Zorgverzekering 2017

Benieuwd naar de wijzigingen voor volgend jaar? Bekijk vanaf nu het nieuws voor de zorgverzekering 2018.

Zorgverzekering vergelijken 2017

Alle premies zijn bekend en de onderlinge verschillen tussen de zorgverzekeraars zijn enorm. Vandaar dat het loont om je huidige zorgverzekering te vergelijken voor 2017 met het overige aanbod.

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering zit ruim 30 euro per maand, ofwel 360 euro op jaarbasis.

Door over te stappen kun je tot 300 euro besparen. De kans is daarom groot dat ook  jij kunt besparen op je zorgverzekering voor 2017. Benieuwd hoeveel? Ga dan naar de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl.

Wijzigingen zorgverzekering in 2017

Hieronder een opsomming van de belangrijkste wijzigingen voor het komende jaar:

  • Zorgpremie stijgt tussen de 7 en 12 euro per maand
  • Eigen risico blijft gelijk (385 euro)
  • Zorgtoeslag stijgt met iets meer dan 1,50 euro per persoon voor de laagste inkomens. Meerpersoonshuishoudens krijgen er 3,50 euro bij.

Een uitgebreid artikel met alle wijzigingen voor de zorg- en zorgverzekering lees je hier op ZorgWijzer.nl.

Zorgpremie in 2017 fors omhoog

Benieuwd of de premie van je zorgverzekeraar voor 2017 al bekend is gemaakt? Bekijk dan het zorgpremie overzicht van ZorgWijzer.nl.

Het kabinet voorspeelde een verhoging van 3,50 euro per maand. Echter heeft DSW traditiegetrouw als eerste de premie bekend gemaakt, waarbij de basisverzekering stijgt met maar liefst 9,25 euro.

Ook CZ – de eerste grote verzekeraar – verhoogt de premie maandelijks met bijna 8 euro.

Uiterlijk 19 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor de basis- en aanvullende verzekering bekend hebben gemaakt voor 2017.

Eigen risico blijft gelijk

Minister Schippers heeft de zorgkosten onder controle. Dat betekent dat het eigen risico in 2017 niet zal stijgen, maar gelijk blijft op een bedrag van 385 euro. Dit blijkt uit bronnen in Den Haag.

Volgens veel mensen is het eigen risico echter nog steeds veel te hoog. Een aantal politieke partijen, waaronder GroenLinks en de PVV willen het eigen risico daarom afschaffen.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) berekende onlangs dat, bij ongewijzigd beleid, de zorgkosten tussen 2018 en 2021 jaarlijks met zo’n 3,4 procent groeien. Wat ook zou betekenen dat het eigen risico zou meegroeien. Voorlopig is daar dus nog geen sprake van.

De SP was er van overtuigd dat minister Schippers het eigen risico in 2017 zou gaan verhogen naar 500 euro. Daar blijkt uiteindelijk niets van te kloppen.

Eerlijkere risicoverevening

Minister Schippers zet dit jaar extra in om het risicovereveningssysteem te verbeteren. Het systeem (ook wel vereveningsbijdrage genoemd) is de ruggengraat van het huidige zorgverzekeringsstelsel en compenseert zorgverzekeraars voor verzekerden met een ongunstig risicoprofiel.

Schippers wil dat zorgverzekeraars niet enkel jonge en gezonde klanten willen winnen, maar zich ook inzetten voor toegankelijke en goede zorg voor andere groepen, zoals ouderen en chronisch zieken. Om dat te bereiken, moeten zorgverzekeraars een hogere compensatie krijgen voor chronisch zieke verzekerden.

In Nederland zijn ruim vier miljoen mensen met een chronische ziekte.

Het laatste nieuws

  • ‘Slechts 1 miljoen overstappers zorgverzekering, ondanks premiestijging’

    In de maanden november en december hebben iets meer dan 1 miljoen Nederlanders gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,1 procent van de bevolking. Dat is minder dan het jaar ervoor (6,3 procent) en twee jaar geleden (6,8 procent). Dat is opvallend, aangezien voor 2017 de zorgpremie forser is gestegen dan de afgelopen jaren.

    Het zijn overigens nog geen definitieve cijfers, aangezien het ook nog mogelijk is om in januari van zorgverzekering over te stappen.

    Lees meer
  • Laatste kans: overstappen van zorgverzekering

    Veel mensen wachten tot de laatste dagen van het jaar met het overstappen van zorgverzekering voor 2017. Door de late kerstvakantie wordt de beslissing van een nieuwe zorgverzekeraar pas in de laatste 2 dagen gemaakt.

    Toch zijn er ook veel Nederlanders die helemaal niet overstappen. Dit zijn doorgaans mensen die collectief zijn verzekerd. Voor hen blijkt echter dat een individuele polis voordeliger is.

    Lees meer
  • Lastminute checklist: zorgverzekeringen vergelijken 2017

    Het is nog enkele dagen mogelijk om van zorgverzekering over te stappen voor 2017. Als je dit doet voor de jaarwisseling dan wordt de huidige zorgverzekeraar automatisch opgezegd.

    In deze handige checklist, worden een aantal lastminute tips gegeven die kunnen helpen bij het goed vergelijken van alle zorgverzekeringen. Zo komen onderwerpen als dekkingen, eigen risico, klantbeoordelingen en belangrijke data ruim aan bod.

    Lees meer
  • Altijd 14 dagen bedenktijd na wisselen zorgverzekeraar

    Ga jij in de laatste dagen van dit jaar – net als een half miljoen andere Nederlanders – nog wisselen van zorgverzekeraar voor 2017? Ook dan heb jij na een overstap altijd nog 2 weken bedenktijd, waarmee je de nieuwe zorgverzekering zonder opgave van reden kunt annuleren. Dit is in de wet vastgelegd.

    Iedereen heeft nog tot aan 31 december middernacht de kans om naar een andere zorgpolis over te stappen, waarbij de oude verzekeraar automatisch wordt opgezegd.

     

    Lees meer
  • Meer overstappers zorgverzekering kiezen enkel voor basispakket

    Meer overstappers van zorgverzekering voor 2017 kiezen enkel een basisdekking. Tot dusver sluit een derde van de bezoekers enkel een basisverzekering af via ZorgWijzer.nl. Ook is een verhoogd eigen risico een populaire keuze voor komend jaar.

    Nederlanders gaan steeds bewuster om met hun uitgaven en door de stijging van de premie, proberen zij op allerlei manier geld te besparen. Een ‘uitgeklede’ zorgverzekering met een hoger eigen risico is daarom een veel gemaakte keuze voor 2017.

    Lees meer
  • Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen? In drie stappen!

    Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen is geen moeilijk en langdurige opgave. In drie simpele stappen is het mogelijk om via ZorgWijzer.nl een nieuwe zorgverzekering aan te vragen en bovendien vele euro’s te besparen op de premie in 2017.

    Het belangrijkste is het bepalen van het gewenste eigen risico en de aanvullende dekkingen. In de zorgvergelijker wordt direct een resultaat getoond met de goedkoopste zorgpolis bovenaan. Vervolgens vraag je de nieuwe zorgverzekering altijd aan op de beveiligde omgeving van de verzekeraar zelf.

    Lees meer

Video