‘ADHD-patiënten gaan 900 euro bijbetalen voor medicijnen’

‘ADHD-patiënten gaan 900 euro bijbetalen voor medicijnen’

Artikel door: Bart Koenraadt - 16 reacties

‘ADHD-patiënten gaan 900 euro bijbetalen voor medicijnen’

ADHD30.000 mensen met ADHD moeten vanaf volgende maand gaan fors bijbetalen voor medicatie. Vanaf 1 mei mogen apothekers alleen nog maar het middel Amfexa uitschrijven. Dit nieuwe medicijn bevat dexamfetamine, een stof die gebruikt wordt voor de behandeling van ADHD.

De apothekersorganisatie KNMP zegt dat Amfexa tot drie keer duurder wordt dan de medicijnen die door de apothekers zelf worden gemaakt. Bij een gemiddeld gebruik van 15 tot 20 mg per dag gaan patiënten ongeveer 75 euro per maand aan eigen bijdrage betalen, ofwel jaarlijks 900 euro(!).

Merkloos

Tot op heden werden medicijnen voor ADHD samengesteld door apothekers er werd merkloos uitgegeven. Deze kosten hiervoor werden volledig vergoed door de zorgverzekering. Vanaf 1 mei mogen zij echter hun eigen versie niet meer leveren aan patiënten, omdat een fabrikant Amfexa heeft vastgelegd.

Volgens de KNMP gaat dit voor veel financiële problemen zorgen, aangezien het om tienduizenden kwetsbare patiënten gaat.

Eigen bijdrage

Een groot aantal zorgverzekeraars bieden een of meerdere aanvullende verzekeringen aan waarbij de eigen bijdrage voor medicijnen vergoed worden (tot een vastgesteld bedrag). Sommige verzekeraars dekken echter niet de eigen bijdrage van alle medicijnen. Zo is mogelijk dat er bij sommige verzekeringen geen vergoeding is voor ADHD medicijnen.

Bekijk ook: Vergoeding eigen bijdrage medicijnen

Voorzitter van de apothekersorganisatie zegt over de nieuwe fabrikant van Amfexa: “Het komt vaker voor dat fabrikanten opmerken dat een zogenoemde apotheekbereiding het goed doet. Door deze te introduceren als nieuw geneesmiddel nemen ze de markt over. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling.”

Stopgezet

Een jaar geleden ontstond er ook al veel opschudding toen bepaald werd dat per direct de vergoeding voor 400 medicijnen stop werd gezet door de zorgverzekeraars. Het ging voornamelijk over op maat gemaakte geneesmiddelen die een aangepaste toedieningsvorm of dosering hebben.

Lees ook: Vergoeding 400 medicijnen stopgezet door zorgverzekeraars

16 reacties

 • CChristiaan

  Ben ik mooi klaar mee ik kan mijn medicatie niet betalen ik leef al van minimaal pw ik werk wel maar einden aan elkaar knopen wil nu net dus dan mijn medicatie maar stoppen dit zal uiteindelijk wel betekenen dat ik ontslag ga krijgen en misschien in een scheiding kom maar eten voor mijn Kids komt wel voor
  Super bedankt regering

 • LLied

  Schandalig hoor dit soort maffia praktijken ! Ik kan me niet voorstellen dat de overheid dit vrijwillig heeft toegestaan. Waarschijnlijk is dit een dwangmatige lobby geweest om ook dit deel van de Farmaceutische markt te kunnen controleren…helaas.

 • LLiset

  Ik ga per jaar bijna 1800 euro bijbetalen, iedereen dus over op de RITALINE. ( indien mogelijk )

 • Kkarlijn heinsbroek

  op dexamfetamine.nl kan voor 1 juni nog gekrabbeld worden om dit onderwerp weer in de kamer aan te kaarten

 • NNico van der veer

  Dat ik het schandalig van de regering vind dat mensen met ADHD er niets aan kunnen doen dat zij dit medicijn moeten slikken en erg genoeg zelf moeten betalen

 • DDeze meneer

  Prachtig dit!

  Ik heb een combinatie van medicijnen werkend op noradrenaline dopamine melatonine en serotonine.

  O.a. methylfenidaat icm dexamfetamine.

  Dit werkt na jaren van instellen eindelijk goed!
  Ik heb 10 x5mg per dag nodig vam dit medicijn.

  Kost me nubal voor de 2e maand 300 euro per maand!!!!!

  Werkt perfect marktwerking in de zorg! Zo lang de rekening maar bij de patient neergelegd kan worden!!!! Fantastisch dit.

  Ze willen denk ik dat mensen het op de straat gaan kopen voor 7 euro per gram??????

  Kijken of de kosten van de verslavingszorg hoger zijn dan de vergoeding van deze medicatie…

  Te gek voor woorden dit!

 • Pphilippine visser

  Na 20 jaar aanmodderen kreeg ik op 37 jarige lerftijd de diagnose add. Ik had tig veel symptomen die hu door de dex een stuk minder zijn geworden. Mijn leven krigt weer kleur. En dan gebeurt er dit. Ik lees overal een uitleg van wat er gaande is maar ik hoor niemand over een oplossing. De apotheek, zilveren kruis en mijn arts weten niets. Ik mag aannemen dat hier toch snel iets op gevonden wordt. Het gast hier weer alleen maar om geld en macht. Misselijkmakend.

 • MM.Pijper

  Geld dit ook voor Ritalin voorgeschreven door psychiater op medische noodzaak mijn zoon
  Hij moet ook al concerta betalen zit daardoor behhorlijk in de geld problemen >>>>>

 • DDure Dex? Niet zo Flex!

  De werkelijke bedragen liggen nog veel hoger. Ons onderzoek onder 108 ADHD’ers wijst uit dat patienten gemiddeld 250 euro per maand extra gaan betalen in het basispakket.

 • PPatricia

  Ongelooflijk. Mijn zoon zit net op speciaal onderwijs, omdat hij regulier niet redden door zijn adhd. Nu gaat het redelijk met medicatie. Als ik 900 euro moet gaan betalen voor zijn medicatie dan hou ik weinig over in de week om mijn gezin eten van te geven. Dit is echt belachelijk. We betalen al 3200 euro per jaar aan de verzekering. Dit gaat echt te ver!!!! Helemaal voor kinderen. Dit gaan alle leerkrachten ernstige problemen opleveren. Word een groot maatschappelijk probleem

  • MMartin Huiskes

   Hallo Patricia,
   Er zijn nu 3 maanden verstreken en ik ben benieuwd hoe het staat met je eventuele vergoeding van de Amfexa-medicatie. Mij is het in april al gelukt om de Amfexa volledig vergoed te krijgen bij het CZ. Ze zijn zo coulant geweest om midden in het jaar mijn polis om te zetten naar een uitgebreidere polis, waarbij de Amfexa volledig vergoed wordt. De meerkosten van mijn nieuwe polis bedragen maar 24 euro. Hopelijk is het jou ook op een of andere manier gelukt.

 • RRené

  Verdikkie, net 2 dagen te laat… In mijn geval gaat me dit zo’n 188 euro per maand kosten. Dit is echt niet op te brengen. Oplossing: op zoek gaan naar een apotheek die bereid is zelf de tabletjes of capsules te maken, dat vergoed mijn verzekering namelijk wel. Óf (en ik raad u dit niet aan!) de amfetamine op straat kopen. Dat is goedkoper en de werking is beter, want sterker. Alleen even de dosering uitvogelen…
  Maar dit is echt ongehoord. Weer een verdienmodel, gefaciliteerd door (eu-)overheden aan bedrijven. Ik dacht dat de ziektekosten omlaag moesten ipv omhoog. En dat de kwaliteitscontrole beter zou zijn bij een commercieel bedrijf dan bij een generieke bereider geloof if geen r*k van. De maffia zit bij ons bestuur. Dat wordt straks helemaal lachen als TTIP er door gedrukt gaat worden. 🙁

  • MMartin Huiskes

   Hallo Rene,
   De farmaceutische industrie en onze regering maken zich schuldig aan klinkklare diefstal. Immers Amfetamine bestaat al bijna 150 jaar en is in Duitsland uitgevonden. Het copyright is er al meer dan 120 jaar van af. Het is een van de goedkoopste medicijnen om te bereiden, mits de grondstof Apaan (uit China) voorradig is. Ga in onderhandeling met je zorgverzekeraar, in mijn geval is dat volledig gelukt bij het CZ. Het zou toch te gek zijn dt je moet uitwijken naar amfetamine van de zwarte markt (5 euro voor 700 mg), maar zeer gevaarlijk omdat er soms gevaarlijke chemische accelerators worden toegevoegd aan de pasta…..succes met je strijd.

 • AAlexandra Russel

  Hier wordt ik boos om en verdrietig om. De farmaceutische industrie bewerkstelligt dat kwetsbare kinderen en volwassenen als zij een laag inkomen hebben geen toegang meer hebben tot de zorg (medicatie) die zij nodig hebben. Winstbejag ten koste van mensen. Het zou goed zijn als de overheid hier regels voor gaat stellen die dit onmogelijk maken.

  • AAlexandra Russel

   Ik kan mijn reactie niet bewerken helaas, taalfout: word ik boos om en verdrietig van.

  • AArjen

   Hallo Alexandra, volgens mij is het juist de overheid die heeft bepaald dat het grootste deel niet meer vergoed wordt. Waarom heb ik dan een verplichte ziektekostenverzekering vraag ik me wel eens af. de prijs wordt straks ongeveer 1 Euro per pil, ik zit op 12 per dag dus dat wordt een groot probleem.
   Het is dan ook de overheid die straks alle extra inkomsten kan gaan innen. De overheid heeft ook bepaald dat apothekers het medicijn niet meer zelf mogen maken. Daarom zijn de kosten zo omhoog geschoten. Amfexa heeft zometeen ook nog een monopoliepositie, wat volgens mij verboden is. groeten Arjen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.