‘Zorgpremie ook in 2016 omhoog’

Bart Koenraadt 25 reacties

zorgpremie berekenen

Update 22 oktober: Zorgpremie overzicht 2016

Update 15 september: Wijzigingen zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag in 2016

De zorgpremie is de afgelopen jaren op een neer gegaan, terwijl de zorgkosten ieder jaar wel zijn gestegen. Begin van dit jaar is de premie bij de meeste zorgverzekeraars omhoog gegaan met gemiddeld 5 euro per maand. Door de inzet van reserves die verzekeraars verplicht moeten aanhouden is de stijging enigszins beperkt gebleven. Na de zomer zullen de premies voor 2016 bekend worden gemaakt en de kans lijkt groot dat ook voor volgend jaar de zorgverzekering voor iedereen duurder gaat worden.

Prinsjesdag

Veel zal afhangen van wat er op 15 september tijdens Prinsjesdag in de miljoenennota zal staan. Dan wordt door het kabinet de nominale premie voor 2016 bekend gemaakt. Op basis van dit bedrag gaan de zorgverzekeraars de premie berekenen voor hun basisverzekering. Tevens is dan ook de definitieve samenstelling van het basispakket openbaar. Op dit moment is al bekend dat er een aantal nieuwe behandelingen en medicijnen worden toegevoegd, zoals de sportarts en mogelijk ook onbeperkte fysiotherapie voor patiënten met een chronische ziekte.

Zorgkosten

Sinds begin van dit jaar bestaat de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) niet meer en zijn de taken grotendeels terecht gekomen bij de zorgverzekeraars. Dit is een van de voornaamste redenen dat de zorgpremie dit jaar is gestegen. Want met deze overheveling zijn miljarden euro’s gemoeid. Dit proces is naar alle waarschijnlijkheid pas over enkele jaren volledig afgerond, wat tot die tijd zorgt voor een stijging van de nominale premie. Wel heeft de overheid dit jaar een rijksbijdrage ingevoerd die tot en met 2019 zal worden afgebouwd naar nul. Met deze bijdrage wordt een deel van de stijgende kosten afgedekt om de stijging van de zorgpremie voor de consument te beperken. Deze bijdrage zal ook in 2016 worden toegepast, maar al lager liggen dan dit jaar.

Reserves

Zorgverzekeraars worden verplicht door De Nederlandsche Bank (DNB) om reserves aan te houden om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden. Echter blijkt dat verzekeraars veel meer geld hebben opgepot dan wettelijk is verplicht. Dit “extra” geld is vorig jaar voor een deel gebruikt om de premiestijging te remmen. Waarschijnlijk zal ook in 2016 de premie gedeeltelijk door de zorgverzekeraars gecompenseerd worden, om de kosten niet met honderden euro’s op te laten lopen voor de consument. Hoeveel dat precies is, is op dit moment nog niet bekend.

Eigen risico

Het eigen risico is sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringsstelsel ieder jaar al gestegen. Dit jaar van 360 naar 375 euro. De kans is groot dat dit bedrag weer naar boven wordt bijgesteld in 2016, aangezien wettelijk is bepaald dat het verplicht eigen risico automatisch mee stijgt met de verhoging van de uitgaven in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Tijdens Prinsjesdag wordt de definitieve hoogte van het eigen risico onthuld.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is dit jaar voor de laagste inkomens gestegen, maar de groep die recht heeft op zorgtoeslag is wel kleiner geworden. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vorig jaar gezegd dat de huishoudens met een inkomen onder de huidige inkomensgrens voor de zorgtoeslag volledig gecompenseerd worden de komende jaren. Dat zal dus ook gelden voor 2016.

Wanbetalers

Alles wijst er dus op dat de zorgpremie in 2016 verder gaat stijgen. Met hoeveel is op dit moment alleen nog maar gissen. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan ben ik benieuwd hoe het kabinet omgaat met het feit dat steeds meer Nederlanders hun premie niet kunnen betalen. Cijfers zeggen dan ook dat het aantal wanbetalers steeds verder oploopt.

Meevaller

Er is ook nog hoop, want uit een bericht van meer dan een jaar geleden blijkt dat zorgverzekeraars dit jaar een eenmalige meevaller ontvangen van minimaal 800 miljoen euro vanwege een lagere schadelast. Als deze financiële meevaller volledig wordt ingezet om de zorgpremie in 2016 te drukken, zou dat een verlaging betekenen van 80 euro per verzekerde.

De komende maanden zullen gaan uitwijzen in hoeverre de zorgverzekering volgend jaar gaat veranderen.

25 reacties

 • Ppiet

  Het moet echt stoppen met die verhogingen in de zorg
  heb zelf COPD kan de medicijnen haast niet meer betalen
  als het nog duurder wordt moet ik er mee stoppen

 • Jjenke

  Het volk heeft zelf voor de VVD & cohorts gekozen ;deze politici krijgen zelf enorme hoge salarissen +wachtgelden waarvan ze deze verhogingen natuurlijk makkelijk kunnen betalen . Andere mensen worden minder bedeeld . zorg wordt onbetaalbaar evenals politici ; beter scaffen we ook de politici af of worden ze vrijwilligers

 • JJohn.

  Mensen dit hele gegraai moet stoppen! Weg met dit Kabinet Rutte!
  Ouderen ga massaal tegen dit Kabinet Rutte stemmen, want dit gaat niet goed komen. Ook volgend jaar zijn er flinke tekorten te verwachten, vooral door de eisen van Brussel.

 • PPeter

  Bleef het maar alleen bij de zorgpremie wat te denken van je aanvullend pensioen
  dat word al 8 jaar niet geïndexeerd maar wel al twee keer gekort i.v.m. dekkingsgraad
  en volgend jaar word het weer gekort maar nu omdat de 1e belastingschijf omhoog gaat en de Zvw
  premie die ook weer even vrolijk stijgt ik vraag mijn af hoe lang dat ze denken dat dit nog door kan blijven gaan

 • RRaymond Gaveel

  Ik ben ooit ben Zilveren Kruis Achmea terecht gekomen via mijn laatste werkgever de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Vooral vanwege de aangeboden 10% collectiviteitskorting. Nu heb ik net mijn zorgpremie gelezen voor 2016. Die bedraagt maar liefst 149,96 euro. Dit jaar is het nog 129,23. Dat betekent dus een verhoging van 20,73 euro. Dat is gewoon a-sociaal. Nu ben ik ook sinds september 2014 ook nog werkeloos geworden. Het wordt door dit soort extreme verhogingen steeds lastiger om rond te komen van mijn WW. Is hier niets aan te doen?

 • JJacky

  Het zijn niet alleen de ouderen die kapot gaan hoor, ook wao’ers en andere mensen met een laag inkomen.
  Betalen kan ik het echt niet meer. Ik had bijna kanker en moest 5 jaar lang bij de specialist laten controleren of het genezen was. Elk jaar eigen risico helemaal betalen. Daarna moesten mijn tanden eruit, en heb ik naast het eigen risico ook nog een eigen bijdrage moeten betalen. Dat was voor het ondergebit 500 euro samen!
  Zowel boven als onder passen de tanden niet, maar ik durf niet meer terug. Ik ben net een beetje uit de schulden.
  Ook naar de dokter ga ik niet meer. Je weet niet waar je in terecht komt, maar die schulden, ik kan het niet meer. Je hebt soms ook andere dingen nodig, zoals kleren, of beddegoed.
  Ik naai alles aan elkaar, koop alles zo veel mogelijk tweedehands, electrische apparatuur kan ik niet vervangen, maar dat is allemaal nog okay.
  Ik ben terug aan het gaan naar vroeger, naar de tijd van veger en blik, en wasrekje aan de deur.
  Medicijnen zoek ik tegenwoordig langs de kant van de weg. Fijnstof van de auto’s en hondenurine probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, al is dat moeilijk in de stad.
  Het is ook moeilijk omdat de gemeente alles regelmatig afmaait, omdat het in de stad “netjes” moet blijven, en al dat vieze onkruid…
  Het lastigste is natuurlijk dat je zelf de kruiden en planten buiten moet leren kennen en onderscheiden, je moet weten hoe je de medicijnen maakt en gebruikt, en je moet zelf je diagnose stellen.
  Boeken en internet kunnen daarmee helpen, maar je moet wel voorzichtig blijven, ook omdat veel planten op elkaar lijken, en als je iets teveel van sommige planten gebruikt, of het verkeerde deel, dan kan je er erge problemen door krijgen, of zelfs dood aan gaan.
  Maar als je niks anders meer kunt, en het bij de drogist ook te duur is, dan heb je die mogelijkheid.

  Ik heb zelf ontdekt dat wat ik tot nu toe heb gebruikt, zoals kamille, tijm, honing, en de meer onschadelijke plantjes, helpen ontzettend goed!
  Ik ben voorzichtig begonnen, maar krijg er steeds meer lol in.
  Misschien ook een oplossing voor u.
  Ik probeer me niet te ergeren omdat ik nou sponsor ben voor de mensen die nog wel naar de dokter kunnen gaan, en hou in mijn hoofd dat het met de zorgtoeslag wel meevalt wat ik gedwongen af moet geven.
  Het moeilijkste voor mij is de angst dat ik buiten omval, en dan iemand een ambulance voor me belt. De schulden, daar ging ik helemaal aan stuk, omdat ik nergens anders meer geld voor had.
  Naast de premie moest ik 40 euro per maand betalen aan CZ.
  Mocht ik nog dankbaar voor zijn, want ik ben daardoor bij CZ weg moeten gaan, en naar een goedkopere verzekering moeten gaan, om CZ te kunnen betalen.
  Nu zit ik bij UNIVE, en heb ontdekt dat ik daar het eigen risico alleen vooruit kan betalen in termijnen…. dus vooraf, als ik denk het eigen risico nodig te hebben, en dan kan ik het het jaar daarna terug vorderen als ik het niet nodig had…
  Dat is voor zover ik het begrepen heb, tenminste…
  Het zou al eens fijn zijn als er een set regels was, waar ze zich allemaal aan moesten houden, die voor alle mensen werken, en waar jij en ook de zorgverlener precies weet wat er komen gaat aan rekeningen.
  Op het moment is dat namelijk voor vanalles een grote verrassing, en dat soort verrassingen kan de gemiddelde Nederlander niet meer verdragen.
  Meneer Rutte zegt dat we niet op ons geld moeten zitten, omdat dat slecht is voor de economie.
  Hij schijnt niet door te hebben dat er gewoon geen geld meer is.
  Alleen als ik op mijn oude versleten bank blijf zitten wachten tot ik dood ben, kan ik nog alles betalen tegenwoordig.
  En dat wordt me tegenwoordig ook kwalijk genomen ook, door de mensen die voor mij de zorgtoeslag moeten betalen, en de huurtoeslag en dergelijke.
  Ik heb geen recht meer op een beetje leven, want tenslotte betalen zij voor mij.
  Dat is ook moeilijk.
  Maar begrijpelijk, hoe minder iemand heeft, hoe moeilijker ze het zelf krijgen, hoe minder graag iemand iets geeft. Zeker als je MOET.

  Nederland wordt helemaal kapot gemaakt. Het was zo’n geweldig land. Ik was zo verschrikkelijk trots een Nederlandse te zijn.
  Nou, ik schaam me kapot.
  Ik hoop dat de Nederlanders zelf zich niet meer zo stuk laten maken door onze regeringen.
  We moeten een stapje terug doen, en het is allemaal hartstikke oneerlijk, vooral omdat we niet zien wat er voor goede dingen gebeuren met het geld. Het schijnt gewoon te verdwijnen in een of ander gat.
  Ik heb geen idee hoe de zorgkosten omhoog kunnen blijven gaan, als zoveel mensen niet eens meer gebruik maken van, uit angst voor.
  Ik vraag me over het algemeen af waar al het geld blijft.
  Ik zou willen dat ik een oplossing wist, maar ze hebben ons met onze huren, medische problemen en andere belangrijke dingen gewoon in hun macht.
  Ik wens jullie allemaal sterkte, en hoop dat jullie in het verleden ook oplossingen kunnen vinden voor jullie problemen.
  Mensen hebben duizenden jaren overleeft zonder al wat ze tegenwoordig hebben.
  Dikke knuffel!

 • MMeinie

  Ziekenfonds moet terug dit miet stoppen

  • MMeesters

   Dan wordt alles nog duurder. Dat moet je ook niet willen.

 • RRita Rekveld

  DIT MOET STOPPEN. ZE MAKEN DE MENSEN ZO ALLEEN MAAR ZIEKER ZO. MENSEN GAST NIET MEER NAAR DE HUISARTS, EN TANDARTS. MENSEN PLEGEN ZELFMOORD OMDAT ZE GEEN UITWEG MEER ZIEN. MENSEN GAAN HIER KAPOT AAN. ECHT. IS ER NU NIEMAND DIE DIT KAN STOPPEN. ELKE MAAND IS HET ZELFDE. MENSEN SLAPEN NIET MEER. KUNNEN NIET MEER ETEN. DIT KAN TOCH NIET MEER????. STOP HIERMEE AUB.

 • GGerrit

  Lachebekje(Rutte) gooit de premie’s en eigen risico weer lachend omhoog.
  Het maakt hem geen moer uit dat er mensen (voor hem klootjes volk) eronderdoor gaan.
  Premie gaat met de inflatie mee omhoog maar de pensioenen niet.
  Hoe verklaar je dit?

 • MMandy

  Precies dus hè. . Achterlijk

 • EED (2)

  Gister bonnetje over de onbenullen van de SVB geplaatst. In de Zorg is alles direct zichtbaar/voelbaar. De basisverzekering is al uitgekleed; bepaalde medicijnen worden niet vergoed of vallen onder je eigen risico. Eigen risico in 2008 € 150,- , in 2015 € 365,- , hoezo verhoging met de inflatie? Sommige mensen gaan al niet meer naar de huisarts en hopen bij ziekenhuisopname medicijnen vergoed te krijgen. Grens volledige vergoeding zorgtoeslag is al verlaagd naar een inkomen van € 22.000,- p/j. Volgend jaar is de verhoging van de zorgpremie ( iets ) hoger dan de verhoging van de zorgtoeslag. En Rutte maar lachen.

 • Jjohn engels

  beste L.S laat 12 sept je stem horen en kom naar de F.N.V dag in Denhaag om tegen de heren te zegen hoe jij er over denk .mvg ik kan het niet meer op brengen john

 • RRuud Niet

  Het hele zorgstelsel is en farce, je betaald je blauw aan de zorgverzekeraars die de trekpoppen in den haag aan de ballen vast hebben. Dit vooral omdat die heren hopen straks een luizenbaan bij deze beroepsdieven te krijgen. Inmiddels bepalen deze schandelijke bedrijven wie wel en niet in de watten worden gelegd. De hele zorg vernieuwing zit vol van pervers verrijk jezelf gedrag door en voor banken/verzekeraars/ziekenhuizen/specialisten.
  Om een voorbeeld te noemen bijna alle zogenaamde specialisten werken via hun eigen bv in ziekenhuizen omdat ze zodanig kunnen vragen wat ze willen, mede omdat al die zogenaamde specialisten het allemaal doen. Verzekeraars zijn 100% gelinkt aan banken en hypotheek verstrekkers, alles is aan elkaar gekoppeld op een zo ondoorzichtig mogelijke manier zodat deze grootmachten geen of zo min mogelijk belasting hoeven af te dragen.
  De hele economie is verrot en verziekt met deze vieze manieren van totaal schrapen van de gewone burger.
  Helaas laten nederlanders gewoon met zich sollen.

 • PP.Seijs

  Wat is de bedoeling van het blijven stijgen van de eigen risico?
  Gaat hij naar de €1000?

  • BBart

   Het eigen risico stijgt jaarlijks mee met de inflatie. Dat staat vastgesteld in de Zorgverzekeringswet.

 • LLasnoor

  Ook de overheid meld dat er over 2014 een meevaller te hebben geboekt van 2 miljard euro, door verminderde zorgkosten. Daarbij is de mogelijkheid aangetekend dat het eigen risico voor 2016 375 euro is gelijk aan 2015.

 • JJeannet Schoorl

  Stop aub met die verhogingen nog even en dan gaat alles naar de zorg. Een paar dagen op vakantie vergeet het maar. Fijn land!!!!!! De oudere worden aan alle kanten gepakt .Schaam me dat ik in een land woon waar ze het geld aan Jan en alleman geven maar voor de ouderen zorgen die een groot aandeel hebben gehad in de opbouw van Nederland ho maar. Als een stuk oud vuil worden wij behandeld en als ik de zorgkosten naar beneden wil krijgen door euthanasie te vragen mag het weer niet. Nou zeg het maar ik hoop dat er eens iemand opstaat die hier wat aan gaat doen!!!!!

  • AAlie

   Jeannet ik ben het helemaal met je eens.Ik ben een Oorlogs kind en heb alleen maar armoede gehad.
   Mijn ouders hebben hard moeten werken,Vader zat in kamp Amersfoort en Moeder stond er alleen voor.Na een jaar getrouwd zijn werd mijn man ziek en ging langzaam achter uit.Dus ook Armoede en ik niet wist hoe ik het moest doen.Kinderen nooit iets kunnen geven,geen Vakantie of niets.In 2008 begon ik te kwakkelen de ene na de andere operatie gehad,waar ik niet om heb gevraagd maar alles werd steeds duurder.En nu als ik kijk verkoopt Rutte Nederland, en de rijke gaan de grens over met hun poen en de arme kunnen het oplossen.Ik zeg geef ons Nederland terug en stap uit de EU.Want met de bevolking houden ze geen rekening.En die Farmacheutische fabrieken hebben de macht.Kijk maar hoe ze mooie praatjes hebben bij de huisartsen om te verkopen..Niemand vraagt er om,om ziek te worden.Euthanasie is niet de oplossing.

 • JJacqueline Krol

  Misschien moeten ze eens stoppen met die absurde vergoedingen voor de (ex)leidinggevenden! Houden ze vast meer over en hoeft de gewone man zich niet scheel te betalen aan de premies en het eigen risico. Dit kan toch niet doorgaan zo!

 • JJeroen van Wouden

  Ik neem het recht in eigen hand en zal dan ook geen zorgpremie meer gaan bijdragen. Het is ons geld en ze kunnen verplichten wat ze willen, maar het is mijn zuurverdiende geld. En hoe moeten gezinnen die het nu al moeilijk hebben rondkomen? inclusief mijzelf. Schandalig gewoon. Inderdaad dat Griekenland dat nekt alles. Nederland is geen democratie meer. Maar een verkapt dictatuur geworden, waarvan Nederland een provincie en een marionet van de Europese Unie is geworden

  • LLot

   Ik kan t ook niet betalen en ben het er zeker ook niet mee eens maar heb niks als last van deurwaarders wordt je ook niet blij van ik kan mooi de schuldhulp in door dit

  • MMarian boutkan

   Inderdaad de ziekenfonds was helemaal niet zo duur en je kreeg dan ook alles vergoed, tot paracetamol en hoestdrank toe. Sinds die privatisering zijn de kosten zo ontzettend omhoog gegaan, betaal je een hoog eigen risico en worden veel medicijnen niet meer vergoed, dat dit niet deugd blijkt ook want verzekeraars hebben flink wat te veel geld in kas wat ons allemaal toebehoort. Bovendien wordt je gek van het aantal aanbieders en pakketten. Je wordt er gestoord van en stapelgek van alle regeltjes die je ook nog moet volgen want als je naar een verkeerde specialist gaat mag je nog zelf dokken ook. gezondheidszorg hoort voor iedereen hetzelfde te zijn en betaalbaar en daar heb je geen 100 verzekeraars voor nodig die allemaal een directie en gebouwen moeten onderhouden, daar gaat ook heel veel geld verloren. Het is al erg genoeg als je chronische ziek bent en dan ook nog eens meer dan 100 euro bovenop het eigen risico moet betalen aan medicijnen die niet vergoed worden ( ze moesten ook eens ophouden met iedereen maar pilletjes te voeren en eens beter naar de patiënt luisteren. Huisartsen en specialisten worden goed betaald voor een patiënt zonder dat ze iets hebben gedaan en dat is in België we; anders daar worden ze betaald per verrichting. Ik hoor ook dat mensen niet naar het ziekenhuis gaan voor een foto b.v. omdat ze dan eigen risico moeten betalen en niet kunnen betalen. Ja die euro en Eu zullen we het maar niet over hebben en ook niet over dit kabinet en helemaal niet over die schippers. Sinds de privatisering van zorg energie en ns zijn er op al die fronten alleen maar heel veel problemen maar dat zullen ze toch niet toegeven en daarom door die egotrippers in Den Haag is ons mooie landje er echt niet mooier op geworden.

  • Jjol font

   Ik geef je gelijk eigenlijk moest alles onder een dak wat de zorg verzekering aangaat. Betekend minder hoge salirissen. Minder direkteuren. , minder gebouwen, een adres waar alles naar toe gaat. Wel strenge, cotstante controlle nodig, minder frauderen met het ontvangen geld nu door de vele verzekeraars. Mijn pas over leden man had dat tegen iemand gezegd, bleek een medewerker te zijn van cz. Zij werd boos dan verloor zij haar werk. Mijn man zzi toen, dat heben ze ons ook niet gevraagd bij de fusering, wij stonden op straat. Het is niet leuk als je de premies niet meer kan betalen. Je wordt extra gestraft met een flinke ingehouden bedrag van je inkomen. Daarnaast gaat de zorgtoeslag naar het cjib. Vraag me af waarom die verhogingen van de boete en zorgtoeslag niet naar de schulden rekening gaat zodat deze langszamer hand minder wordt en daarna met een schone lei ka gaan beginnen. Waar gaat dat extra eigenlijk naar toe. Niemand kan het je zeggen . Als ik even snel uitreken 152 euro en nog wat aan cvz en beslaglegging zorgtoeslag van 78 . Dat maakt een bedrag van 230 euro. En dat voor een basis verzekering want zodra je een wanbetaler ben heb je geen recht op aanvullende verzekeringen. Als de boete en de zorgtoeslag nu gebruikt werd voor de schuldvermindering dan kon ik me een betere verzekering nemen. Nu zeg ik bij de huisarts dat ik die therapie niet kan betalen. En het zou zo prettig zijn als ik die wel kon doen ivm chronische ziektes. Ik denk dat wij niet in de moeilijkheden, wat de premies betreft, niet hadden gehad als het eleidelijk en niet zo hoog ineens was gegaan. Ik zou het graag anders willen zien want als je het nu bekijk krijg je niet zoveel, geld wel ziektes, en echt ik kan de boetegeld en de zorgtoeskag heel goed gebruiken. De oplossing zoals mijn man die zag zie ik nu ook. Wat heeft hij zich daarop geergerd en hoeveel onnodig is blijven hangen en is uitgegeven te goede en te slechter trouwr

 • EElse Klinge

  Zorgverzekering? ZorgLOTERIJ zul je bedoelen!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.