Onterecht hoge ziekenhuisrekening ten koste van eigen risico

Onterecht hoge ziekenhuisrekening ten koste van eigen risico

Artikel door: Bart Koenraadt - 11 reacties

Onterecht hoge ziekenhuisrekening ten koste van eigen risico

Het controleren van de ziekenhuisrekening kan de patiënt soms veel geld besparen. Uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt namelijk dat er nog al eens fouten worden gemaakt bij het verwerken van declaraties. De nota valt daarom wel eens te hoog uit, wat ten koste gaat van het eigen risico van de patiënt. Bij verzekerden die dachten dat hun ziekenhuisnota te hoog was, bleek dat in vijftien procent van de gevallen daadwerkelijk te kloppen.  In totaal zou er ongeveer 400.000 euro te veel in rekening zijn gebracht bij CZ-verzekerden.

CZ is echter de enige zorgverzekeraar die actief heeft bijgehouden hoeveel geld onterecht is gedeclareerd. Gezien het feit dat CZ een marktaandeel heeft van ongeveer 20 procent, zou dat betekenen dat er ieder jaar 2 miljoen euro te veel wordt gedeclareerd door ziekenhuizen en specialisten. Geld dat bovendien ten koste gaat van het eigen risico van de patiënt.

Lees ook: Wat valt er onder het eigen risico van de zorgverzekering?

Het wettelijk eigen risico bedraagt dit jaar minimaal 375 euro en kan vrijwillig zijn verhoogd naar een maximum bedrag van 875 euro. In 2016 worden beide bedragen 10 euro opgehoogd.

Fouten

De woordvoerder van CZ geeft aan dat er geen sprake is van fraude, maar dat er foutjes worden gemaakt in het declaratieproces. Het systeem van digitale behandelcodes (DBC’s) dat in Nederland wordt gebruikt om verrichte behandelingen te declareren, wordt door artsen vaak als ingewikkeld ervaren. Dat heeft als gevolg dat er wel eens fouten worden gemaakt. Een onderzoek of behandeling wordt bijvoorbeeld dubbel ingevoerd of er wordt een te dure DBC-code opgegeven.

Verzekeraars moedigen klanten daarom aan om zelf de nota van het ziekenhuis te controleren. Alleen de klant zelf weet namelijk welke behandeling heeft plaatsgevonden.

De Nederlandse Patiëntenfederatie (NPCF) maakt zich hard voor een duidelijkere ziekenhuisnota. Zij zijn in gesprek met zorgverzekeraars en ziekenhuizen om de facturen te verduidelijken. ‘Een ziekenhuisrekening zou op de zelfde manier gespecificeerd worden als een factuur die je krijgt van de autogarage’, zegt de NPCF. De federatie streeft naar een toekomstbeeld waar patiënten van te voren kunnen zien hoeveel een bepaalde behandeling gaat kosten en in hoeverre het eigen risico wordt belast.

Ziekenhuisnota duidelijker in 2016

Eerder dit jaar gaf de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan dat de ziekenhuisnota in 2016 duidelijker moet worden. Poliklinische behandelingen en behandelingen op de spoedeisende hulp worden voortaan ingedeeld in verschillende categorieën, namelijk lichte, middelzware en zware behandelingen. Prijzen zijn daarom gemakkelijker te communiceren aan patiënten. Bovendien is het voor de patiënt dan gemakkelijker om de nota te begrijpen en te controleren.

11 reacties

 • II bastian

  Dacht op poli st jansgasthuis te Weert likdoorn operatief eruit te halen.
  Nou mooi mislukt maanden lang erna onstekingen en niet op voet kunnen lopen
  Rekening Euro 517,,28 Compleet
  Zelf moeten betalen.Euro 386,56
  Schandalig voor mij nooit meer naar het ziekenhuis.

 • Jjosine

  ik ben 5 min bij longarts geweest en een longfunctie test gedaan…totaal 10 min binnen en halfuur wachten. Nu krijg ik een factuur van 850,01 …bedankt groene hart ziekenhuis

 • LLinda

  Ik heb een rekening ontvangen voor eigen risicokosten van 351 euro voor 5 min met een cameraatje in mijn neus kijken door een KNO arts. Ik vind dit een absurd bedrag. Wat kun je hier tegen ondernemen?

 • RRuiter

  Na een vragenlijst te hebben ingevuld en 10 minuten binnen te zijn geweest bij de neuroloog voor 1 consult heb ik een rekening van €276,32 euro gekregen. Ik vind het te bizar dat er met zulke start tarieven wordt gewerkt. Pure diefstal. Ik begrijp heel goed dat er een rekening eigen risico kan komen. Maar zo’n exorbitant hoog vind ik niet normaal. Hier moet echt eens hard tegen worden opgetreden.

  • RRuiter

   Toevoeging. Dit verhaal gaat over een bezoek aan het vlietland ziekenhuis.

 • SShirley van herwaarden

  Ik heb een rekening van 126 euro ontvangen. voor een open been en doorlegwonden. nooit mee gemaakt.maar staat met mijn rug tegen de muur krijg geen hulp om hier uit te komen.

 • DDiane

  Absurd hoge rekening voor Haga ziekenhuis leyweg Den Haag. Voor een vervolg onderzoek een gesprek met specialist gehad (ofwel nurse practitioner?). Het is een gesprek van nog geen 10 minuten geweest waarin de specialist 3 keer ja heeft gezegd. Dat kost dan bijna 250 euro. Klacht indienen gaat moeilijk omdat het ziekenhuis het niet goed geadministreerd heeft! Ben benieuwd hoe dit afloopt! Erg vervelend allemaal.

 • Hhendrikx

  Hoge rekening Afdeling Dermatologie Middelburg.
  Heb nu halfjaarlijkse controles die gemiddeld zo’n 5 min. Duren. Daarna wordt steeds aan zorgverzekeraar gemeld iets gevonden te hebben met een daaraan gekoppelde behandelingscode. Er wordt echter al jaren niets gevonden.
  Hier moet ik een bedrag van € 98,23 voor neerleggen. Een 5 min. durende controle die ik volledig moet betalen.

 • JJP

  Het bericht van Sander Driessen gaat niet over de essentie van dit item, mar is gewoon RECLAME. Wat wel relevant is, is het feint dat de meeste verzekerden geeneens een nota te zien krijgen. Omdat de meesten een declaratie polis kennen.

 • SSander Driessen

  De bindende EU richtlijn inzake het toestaan en vergoeden van grensoverschrijdende medische zorg binnen de aangesloten EU-lidstaten is verplicht en is ook opgenomen in de Nederlandse zorgwet.
  In Budapest werken medische specialisten die hun opleiding o.a. gevolgd hebben aan de in medische kringen zeer bekende Semmelweiss Universiteit. Ons bedrijf, Diana Medical Care kft, officieel ingeschreven in Budapest, heeft contracten tot vertegenwoordiging afgesloten met prive klinieken voor uitgebreide medische zorg (29 medische specialiteiten onder 1 dak!) en de al enige jaren achtereen uitgeroepen tot de beste tandkliniek van Budapest. Het spreekt voor zich dat het belang van de patient voorop staat en dat de behandelingen zeer zorgvuldig, met de nieuwste apparatuur en de beste medicijnen geschiedt. De patient krijgt vooraf een uitgebreid en vrijblijvend onderzoek en worden eventuele vragen duidelijk besproken en na de behandeling ontvangt de patient de kosten voor de consultatievlucht terug. In de behandelprijs is standaard inbegrepen de kosten van de vlucht, transfers van luchthaven/hotel.kliniek en terug en het gehele behandeling. Onder voorwaarden gaan de zorgverzekeraars akkoord met de behandeling, mits deze gebaseerd is op een vooraf ingediend uitgebreid behandelplan, een bijgevoegde rontgenfoto en een offerte die 90 dagen geldig is. Daarna kan de patient zich aanmelden via dmc-kft.eu zodat de vlucht en de datum van behandeling vastgelegd kunnen worden. De patient ontvangt van ons de formulieren en op basis van het akkoord van de zorgverzekeraar wordt de vlucht en behandeling etc. geboekt.
  Mocht u vooraf zelf een kijkje willen nemen bij de klinieken dan kunt u dit aan ons kenbaar maken en regelen wij dit bezoek en een gesprek met specialisten zodat zij alle eventuele twijfels kunnen wegnemen. Ons motto (en van onze Hongaarse partners luidt: Topkwaliteit en optimale zorg tegen de laagst mogelijke prijs!
  Graag vernemen wij van u!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.