Ga jij in de laatste dagen van dit jaar – net als een half miljoen andere Nederlanders – nog wisselen van zorgverzekeraar voor 2017? Ook dan heb jij na een overstap altijd nog 2 weken bedenktijd, waarmee je de nieuwe zorgverzekering zonder opgave van reden kunt annuleren. Dit is in de wet vastgelegd.
Iedereen heeft nog tot aan 31 december middernacht de kans om naar een andere zorgpolis over te stappen, waarbij de oude verzekeraar automatisch wordt opgezegd.
De premie voor de zorgverzekering stijgt met gemiddeld 7,65 euro per maand in 2017. Dat kan echter niet gezegd worden van de zorgtoeslag, een financiële zorgkostencompensatie van de overheid. Die stijgt volgend jaar namelijk met slechts 5 euro naar een bedrag van maximaal 88 euro. Lagere inkomens zijn hier de dupe van.
Voor mensen met een toeslagpartner stijgt de zorgtoeslag voor het gezin tot maximaal 170 euro per maand. Maar ook in dit geval geldt dat de toeslag per persoon minder hard stijgt dan de zorgpremie dat doet.
Het is bij steeds meer zorgverzekeraars mogelijk om het eigen risico (vooraf) gespreid te betalen. Veel verzekerden – voornamelijk chronisch zieken – weten namelijk al vooraf dat zij het bedrag van 385 euro moeten gaan betalen. Niet iedereen is in staat om dit in een keer neer te tellen.
Voor 2017 zijn er voldoende zorgverzekeringen te kiezen die een dergelijke ‘betaalregeling’ aanbieden.
Veel Nederlanders zijn middels een aanvullende verzekering onnodig verzekerd voor ziektekosten. Zij betalen een hoge premie, maar krijgen maar weinig vergoed via deze verzekering. Dit komt simpelweg omdat veel zorg gewoon wordt gedekt via de basispolis of via een andere zorgwet, zoals de Wet langdurige zorg (Wlz)
Voor velen bevat een aanvullende zorgverzekering dus onnodige extra’s en is de basisverzekering voldoende. Zet voor jezelf op papier welke zorg je nodig hebt en ga na of deze zorg wordt gedekt door je basis- of aanvullende verzekering. Het schrappen van een onnodig dure polis scheelt vaak veel geld.
De zelfstandige en kleine zorgverzekeraars DSW en ONVZ zijn het best beoordeeld door de bezoekers van ZorgWijzer.nl. Meer dan 7.400 Nederlanders hebben hun ervaring achtergelaten bij een van de 45 zorgverzekeraars. Zij hebben hun beoordeling gebaseerd op basis van vier verschillende onderdelen, namelijk: zorgpremie, service, zorgkeuze en vergoedingen.
Ook de verzekeraars OHRA, Ditzo en FBTO hebben met een gemiddelde waardering behaald van een 8,1 of hoger.
De zorgpremies voor 2017 zijn bekend! Gemiddeld gezien gaan Nederlanders volgend jaar bijna 100 euro meer betalen voor de zorgverzekering. ZorgWijzer.nl heeft de basispremies van de grote vier zorgverzekeraars (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) naast elkaar gelegd. Tevens is er nu een compleet overzicht van alle verzekeraars in te zien.
De zorgverzekering wordt dus voor iedereen duurder in 2017, echter hoeft dat niet. Vanaf nu is het ook mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen.
Nu dat Donald Trump door het Amerikaanse volk is gekozen als de volgende president van de Verenigde Staten, is de kans groot dat Obamacare herroepen zal worden. Dat betekent dat 22 miljoen Amerikanen daarmee hun zorgverzekering verliezen en zijn aangewezen op particuliere verzekeringsmaatschappijen.
Obamacare is in het leven geroepen om de zorg toegankelijker en goedkoper te maken, vooral voor armere en kwetsbare Amerikanen. Dat is deels gelukt, maar toch zijn de premies voor veel Amerikanen sterk omhoog gegaan.
Het is nu al zeker: de zorg(verzekering) wordt één van de belangrijkste thema’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. De meningen binnen de politiek zijn sterk verdeeld.
Linkse partijen pleiten voor een afschaffing van het eigen risico of zelfs voor afschaffing van het huidige zorgstelsel. Politiek rechts wil het huidige stelsel juist verder verbeteren, bijvoorbeeld door het terugdringen van fraude, verspilling en marktwerking. Of het introduceren van meerjarige contracten met zorgaanbieders.
Wij van Zorgwijzer helpen je bij het kiezen van een passende en goedkope zorgverzekering.