40. In 2015 heeft FNV/Menzis het aantal behandelingen ook beperkt tot 40, met de aantekening dat er voor meer behandelingen toestemming moest worden gevraagd. Gezien mijn behoefte aan fysiotherapie kon ik dat risico niet nemen, omdat die toestemming m.i. niet gegeven zou worden en alleen maar een middel was om de prijs op te drijven. Ik denk dat de praktijk heeft uitgewezen, dat ik gelijk had.
  Derhalve moest ik in 2015 overstappen, maar het aantal zorgverzekeraars dat zonder medische voorwaarden ECHT 100% vergoedt was (en is ook in 2016) slechts 2. Op basis van de premie,
  € 175,22 per maand, ben ik toen overgestapt naar IZZ. Deze premie wordt per 01-01-2016 met ruim 15% verhoogd naar € 202,00 per maand, terwijl mijn inkomen ingaande april, wanneer ik AOW ga ontvangen, er niet bepaald rooskleuriger op wordt.
  Ik heb ik dan de keuze tussen voortdurende nek- en hoofdpijnklachten, omdat 2 maal per week fysiotherapie onbetaalbaar wordt, of een zeer dure aanvullende verzekering, wat grote financiële zorgen met zich meebrengt, waardoor de nek- en hoofdpijnklachten ook zeer nadelig worden beïnvloed (stress beïnvloedt mijn aandoening heel ernstige mate).
  Conclusie : ik zal de last van mijn leven waarschijnlijk te maken krijgen met chronische nek- en hoofdpijnklachten.
  Overheid, hartelijk dank voor het privatiseren van het zorgstelsel, waar ik, gezien de kosten, niet meer aan deel kan nemen.

  Je reageert op Kees van Es

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Jantje

   Ik zit in precies dezelfde situatie: 2x per week fysiotherapie nodig. Al jaren in WAO-uitkering op Bijstandsniveau. Overgestapt naar Menzis , vervolgens naar IZZ. En nu een torenhoge premie. Komend jaar zal het financieel daarom nog moeilijker worden, maar ik heb geen keus.
   NB De Friesland vergoedt ook niet alle behandelingen, er is toestemming nodig van de Friesland, maar deze toestemming verlenen ze vrijwel nooit.

   Je reageert op Jantje

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • Hilda

  Is het nog steeds zo dat eenmaal je een chronische indicatie hebt je toch eenmaal de eerste 20 behandelingen maar daarna nooit meer een eigen bijdrage hoeft te betalen? Wan t ik heb de indicatie al vanaf 2011 en heb dit jaar weer mijn eigen bijdrage moeten aanspreken Wat volgens mij niet correct was maar door medewerker men is tegengesproken werd?

  Je reageert op Hilda

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • C.P. van der Does-Wevers, fysiotherapeute

   Betreft het de EIGEN BIJDRAGE of het (verplichte) EIGEN RISICO (volgend jaar €385)???
   Je hoeft inderdaad niet meer zelf te betalen na 20 behandelingen – niet bij een andere verzekering EN niet bij een andere behandelaar

   Je reageert op C.P. van der Does-Wevers, fysiotherapeute

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • M venner

  Bij zorgverzekering zorg en zekerheid av totaal staat onbeperkte fysiotherapie
  Dit is niet waar na 40 behandelingen moet de fysiotherapeut een aanvraag indienen voor verdere fysiotherapie

  Je reageert op M venner

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Koen

   Beste,
   Dit staat in de tekst onder de tabel toegelicht.

   Je reageert op Koen

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • C..P.M.Rommers

  mijn vrouw heeft een frozen shoulder en dus heeft fisiotherapie nu.
  eerste negen behandelingen worden vergoed nu en de volgende elf zelf betalen.
  wat zijn de vergoedingen in 2016 als ik blijf bij de zelfde zorgverzekeraar en wat als ik verander?
  en hoe zit het dan met het eigen risico moet dat eerst worden opgesoupeerd?

  Je reageert op C..P.M.Rommers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Harm

   Indien uw vrouw dit jaar niet de elf zelf te betalen zittingen gehad heeft komen deze weer uit de AV van 2016. Na de 20e zitting moet eerst het (verplichte) eigen risico opgemaakt worden. Onverlet bij welke zorgverzekeraar u volgend jaar een verzekering heeft.

   Je reageert op Harm

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
  • Carla van der Does, fysiotherapeute

   een frozen shoulder staat – volgens Zorgwijzer” – op de “chronische lijst”, dus wordt de fysiotherapie dan uit de BASISverzekering vergoed – is in principe onbeperkt aantal. Wel ieder nieuw jaar eerst het eigen risico betalen . .

   Je reageert op Carla van der Does, fysiotherapeute

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
  • Jc

   Ik loop al meer dan een jaar met een reizen shoulder, klopt het dat de frozen shoulder chronische indicatie maar voor 1 jaar geldig is? Helaas is hij bij mij nog steeds niet ‘ontdooid’ nog erg veel last en nog veel fysiotherapie nodig. Mijn jaar is om kan ik opnieuw een chronische indicatie aanvragen? Of de huidige indicatie verlengen? Wat heb ik daarvoor nodig? Bewijs van fysiotherapeut of ortopheet of huisarts? Gr j c

   Je reageert op Jc

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
  • Monique

   Beste mevrouw van der Doest, kunt u mij vertellen of fibromyalgie aankomend jaar (2016) op de “chronische lijst” staat?

   Je reageert op Monique

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • M.G.

  Hoi! Ik zou het fijn vinden als er op deze site ook een overzicht komt van de vergoedingen voor fysiotherapie bij niet gecontracteerde zorg. Aangezien er steeds meer fysiotherapeuten kiezen om niet meer mee te doen aan de machtsstructuur van de zorgverzekeringen en omdat clienten en therapeuten geen enkel idee hebben van de dekking….! En het zou zo mooi zijn als dit nog voor het jaar om is te zien is!

  Je reageert op M.G.

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Harm

   Schone taak voor de zorgverzekeraars om voordat de contracten en polissen gepresenteerd worden dit duidelijk te hebben voor iedereen. Zo zou het m.i. namelijk moeten zijn…

   Je reageert op Harm

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Alicia schreef op

  "We zyn weer met z'n allen flink voor de gek gehouden met die zogenaamde verkiezingsbeloften van oa CU en CDA.…"

  Lees meer
 • Gerritsen schreef op

  "Wanneer wordt er met ons ouderen eens rekenig gehouden? Wij hebben al 10 jaar geen pensioenindexatie gehad. Bovendien is de…"

  Lees meer
 • Rien schreef op

  "Wel stilzitten als je geschoren wordt. Het is mijns inziens de grootste fout die onze volksvertegenwoordigers hebben gemaakt door…"

  Lees meer
 • Houten schreef op

  "Tja en niemand wederom doet niets.wij de gewone Nederlander moeten alles financieren. Zorgverzekering,eigen risico ,inkomensafhankelijke bijdrage, whk ( terugkeren op…"

  Lees meer