Plastische chirurgie terug in basisverzekering per 2016?

Plastische chirurgie terug in basisverzekering per 2016?

Artikel door: Bart Koenraadt - 4 reacties

Plastische chirurgie terug in basisverzekering per 2016?

Plastische chirurgiePlastische chirurgie bij medische noodzaak komt mogelijk in 2016 weer terug in het basispakket van de zorgverzekering. Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag in het consumentenprogramma Radar. Schippers stelt dat wanneer plastisch chirurgen met een goed plan komen aanzetten, zij daar zeker serieus naar gaat kijken. De vergoeding vanuit de basisverzekering is tien jaar geleden uit het toenmalige ziekenfonds gehaald, omdat er teveel misbruik van werd gemaakt.

De toenmalige minister van Volksgezondheid in 2005 – Hoogervorst – haalde de vergoeding uit het basispakket, doordat de chirurgen de grens tussen medische noodzaak en cosmetische ingreep niet op de juiste manier konden hanteren.

Minister Schippers wil dat besluit opnieuw in overweging nemen, omdat veel mensen daar nu last van ondervinden. Radar kreeg zelf al 1000 reacties binnen van patiënten die wel onder de medische noodzaak vallen, maar vervolgens de behandeling niet vergoed krijgen. Als plastische chirurgie terug komt in het basispakket, dan moet er eerst wel een goede afbakening komen van het soort ingrepen dat wel en niet vergoed wordt. Hiervoor moeten de artsen ook zelf verantwoordelijk in nemen, zodat het niet opnieuw fout kan lopen, zoals tien jaar geleden.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische chirurgie reageert positief op het voorstel van Schippers en wil snel met de minister om de tafel.

Mocht er schot in de zaak zitten, dan valt plastische chirurgie met medische noodzaak mogelijk al in 2016 onder de basisverzekering.

Bron: Radar TV

4 reacties

 • CCathy

  Na eindelijk, zonder enige medische hulp/ingrepen,55 kilo te zijn afgevallen laat mijn OHRA zorgverzekering mij nu in de kou staan bij de aanvraag van een vergoeding voor mijn buikwandcorrectie. En zoals de plastische chirurg die mijn aanvraag heeft ingediend bij mijn zorgverzekering mij vertelde, is dit niet een esthetische maar een functionele operatie. Ik heb ook een Pittsburgh scale 3 rating gekregen van de chirurg, de hoogste score die ook door een zorgverzekering vergoed zou moeten worden. Maar voor een burger valt er gewoon niet op te vechten tegen een juridische afdeling van een grote verzekeraar. Mensen met overgewicht worden altijd gezien als ongezonde mensen met een hoog medisch risico op hart en vaatziekten. Maar zodra je wat aan het hoge risico doet, en dus uiteindelijk goedkoper wordt voor een zorgverzekering laten ze je barsten. Erg triest dat er zo met mensen omgegaan word in dit land.Ik hoop ook dat deze ingreep weer in de basisverzekering komt zodat ik eindelijk weer met plezier het leven door kan…

 • Jjolly

  Ik hoop het dat het terug komt na 8 aanvragen en steeds afgewezen wil ik wel na 9 jaar me overtollige vel weg laten halen na 62 kg afgevallen te zijn. Zelf is het voor de schillencommissie geweest en niks helpt, nee alleen standaard brieven die je afwijst.
  Ik zou straks een gelukkig mens zijn die niet haar vel moet verstoppen.

 • Ccarla van Amelsvoort

  Ik ben alvanaf mijn 11e jaar ziek. Heel veel prednison gekregen. Zelfs Diabetes
  gekregen. Waardoor mijn huid met name in mijn gezicht veel elasticiteit heeft verloren. Waardoor ik vaak 10 of 15 jaar ouder wordt geschat. Is zeer zeker niet leuk.Ik ben momomenteel 54 jaar. Ze vragen meestal of ik een 65 plus pas heb. Voor mijn dochter van 22 is dit niet erg prettig. Ze vragen steeds aan haar of ze voor haar oma zorgt omdat ze er zoveel mee doet. Dus is zou heel graag voor een facelift in aanmerking komen. Maar zit niet in de verzekering zeggen ze dan

 • LLouis van Merode

  Ik ben in2014 in het Albert Schweitzer ziekenhuis behandeld voor een aambei probleem. Goed weg verwijderd en meer dan tevreden.,
  Ik ben verzekerd bij DSW een heel goede verzekering waar niets mis mee is echter was meer dan verbaast wat de kosten waren voor deze grap.
  Rekening was 602,31 van AS en voor DSW moest ik nog wel 293,38 euro betalen. Met een AOW en klein pensioen was ik niet zo gelukkig met deze financiele aderlating

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.