Premie zorgverzekering dubbel afgeschreven?

Premie zorgverzekering dubbel afgeschreven?

Artikel door: Koen KuijperPremie zorgverzekering dubbel afgeschreven?

zorgpremie berekenenVeel Nederlanders zijn vorige maand overgestapt van zorgverzekering. Door de overstap kan het voor komen dat zowel de nieuwe als de oude zorgverzekeraar de premie voor het nieuwe jaar van je rekening afschrijft. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de opzegging/overstap nog niet volledig is verwerkt bij je oude verzekeraar.

Hoe dan ook blijft het een vervelende situatie als er twee keer premie van je rekening wordt afgeschreven. Hoe nu verder?

Automatisch teruggestort

Je oude zorgverzekeraar ziet in het systeem dat je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het te veel betaalde bedrag krijg je daarom altijd terug op je rekening gestort. Dit gebeurt automatisch, maar kan soms wel even op zich laten wachten. In principe hoef je zelf niets te doen, maar neem eventueel contact op met de zorgverzekeraar als je meer informatie wilt.

Handmatig storneren

Omdat de premie vaak per automatische incasso van je rekening wordt gehaald, is het mogelijk de afschrijving te storneren. Dit kun je doen via internetbankieren van je bank. Het bedrag wordt dan binnen enkele dagen teruggeboekt op je rekening.

Niets vernomen?

Het ook kan zijn dat je nog niets hebt vernomen van je nieuwe zorgverzekeraar. Neem dan zelf even contact op. Als jouw oude zorgverzekering voor 1 januari is opgezegd, kun je de hele maand januari gebruiken om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in werking. Je bent dus nooit onverzekerd.