Vergoeding 400 medicijnen stopgezet door zorgverzekeraars

Vergoeding 400 medicijnen stopgezet door zorgverzekeraars

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Vergoeding 400 medicijnen stopgezet door zorgverzekeraars

Per direct hebben zorgverzekeraars begin van de maand maart de vergoeding van ongeveer 400 medicijnen geannuleerd. Het gaat voornamelijk om op maat gemaakte geneesmiddelen voor jongeren en ouderen, die een aangepaste toedieningsvorm of dosering hebben. Apothekers en gebruikers van deze medicijnen voelen zich zwaar gedupeerd door de stopzetting van de vergoeding per 1 maart, die pas enkele dagen daarvoor werd afgekondigd door de zorgverzekeraars.

De reden van deze abrupte vergoedingsstop is dat verzekeraars oordelen dat deze geneesmiddelen in feite ziekenhuismiddelen zijn, zoals een speciale pijnpomp, die door de patiënt thuis worden gebruikt. Volgens de KNMP – de apothekersorganisatie – is het niet rationeel om deze middelen niet langer te vergoeden. Verschillende apothekers hebben hierdoor bijvoorbeeld de afgelopen dagen al nee moeten verkopen aan patiënten. Het gevolg is dat patiënten de medicijnen uit eigen zak moeten gaan betalen, waarmee zij in de problemen kunnen raken.

Om welke medicijnen gaat het?

Het betreft onder meer medicijnen tegen eczeem, multiple sclerose, psoriasis, oogdruppels en speciale crèmes voor ouderen met een snel uitgedroogde huid. De belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reageert met het statement dat zorgverzekeraars geen medicijnen vergoeden die niet bewezen effectief zijn volgens de overheid.

Een gevolg is bijvoorbeeld dat een patiënt met een prikkelbare blaas, die met zijn dagelijkse functioneren afhankelijk is van een speciale blaasspoeling het vanaf nu zelf moet gaan betalen. De kosten van het bewuste geneesmiddel lopen op tot 560 euro per maand. Een bedrag dat voorheen nog werd vergoed door de zorgverzekering. Dat is lang niet voor iedereen op te brengen.

  • De volledige lijst medicijnen die niet meer worden vergoed, vind je hier.

Voor geneesmiddelen die wel worden vergoed door de zorgverzekeraar geldt in sommige gevallen een eigen bijdrage die bij enkele medicijnen hoog kan oplopen. Via een aanvullende verzekering is het mogelijk om verzekerd te zijn tegen de eigen bijdrage.

Update 2 juni:  Vandaag de dag is er meer duidelijkheid over de vergoeding van 400 op maat gemaakte medicijnen, lees verder…

Update 18 maart: De op drie na grootste zorgverzekeraar Menzis blijft de 400 medicijnen die apothekers zelf bereiden tot en met 1 juni van dit jaar vergoeden voor verzekerden, bron: nationalezorggids.nl.

Update 16 maart: ook CZ blijft de 400 medicijnen voorlopig gewoon vergoeden. Achmea – van onder meer Zilveren Kruis – zegt coulant om te gaan als het gaat om het geven van een vergoeding. Vandaag vindt er overleg plaatst tussen de apothekersorganisatie KNMP, NPCF en de zorgverzekeraars over de gestaakte vergoeding van speciaal bereide medicijnen. Het overleg moet vooral duidelijkheid gaan scheppen.

Update 11 maart: zorgverzekeraar ONVZ heeft aangegeven de 400 uitgesloten medicijnen wel te blijven vergoeden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.