Zorgverzekeraars hebben overschot van 8,5 miljard euro

Zorgverzekeraars hebben overschot van 8,5 miljard euro

Artikel door: Koen Kuijper - 23 reacties

Zorgverzekeraars hebben overschot van 8,5 miljard euro

ZorgpremieDankzij hoge winsten zijn de reservepotjes van zorgverzekeraars de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo zijn de financiële buffers tussen 2011 en 2014 maar liefst zes miljard euro meer dan voorheen. Door verscherpte Europese regelgeving moeten zorgverzekeraars flinke financiële buffers opbouwen om de financiële gezondheid op de langere termijn te waarborgen.

Een groot deel van de reserve is een overschot op de begroting en kan worden gebruikt om de zorgpremie te drukken. Zorgverzekeraars hebben echter zoveel winst gemaakt dat zij 8,48 miljard euro meer in kas hebben dan vereist is door De Nederlandsche Bank (DNB), meldt Zorgkiezer.

Update (24 september): Achmea en ASR laten in een reactie weten dat de cijfers van Zorgkiezer helemaal niet kloppen. Er zou een slordige denkfout zijn gemaakt bij de vergelijkingssite. Zo zijn de financiële cijfers van alle soorten verzekeringen en complexe producten gebruikt in de berekening, in plaats van enkel die van de zorgverzekering.

Verschillen overschot groot

De verschillen in financiële reserves zijn gigantisch tussen de zorgverzekeraars onderling. Zo heeft Achmea, bekend van onder andere Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis, een overschot van 700 euro per verzekerde. Dat terwijl VGZ het moet doen met ‘slechts’ 294 euro per klant. Verzekeraar ASR (Ditzo en De Amersfoortse) heeft het grootste overschot per verzekerde, namelijk 1771 euro.

Gezien de verschillen in financiële buffers is het aannemelijk dat er meer verschil zal zitten in de premie tussen de verzekeraars onderling. In theorie betekent dit dat de zorgpremie bij de ene verzekeraar slechts een paar euro toeneemt, terwijl bij de ander de stijging kan oplopen tot meer dan 10 euro per maand.

Update: zoals ook in de inleiding staat vermeld, blijken de cijfers met betrekking tot het overschot van de verzekeraars niet juist te zijn. Zo heeft Achmea volgens een woordvoerder een buffer van 307 euro per verzekerde. Wat de werkelijke buffers zijn van de zorgverzekeraars, wordt nog uitgezocht.

Premiewijziging per verzekeraar

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2016 bekend heeft gemaakt. Bij de verzekeraar stijgt de premie in 2016 met 3,75 euro per maand. DSW heeft per verzekerde 145 euro uit de reserves gebruikt om de stijging van de premie binnen de perken te houden. Dat komt neer op 24 procent van het totale overschot van 613 euro. Zonder inzet van de reserves zou de premie dus met 15,83 euro per verzekerde zijn toegenomen.

Lees ook: Zorgpremie DSW stijgt met 45 euro in 2016

Wanneer alle overige verzekeraars een even groot percentage (24 procent) van hun reserves gebruiken, is het mogelijk aan de hand van het overschot per verzekerde een schatting maken van de stijging van de premie per concern.

Hieronder in de tabel zie je in de meest rechter kolom de geschatte stijging (of daling) van de premie per verzekeraar.

Verzekeraar concern Overschot per verzekerde Inzet reserve per verzekerde Premiestijging in 2016
DSW € 613,00 € 145,00 € 3,75
ASR € 1.771,00 € 418,92 -€ 19,08 (daling)
Achmea € 700,00 € 165,58 € 2,04
Zorg en Zekerheid € 556,00 € 131,52 € 4,87
CZ € 482,00 € 114,01 € 6,33
ONVZ € 428,00 € 101,24 € 7,40
De Friesland € 410,00 € 96,98 € 7,75
Menzis € 390,00 € 92,25 € 8,15
VGZ € 294,00 € 69,54 € 10,04
Eno € 237,00 € 56,06 € 11,16

Bij de schatting van de bovengenoemde premie zijn twee aannames gedaan:

 • De zorgverzekeraars gebruiken 24 procent van hun reserves om de premie te drukken
 • De premie zou zonder inzet van reserves 15,83 euro per maand stijgen

Lees ook: Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?

Voorbeeld berekening 

Achmea heeft bijvoorbeeld een overschot van 700 euro per verzekerde, waarvan (naar schatting) 24 procent wordt ingezet om de premiestijging te drukken. Dat komt neer op 165,58 euro per verzekerde (ofwel: 13,80 per maand). Zonder inzet van de reserves zou de premie 15,83 euro stijgen. De premie stijgt bij Achmea daarom met gemiddeld ruim 2 euro per maand.

Zorgverzekeraars hebben uiterlijk tot en met 18 november om hun premie bekend te maken voor 2016. De verwachting is dat er gewacht gaat worden tot op het laatste moment, wat een ware prijzenoorlog kan betekenen.

23 reacties

 • Ppatricia

  Hoi Koen, misschien kun je ook eens iets schrijven over het waarom? mensen zolang moeten wahten op teruggave van de verzekeringen op vooruitbetaalde kosten. WeDoCare is een verpleegkundig/thuiszorgburo op Tenerife en bestaat al 4 jaar. De mensen ontvangen officiële nota’s maar dan nog ontvangen soms pas na 6-9 maanden !! hun geld terug. Wij vinden dát een schande en snappen niet waarom de teruggave zolang voor deze mensen moet duren ! Met Zonnige groeten WeDoCare – Patricia

 • DDB de Bles

  Waar vind ik de jaaromzet van de aanvullende verzekering voor Tandartskosten van alle verzekeraars bi jelkaar en hun totale uitgaven aan tandartskosten, zodat ik het resultaat /winst kan zien op de totale tandarts verzekering

 • JJankees V.

  Waarom tikt een raad van Bestuur,deze yuppen niet zwaar op de vingers.En bij niet functioneren nog een diamanten handdruk ook voor hun knullig werk.Evenals een gereufde Range,kaerel!!

 • SS.hieminga

  Wordt de 8.2 miljard ook gebruik voor de Europese unie, om het zelfde wat er met ons pensioen geld gebeurt, gestolen, door Jette Kleinsma het nog te betalen van ons inghoude geld van de werkende Nederlanders????

 • AAntje

  Ik wil best 100 betalen mits ik dan ook ALLES vergoed krijg. Nu moet ik als diabetes een deel zelf betalen. Ook mijn spierontspanner diazepammen En mijn broodnodige B12 betaal ik zelf. Ik moet 4x per jaar bloed controle ivm mijn diabetes hoppa weer deel eigen bijdrage. Mijn trombose Been kostte me 78 euro en zo kan ik wel even doorgaan Nog. Tandarts voorheen in basis heb ik niet meer . Ik stel arts bezoeken uit zo ook mijn diabetes prikken. Want ik kan het niet meer betalen. Ja mag in termijnen . Dat is dan jaar in jaar uit weer 40 euro per maand erbij. Ik krijg geen zorgtoeslag Omdat mijn Man zzp Is. En als zzp betaal je nog eens 800 euro per jaar boven op je maandpremie extra. Het is 1 grote rovers bende in nederland . Terug naar overheid Dus. En sl Die miljarden graag terug de zorg in neem daar maar xtra personeel van voor in de zorginstellingen. Want 1 op 6 dementerende Is te weinig.

 • KKoos Valken

  Hier wordt ik niet goed van. Ben ik daar voor verzekerd?

 • DDavid Janssen

  De premie is uiteindelijk niet bepalend, ze kunnen de premies verlagen of minder verhogen maar dan wordt er gewoon weer minder vergoed waardoor je zelf meer moet betalen. Met de eigen bijdrage van 365 euro en de premie is het al niet meer op te brengen, laat staan de extra kosten voor behandelingen en medicijnen die niet meer vergoed worden. De zorg zou naar mijn mening weer in overheids handen komen net als in groot britannie. Ziekenzorg mag naar mijn mening geen commerciele instelling zijn, zorg is iets waar de bevolking recht op zou moeten hebben en niet alleen zorg voor hen die het kunnen betalen. Als zorg nog commercieler wordt dan laten de doctoren en ziekenhuizen straks mensen sterven want dat zou dan goedkoper zijn dan behandelen.

  • AAngelique

   Er gaan al jaren mensen dood die vanwege het geld niet meer behandeld worden of zo lang moeten wachten totdat ze vanzelf doodgaan. Wat mij verbaasd is dat de journalistiek dit laat liggen. Mensen binnen de zorg, besturen, zorgverzekeraars hebben het er al decennia over.

  • AAntje

   Kan het hier alleen maar mee Eens Zijn.

 • BB.korten

  Er zijn mensen die niet meer naar de dokter , tandarts, ziekenhuizen gaan omdat ze het niet meer kunnen betalen schandalig gewoon

 • RRobert Gorter, MD, PhD.

  Ik ben arts en hoogleraar interne geneeskunde. ik ben ook biostatisticus and heb mij over verschillende studies gebogen. De gezondheidsINDUSTRIE is volledig corrupt en zo de ZORGverlening. Ik weet hoe het ahter de schermen toegaat: zowel in NLals ook in de EU en in de USA. Ik wil best wel eens met je als “whistle blower” praten

 • DDiana

  Google eens op Zorgeloos, zij willen een nieuwe zorgverzekering opstarten!

 • Ffemmy

  en dan weigeren ze mij een buikwandcoreectie nadat mij 44 kilo af ben gevallen niet leuk hoor IZA-gemeent pffff

 • RRobino van Caam

  M.a.w.: er is (veel) meer premie berekend dan dat de zorg kost? Begrijp ik dit goed?

 • RRia

  Oke. grote demo organiseren dan maar?

 • KKhalid Chamrouki

  Geen woorden meer voor, gewoon terug naar ZAO, betaal €20 per maand ipv €150.

 • Kk jansen

  Schandalig ,moet echt wat aangedaan worden

 • PPhilippine van der Ree

  Ik begrijp goed dat de zorgverzekeraarstaat niet terug willen naar de ziekenfonds, want dan zijn ze alle macht en winst kwijt. Het is gewoon bizar dat ook de regering zo halsstarrig blijft maar ja ook zij ontvangen bonussen en die wil je toch niet laten schieten

 • LL. Luyken

  Duidelijk te veel macht bij de zorgverzekeraar en te weinig mogelijkheden om grenzen te stellen aan het plafond van hun reserves als wij de consequenties van geen of te weinig goede zorg zouden kunnen verhalen op de zorgverzekeraar krijg je een heel andere uitkomst.
  Tip: Verruimen van het basis pakket tandarts kosten er weer in dit is goed voor de algehele gezondheid.

 • Llasnora

  Zorg kan je beter achterwege laten bij die verzekeraars! De zorg die zij verlenen is beneden alle peil. Op vragen verlenen ze geen medewerking reden privacywetgeving. Deze verzekeraars overtreden privacy op alle fronten. Zoals bij zorgwijzer 5 trackers zijn geïnstalleerd om de identiteit van van bezoekers vast te leggen en dat tengelden te maken. Verzekeraars gaan zelf verder zij vragen informatie op bij behandelaars en leggen dat vast in hun systemen, en jouw privacy hebben deze verzekeraars geen boodschap!
  Overschot alle voeren een beleid van zonder winstoogmerk, en zie de planken liggen vol, de Nederlandse bank stelt een quotum in daar gaan zij met 25% overheen. Dan lees ik ook nog iets van de Europese Unie, dat die dat stellen. Helaas na het stellen is er geen controle segment die dat beteugeld.
  Mij vraag is hoe corrupt is deze zorg!

 • AAnnemarie Kruit

  Dank voor dit artikel. Weet u ook hoeveel het overschot per verzekerde zou moeten zijn volgens de regelgeving?

 • JJan Heijmans

  Wetteklijk gelegaliseerde criminaliteit ten koste van de zorgverlening

 • JJan Heijmans

  Wettelijk gelegaliseerde criminaliteit, ten koste van de omvang van de zorgverlening !

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.