Tandarts wordt goedkoper

Koen Kuijper 0 reacties

TandartsboorGoed nieuws voor iedereen die wel eens een bezoek aan de tandarts brengt. De tarieven bij de tandarts en orthodontist gaan namelijk omlaag. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 1 juli 2015 aan de hand van onderzoeksresultaten bepaald. Zo is het aanbrengen van een implantaat maar liefst 19 procent goedkoper geworden, maar ook diverse reguliere tandheelkundige behandelingen zijn in prijs omlaag gegaan. Een controle kost nu bijvoorbeeld nog maar 20,01 euro, in plaats van 21,09 euro (begin 2015).

Hieronder nog een klein overzicht van behandelingen die, onder andere, in tarief zijn verlaagd:

BehandelingNieuw tariefOud tarief
Trekken kies39,49 euro41,63 euro
Kleine rontgenfoto14,74 euro15,54 euro
Fluoridebehandeling21,06 euro22,20 euro
Drievlaksvulling69,39 euro70,04 euro
Meervlaksvulling88,82 euro89,65 euro
Plakbrug met reparatie157,96 euro166,53 euro

Via: NZa

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld naar aanleiding van onderzoek van de NZa bij 900 tandartspraktijken. Hieruit blijkt dat tandartsen en orthodontisten ook na de tariefverlaging kostendekkend kunnen blijven werken en dat er nog voldoende marge overblijft om winst te maken. De tarieven voor reguliere tandheelkundige behandelingen gaan omlaag met 5,15 procent, implantalogische behandelingen met 19,14 procent en orthodontiebehandelingen met 1,48 procent. Tandartsen en orthodontisten zijn verplicht om zich aan de tarieven van de NZa te houden.

‘Tandartsverzekering mogelijk minder duur’

‘De kans is groot dat, vanwege de lagere tandartstarieven, ook de premie van tandartsverzekering in 2016 omlaag gaat’, stelt Bart Koenraadt van ZorgWijzer.nl. ‘Zorgverzekeraars hoeven immers minder te vergoeden als de patiënt behandeld dient te worden’. Tandheelkundige zorg voor volwassen wordt alleen gedekt door middel van een aanvullende zorgverzekering.

KNMT niet blij

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) is niet blij met de verlaging van de tarieven. Zij vinden dat de tariefdaling niet in het belang is van de patiënt. Zo zou het gevarieerde aanbod van mondzorg in gevaar komen doordat iets duurdere (maar misschien wel kwalitatief betere) behandelingen genegeerd worden, omdat deze niet, of niet volledig worden vergoed. Verder is de branchevereniging voor tandartsen van mening dat investeringen gemoeid met innovatie, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van de tandartspraktijk, door de tarievenverlaging moeilijker op te brengen zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.